Home TOP NEWS Μετα-πασχαλινή αγωνιστική πριν από 30 χρόνια

Μετα-πασχαλινή αγωνιστική πριν από 30 χρόνια

laos


Νίκη της Ομόνοιας επί του Ολυμπιακού και άγγιξε τη στέψη, οδυνηρή ήττα για την Ανόρθωση στην Αραδίππου.

Τριάντα χρόνια πίσω θα πάμε σήμερα, για να θυμηθούμε τι έγινε την αγωνιστική μετά το Πάσχα στο πρωτάθλημα του 1985. Τότε το Πάσχα ήταν στις 14 Απριλίου και μετά τη διακοπή είχαμε τους αγώνες της 22ης αγωνιστικής, τέσσερις πριν από το φινάλε, αφού το πρωτάθλημα ήταν με 14 ομάδες. Φαίνεται πως και τότε η διακοπή του πρωταθλήματος επηρέαζε κάποιες ομάδες, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα.

Η Ομόνοια κέρδισε στο τοπικό ντέρμπι τον Ολυμπιακό και άγγιξε τη στέψη, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός κινδύνευε με υποβιβασμό. Την ίδια ώρα η δεύτερη Ανόρθωση γνώριζε οδυνηρή ήττα στην Αραδίππου από την τοπική Ομόνοια, που έπαιρνε ανάσες στην προσπάθειά της για σωτηρία. Τελικά η Ομόνοια πήρε τον τίτλο, ενώ η Αραδίππου υποβιβάστηκε μαζί με τον Ευαγόρα.

Το 4-2 της Ομόνοιας
Η Ομόνοια έπρεπε να βρεθεί πίσω στο σκορ για να ξυπνήσει και να επιβάλει τον ρυθμό της, παίρνοντας μια μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού. Το «τριφύλλι» σφράγιζε ουσιαστικά τον τίτλο, ενώ η ομάδα του Τακτακαλά συνέχιζε τη μάχη για αποφυγή του υποβιβασμού. Μόλις στο 11΄ ο Α. Ευθυμίου έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό, ενώ πριν από τη λήξη του ημιχρόνου (44΄) ο Γκρέκορι με πέναλτι ισοφάρισε.
Το ίδιο καλά μπήκε και στην επανάληψη η Ομόνοια, αφού στο 47΄ ο Ευαγόρας έκανε το 2-1. Στο 61΄ ο Τζεβίζοφ έκανε το 3-1, μείωσε στο 67΄ με πέναλτι ο Ιονέσκου και στο 85΄ ο Π. Χαραλάμπους έγραψε το τελικό 4-2.

Ομόνοια: Χαρίτου, Πατίκκης, Α. Σάββα, Κλείτος, Γκρέκορι, Τσίκκος (66΄ Π. Χαραλάμπους), Κάντηλος, Ευαγόρας, Τζεβίζοφ, Γ. Σαββίδης, Μαυρής (46΄ Κανάρης).

Ολυμπιακός: Ν. Ηλία, Αυγουστής, Λούκας, Αριστείδου, Τσίκκος, Θοεφάνους, Ευθυμίου, Ιονέσκου, Γιασουμής, Μαυρής, Χρ. Λουκά (57΄ Β. Πρωτοπαπάς).
Είναι χαρακτηριστικό πως στο παιγνίδι αυτό βρέθηκαν αντίπαλοι τα αδέρφια Τσίκκου και Μαυρή.

Οδυνηρή ήττα Ανόρθωσης
Η δεύτερη Ανόρθωση γνώρισε οδυνηρή ήττα στην Αραδίππου και έμεινε πολύ πίσω από την Ομόνοια, ενώ τα «περιστέρια» αναπτέρωσαν τις ελπίδες τους για σωτηρία. Έγινε σπουδαίο παιγνίδι και το τελικό 3-1 για τους γηπεδούχους αδικούσε την Ανόρθωση, που βρήκε και έχασε πολλές ευκαιρίες. Στο 18΄ο Ν. Πέτρου με ωραίο σουτ έκανε το 1-0. Στο 57΄ ο Κ. Φώτη με κεφαλιά ισοφαρίζει. Στο 72΄ ο Τ. Ηροδότου έκανε το 2-1 και στο 90΄ ο Πέτρου πάλι έκανε το 3-1.

Πριν από το παιγνίδι τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του παίκτη της Ανόρθωσης, Π. Κανίκλη, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα.

Ομόνοια Αρ: Κ. Κουής, Κ. Κουννάς, Οικονόμου, Στεφάνου, Σκουρουμούνης, Στ. Γιώργκας (70΄ Στεφανάκης), Πέτρου, Αντωνίου, Χ’’ Ματθαίου (89΄ Σκλάβου), Ν. Προκόπης, Τ. Ηροδότου.Ανόρθωση: Παμπόρης, Τουμάζου, Σ. Γεωργίου (83΄ Κασσιανός), Κωνσταντίνου, Κοβής, Ανδρέου, Ιορτάνοφ, Τζιάρτιν, Φώτη, Φοίβος, Κίττος.

 

Flash Back
Πρώτη η Ομόνοια και ο Γ. Σαββίδης
ΜΕΤΑ τους αγώνες της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, μια εβδομάδα μετά το Πάσχα του 1985, η Ομόνοια είχε ξεφύγει στην κορυφή της βαθμολογίας και τελικά πήρε τον τίτλο. Η Ομόνοια είχε 36 βαθμούς και ακολουθούσαν η Ανόρθωση με 29 και ο ΑΠΟΕΛ με 28΄.

Η ΑΕΛ είχε 25, η Σαλαμίνα 24, ο Απόλλωνας 23, η ΕΠΑ 22, η Αλκή 21. Με 20β. ήταν οι ΠΟΛ, Ομόνοια Αραδίππου και Άρης, η Ένωση με 17, ο Ολυμπιακός με 16 και ουραγός ο Ευαγόρας με 7.

Μαζί με την Ομόνοια πρώτος ήταν και ο διεθνής επιθετικός της Γιώργος Σαββίδης, που τελικά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Ο Γ. Σαββίδης είχε 21 τέρματα και ακολουθούσαν ο Γιάννος Ιωάννου (ΑΠΟΕΛ) με 15, ο Στέλιος Πελεντρίτης (ΑΕΛ) με 12, ο Κώστας Φώτη (Ανόρθωση) με 11, ο Ανδρέας Κάντηλος (Ομόνοια) με 10, ο Πασχάλης Χριστοφόρου (ΠΟΛ) με 9 και ο Τάσος Ζουβάνης (Ένωση) με 8.

Του Άκη Κυριάκου – Η Σημερινή 11/04/15