Ο Χρίστος Θεοχάρους του sentragoal.com.cy σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, μιλάει για τους ποδοσφαιριστές που αναδείχθηκαν μέσω της Αλκής, στην τελευταία χρονιά ύπαρξης της. Υπό τις οδηγίες των Καϊάφα-Ιωακείμ, οι ποδοσφαιριστές αυτοί πήραν ευκαιρίες, αναδείχθηκαν και ανέβασαν επίπεδο.
“Όταν σου κλείνουν τις πόρτες κατάμουτρα και πιστεύεις πως αξίζεις μίας καλύτερης μοίρας, ελπίζεις πως σε κάποια στιγμή θα σου ανοιχτούν… μπαλκονόπορτες. Έτσι δεν είναι;
Από μικροί διδασκόμασταν από τους μεγαλύτερούς μας το εξής: Οι καλοί δεν χάνονται ποτέ. Χάνονται αυτοί που στις επιτυχίες θα δουν τους υπολοίπους αφ’ υψηλού και γενικά όσοι καβαλάνε από νωρίς το καλάμι. Υπάρχουν παραδείγματα για να… φαν κι οι κότες.
Όλοι όσοι δίνουν μάχες για να κάνουν αυτό που τους αρέσει και ονειρεύονταν από μικρή ηλικία, άμα δουλέψουν σκληρά, είναι καλοί και το αξίζουν, τότε τα καταφέρνουν. Το ίδιο ισχύει και στο ποδόσφαιρο.
Το θέμα με το οποίο θα καταπιαστούμε είναι οι νεαροί ποδοσφαιριστές (Κ-21) οι οποίοι στελέχωσαν τη… μακαρίτισσα Αλκή Λάρνακας στην περσινή σεζόν. Κάποιοι έμειναν ελεύθεροι από τις ομάδες τους και αναγκάστηκαν να φορέσουν τα κυανέρυθρα επειδή αυτοί που τους έδειξαν την πόρτα της εξόδου θεώρησαν πως δεν είχαν τα προσόντα για να φοράνε τη φανέλα της ομάδας τους.
Κάποιοι άλλοι, δε, κατέληξαν στην Αλκή ως δανεικοί για να πάρουν λεπτά συμμετοχής στα πόδια τους και να αποκτήσουν εμπειρίες, ενώ μερικοί προϋπήρχαν στο ρόστερ. Υπενθυμίζουμε, όμως, πως η Αλκή στελέχωσε το ρόστερ της με νεαρούς κάτω των 21 ετών, διότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, λόγω της αδυναμίας της να συμμορφωθεί στα κριτήρια της UEFA.
Όπως και να ‘χει, ο προπονητής των «μικρών», Κώστας Καϊάφας, μαζί με τους συνεργάτες του στην Αλκή πέρσι (Άκης Ιωακείμ, Βέσκο Μιχαΐλοβιτς, Μιχάλης Μάρκου κ.ά.) προσπάθησαν να κάνουν τους ποδοσφαιριστές να δίνουν τα πάντα στο γήπεδο, να βγάλουν από αυτούς τον καλύτερό τους εαυτό και γενικά ο νυν κόουτς της Ομόνοιας ήταν σαν ένας δεύτερός τους πατέρας. Δεινοπάθησαν οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές μία ολόκληρη σεζόν όντας απλήρωτοι, ενώ πολλές φορές ήταν έρμαιο στις ορέξεις των μεγάλων ομάδων.
Όμως, όσοι τους είχαν υπό τις οδηγίες τους, πίστεψαν σ’ αυτούς και τους τόνιζαν συνεχώς πως η προσπάθειά τους θα καρποφορήσει. Έτσι κι έγινε λοιπόν και βλέπουμε φέτος κάποιους να αγωνίζονται ως βασικοί στις ομάδες τους, άλλοι έχουν ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής, ενώ μερικοί μικρότεροι σε ηλικία μετράνε ελάχιστα λεπτά και περιμένουν σε κάποια στιγμή να αδράξουν κι αυτοί την ευκαιρία.
Αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της άποψης ότι όλοι στο ρόστερ είναι σημαντικοί. Αρχίζοντας τη σεζόν, κανείς δεν γνώριζε αν θα έπαιζαν. Ήταν πάντα όμως έτοιμοι και όταν πήραν ευκαιρίες, τις αξιοποίησαν.
Στο εν λόγω ρεπορτάζ υπάρχει πίνακας με τα πιο τρανά παραδείγματα (τα λεπτά συμμετοχής τους αφορούν σε πρωτάθλημα και κύπελλο) και αναλυτικά αυτοί οι οποίοι αποτελούν πολύ καλό «εργαλείο» στα χέρια του προπονητή τους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΪΦΗΣ (ΜΕΣΟΑΜΥΝΤΙΚΟΣ)
Δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν με την Αλκή στην οποία πήγε ως δανεικός πέρυσι, καθώς τον Ιανουάριο η Ανόρθωση θέλησε να τον επανεντάξει στο ρόστερ της για να του δοθούν ευκαιρίες και να αποδείξει πως αξίζει να βρίσκεται στην ενδεκάδα της τρέχουσας σεζόν. Έτσι κι έγινε λοιπόν και αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ευχάριστη έκπληξη στο φετινό πρωτάθλημα, όσον αφορά στην ανέλιξη Κυπρίων ταλαντούχων παικτών. Αποτελεί ισχυρό περιουσιακό στοιχείο για την Ανόρθωση πλέον, με την προοπτική ο σύλλογος σε κάποια στιγμή να τον μεταπωλήσει σε ομάδα του εξωτερικού με γερό οικονομικό αντάλλαγμα.
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΑΪΝΟΡ (ΜΕΣΟΣ)
Ήταν ο ξένος νεαρός ποδοσφαιριστής που δεν έβγαινε από την ενδεκάδα της Αλκής πέρυσι (υπήρχαν άλλοι δύο οι οποίοι δεν υπολογίζονταν σε μεγάλο βαθμό). Αγωνιζόταν ως δανεικός από την ΑΕΛ και στην Κύπρο ήρθε με τις ευλογίες του Έντουιν Ουόν του Απόλλωνα. «Μηχανάκι» στον χώρο του κέντρου, τρέχει και μοιράζει μπαλιές ακατάπαυστα και το γεγονός πως είναι στις βασικές επιλογές φέτος του Ερμή δεν είναι τυχαίο. Αυτοί που τον εμπιστεύονται κάτι γνωρίζουν περισσότερο.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΥΛΑΚΤΟΥ (ΜΕΣΟΣ)
Από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που προϋπήρχαν στο ρόστερ της Αλκής πριν την περσινή καταστροφική σεζόν η οποία αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» για τον σύλλογο. Ήταν βασικός και αυτός καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Αν και άργησε να τον εμπιστευτεί ο Κώστας Καϊάφας φέτος στην Ομόνοια, από τη στιγμή που πήρε το «βάπτισμα του πυρός» κι εντεύθεν, ο τεχνικός του «τριφυλλιού» τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση και υπολογίζει τον νεαρό πολυθεσίτη μέσο σε μεγάλο βαθμό.
ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ)
Η πολύ καλή σεζόν που είχε πέρσι με την Αλκή του έδωσε κι αυτουνού την ευκαιρία να αγωνιστεί σε μια μεγαλύτερη ομάδα, όπως είναι ο Ερμής. Στο πρώτο μισό της σεζόν, δεν πήρε ευκαιρίες, ωστόσο στον δεύτερο γύρο κατέγραψε ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής, λαμβάνοντας υπόψη πως στις θέσεις στις οποίες αγωνίζεται (αριστερό μπακ, στόπερ και ενίοτε ως ανασταλτικός χαφ) υπάρχουν πιο έμπειροι ποδοσφαιριστές. Ο Μαρτίνος Χριστοφή περίμενε υπομονετικά να του δοθεί η ευκαιρία, αφού γνώριζε πως τα πράγματα γι’ αυτόν θα ήταν εξαρχής δύσκολα και πλέον, αφού η συνέχεια δεν θα έχει και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τον Ερμή που έμεινε χωρίς στόχους, ο νεαρός αμυντικός αισιοδοξεί πως θα αδράξει την ευκαιρία και θα υπολογίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον.
ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΔΕΞΙΟΣ ΕΞΤΡΕΜ)
Όσοι παρακολούθησαν την πορεία της Αλκής πέρυσι δεν θα διαφωνήσουν με την άποψη πως ήταν ο καλύτερός της ποδοσφαιριστής, όντας μάλιστα και πρώτος σκόρερ με την ολοκλήρωση της σεζόν. Παρόλο που η θέση του είναι στο δεξί άκρο της επίθεσης, σε όσα ματς αγωνίστηκε φέτος με το τριφύλλι στο στήθος το έπραξε ως δεξιός μπακ, πηγαίνοντάς τα περίφημα. Απέδειξε πως είναι σταθερός, συγκεντρωμένος, με υψηλό ποσοστό αυτοπεποίθησης και έχει όλα τα φόντα να διακριθεί με την πράσινη φανέλα στο μέλλον.
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ…
Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές για τους οποίους αξίζει να κάνουμε αναφορά είναι οι Δημήτρης Κυπριανού (δεξιά στη φωτό κάτω), Ανδρέας Χριστοφίδης, Παντελής Κονομής, Σταυρινός Κωνσταντίνου και Λέανδρος Λίλλης. Από αυτούς, μόνο οι τρεις πρώτοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους φέτος και βοήθησαν έως ένα βαθμό ο καθένας την ομάδα του και απέδειξαν πως έχουν τα εχέγγυα να πετύχουν περισσότερα στο μέλλον. Οι Κωνσταντίνου και Λίλλης δε, όντας και μικρότεροι σε ηλικία, θα χρειαστεί να δουλέψουν πιο σκληρά για να πάρουν και αυτοί τις ευκαιρίες που τους αξίζουν στο μέλλον.