Home TOP NEWS Τεράστιος παίκτης, τεράστιος άνθρωπος

Τεράστιος παίκτης, τεράστιος άνθρωπος

pote


Τα όσα τόνισε στη συνέντευξη που δημοσιεύσαμε το πρωί ο Μίκαελ Ποτέ, αποδεικνύουν πως πέραν από τεράστιος παίκτης, είναι και τεράστιος άνθρωπος. Ο Μίκαελ διατηρεί με δικά του έξοδα ακαδημία ποδοσφαίρου στο Μπενίν, που πρώτο στόχο έχει να βγάλει τα παιδιά από τη φτώχεια και να τους διδάξει αξίες όπως η ταπεινότητα και η αγάπη για τη σκληρή δουλειά!

Πραγματικά αξίζει να διαβάσετε όσα είπε για την ακαδημία, για αυτό τα παραθέτουμε ξανά! Στη φωτογραφία πάνω, ο Μίκαελ με μικρούς παίκτες του!

Ας μιλήσουμε για το μεγάλο σου πρότζεκτ, το Joseph Pote Academy στο Μπενίν. Λειτουργεί εδώ και χρόνια, πώς πάει;

Μεγάλωσα σε μια γειτονιά της Γαλλίας, με αφρικανική κουλτούρα. Όταν όμως επισκέφθηκα πρώτη φορά το Μπενίν, ήταν ένα χαστούκι. Είδα την άσχημη πλευρά της Αφρικής, τη μιζέρια..Είδα όμως και πολύ ταλέντο. Μίλησα με τους ντόπιους και μου είπαν πως δεν υπάρχουν υποδομές όπως στη Νιγηρία ή τη Γκάνα. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω! Τα παιδιά είναι δυνατά!

Δεν είναι δύσκολο να τη διαχειρίζεσαι ενώ έχεις την καριέρα σου;

Ειλικρινά όχι. Είμαι τυχερός να έχω εξαιρετικούς ανθρώπους να το δουλεύουν και με το Internet μπορώ να βλέπω καθημερινά τι γίνεται, να μεταφέρω τις ιδέες και τις συμβουλές μου. Πάω εκεί κάθε χρόνο και σκοπεύω με το τέλος της καριέρας μου να το κάνω πιο συχνά. Είναι εύκολο να φτιάξεις κάτι καλό στο Μπενίν γιατί δεν απαιτούνται πολλά χρήματα.

Πάει καλά;

Είναι η καλύτερη ακαδημία ποδοσφαίρου στο Μπενίν! Πέρσι κερδίσαμε το εθνικό τουρνουά ακαδημιών στο οποίο θα συμμετέχουμε και φέτος. Πλέον παίρνουμε πολλές προσκλήσεις και για τουρνουά εκτός του Μπενίν.

Αλλά πάμε σιγά σιγά. Για μένα δεν είναι επιχείρηση, αυτό το κέντρο υπάρχει για τα παιδιά. Τα βγάλαμε από τη φτώχεια και αυτό τους δίνει δύναμη να παλεύουν, να συνεχίζουν. Επίσης προσπαθούμε να τους δώσουμε και μαθήματα ζωής, για να γίνουν σωστοί ενήλικες.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ακαδημίας; Να στελεχώσει την Εθνική Μπενίν ή να εξάγει παίκτες στο εξωτερικό;

Και τα δύο. Να αναπτύξουμε ταλέντα, να ενισχύσουμε το ποδόσφαιρο του Μπενίν και οι καλύτεροι να κάνουν το μεγάλο άλμα. Θα ήμουν πολύ περήφανος αν ένα δικό μου παιδί τα κατάφερνε!

Σε ποδοσφαιρικούς όρους, ποια είναι η φιλοσοφία της ακαδημίας;

Από τακτικής απόψεως,προσπαθούμε να βλέπουμε Μπαρτσελόνα και ισπανικό ποδόσφαιρο. Κοντινές πάσες, καλά κοντρόλ, μας λένε και μικρή Μπάρσα σαν ακαδημία! Όταν βρούμε καλό γήπεδο, το απολαμβάνουμε, παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Το κυριότερο όμως, είναι να περάσουμε στα παιδιά κάποιες αξίες: ταπεινότητα, αγάπη για σκληρή δουλειά. Δεν θέλω να ξεχνάνε από που προέρχονται, επειδή βρήκαν κάποιες ανέσεις στην ακαδημία. Κάποιες φορές τους λέμε να προπονηθούν χωρίς παπούτσια, για να κρατάνε την “άγρια” πλευρά τους ζωντανή!