Home TOP NEWS Ακόμη μια φορά, ανυπέρβλητο εμπόδιο η Γιουβέντους

Ακόμη μια φορά, ανυπέρβλητο εμπόδιο η Γιουβέντους

OMONOIA1999 (2)


Τυπικής διαδικασίας ήταν η πρόκριση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ απέναντι στον πρώτο τους ευρωπαϊκό αντίπαλο την περίοδο 1999-2000. Με δύο νίκες, οι «πράσινοι» ξεμπέρδεψαν από τους Λευκορώσους. Στη συνέχεια δεν φάνηκαν τυχεροί, αφού η κληρωτίδα τους έφερε αντιμέτωπους πάλι, μετά από 22 χρόνια, με τη Γιουβέντους. Η «μεγάλη κυρία», με τη σειρά της, δεν δυσκολεύτηκε να αφήσει την ομάδα μας εκτός συνέχειας. Μάλιστα αυτό έγινε με δύο μεγάλες νίκες, αφού τόσο εντός όσο και εκτός έδρας πέτυχε πεντάρες.

Ο πρώτος αγώνα κόντρα στην Μπελσίνα έγινε στο Μινσκ και τον παρακολούθησαν από κοντά 3300 θεατές. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν οπαδοί της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που ταξίδεψαν από την Κύπρο!

Μπελσίνα – ΟΜΟΝΟΙΑ (Προκριματικός γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χριστοφή, Χάρης Νικολάου (71′ Παναγιώτης Παναγιώτου), Νικόλας Γεωργίου, Ιωακείμ Ιωακείμ, Νίκος Νικολάου, Ντούσαν Τίτελ, Κώστας Καλοθέου, Κώστας Καϊάφας (75′ Γιώργος Κωνσταντινίδης), Ράινερ Ράουφμαν, Κώστας Μαλέκκος, Βέσκο Μιχαήλοβιτς (35′ Οδυσσέας Οδυσσέως).

Εύκολο έργο είχε η ΟΜΟΝΟΙΑ στο Μινσκ της Λευκορωσίας απέναντι στη Μπελσίνα, στα πλαίσια του προκριματικού γύρου. Σαν Σίφουνας πέρασε από το Μινσκ όπου συνέτριψε την αντίπαλο της με 5-1 σφραγίζοντας από τον πρώτο αγώνα την πρόκριση. Χαρακτηριστικό του αγώνα είναι ότι από τους 3300 φιλάθλους, οι 2000 περίπου ήταν Ομονοιάτες. Η ΟΜΟΝΟΙΑ κατά διαστήματα έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο και αν οι παίκτες ήταν λίγο πιο προσεκτικοί, ίσως, να είχαμε τη μεγαλύτερη εκτός έδρας επιτυχία κυπριακής ομάδας στην Ευρώπη.

Στο 9′ ο Κώστας Καλοθέου με σουτ από το ύψος της περιοχής άνοιξε τον δρόμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ προς τον θρίαμβο. Στο 21′ η Μπελσίνα ισοφάρισε με τον Κρίπακ, αλά η ΟΜΟΝΟΙΑ στη συνέχεια ήταν σαρωτική. Στο 26′ ο Μιχαήλοβιτς από κοντά σημείωσε το 2-1 για τους «πράσινους». Στο 33′ ο Ράουφμαν, με πλασέ, έκανε το 3-1, σκορ με το οποίο τελείωσε το ημίχρονο. Στο 54′ ο Καϊάφας, με πλασέ, ανέβασε το σκορ στο 4-1, ενώ το τελικό 5-1 πέτυχε ο Κωνσταντινίδης από κοντά στο 90′. Η ΟΜΟΝΟΙΑ έχασε πολλές ευκαιρίες, ενώ είχε δοκάρι στο 63′ με τον Ράουφμαν.

OMONOIA1999 (1)
Χατ τρικ έκανε στη Λευκωσία ο Ράουφμαν

Στον αγώνα του Μακαρείου κόπηκαν 6056 εισιτήρια.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Μπελσίνα (Προκριματικός γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Τάσος Γιαλλούρης, Νίκος Νικολάου, Ιωακείμ Ιωακείμ, Παναγιώτης Παναγιώτου, Ντούσαν Τίτελ, Κώστας Καλοθέου, Χρίστος Παναγιώτου (55′ Γιώργος Κωνσταντινίδης), Χάρης Νικολάου (69 Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης»), Ράινερ Ράουφμαν, Κώστας Καϊάφας, Λευτέρης Κοντολεύτερος (24′ Νίκος Λοϊζίδης).

Εύκολη υπόθεση ο επαναληπτικός για την ΟΜΟΝΟΙΑ που νίκησε 3-0. Ένα δεκάλεπτο στο δεύτερο ημίχρονο ήταν αρκετό για τον Γερμανό «εκτελεστή» Ράινερ Ράουφμαν να κάνει χατ τρικ.

Στο πρώτο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ ξεκίνησε καλά και μπορούσε στο 4′ με τον Ιωακείμ και στο 5′ με τον Τίτελ να βάλει γκολ, αλλά στη συνέχεια δεν μπορούσε να διασπάσει την άμυνα της Μπελσίνα. Μόνο στο 45′ έφθασε και πάλι κοντά στο γκολ, όταν κεφαλιά του Τίτελ απέκρουσε πάνω στην γραμμή ο Κρίπακ. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ μεταμορφώθηκε. Ο Ράουφμαν στο 64′ εκμεταλλεύτηκε την άστοχη έξοδο του τερματοφύλακα της Μπελσίνα και έστειλε την μπάλα στα δίκτυα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ πήρε τις στροφές της και στο 68′ ο Ράουφμαν με σουτ έκανε το 2-0. Δτο 73′ ο Ουλέσλο είχε σουτ στο δοκάρι του Γιαλλούρη και στην αντεπίθεση η ΟΜΟΝΟΙΑ έκανε το 3-0 με το Ράουφμαν, ο οποίος δέχθηκε τη μπαλιά από τον Καϊάφα. Στο 78′ ο Ουλέσλο, μόνος με τα δίκτυα, σούταρε ψηλά άουτ. Οι παίκτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πανηγύρισαν την πρόκριση.

OMONOIA1999 (3)
Ο Άκης Ιωακείμ παλεύει με τον Ντάβιντς για τη μπάλα

Μπορεί να είχε τη συμπαράσταση 16 και πλέον χιλιάδων οπαδών της η ΟΜΟΝΟΙΑ όμως η «μεγάλη κυρία» πήρε αυτό που ήθελε.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Γιουβέντους (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Τάσος Γιαλλούρης, Γιώργος Κωνσταντινίδης (72′ Κώστας Μαλέκκος), Ιωακείμ Ιωακείμ, Νίκος Νικολάου, Ντούσαν Τίτελ, Νικόλας Γεωργίου (34′ Παναγιώτης Παναγιώτου), Κώστας Καλοθέου, Χάρης Νικολάου, Ράινερ Ράουφμαν, Βέσκο Μιχαήλοβιτς (74′ Λευτέρης Κοντολεύτερος), Κώστας Καϊάφας.

Τη μεγάλη Γιουβέντους φιλοξένησε, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, η ΟΜΟΝΟΙΑ και για μαι ακόμη φορά έδειξε στην ΟΜΟΝΟΑΙ, όπως και το 1977, πως παίζεται και τι εστί σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η Ιταλική ομάδα δεν άφησε κανένα περιθώριο στην ΟΜΟΝΟΙΑ, καθαρίζοντας από το πρώτο ημίχρονο το παιγνίδι, αφού προηγήθηκε με 4-0.

Η Γιουβέντους, η οποία έπαιξε χωρίς τον Ζινεντίν Ζιντάν στο πρώτο ημίχρονο, έκανε ό,τι ήθελε μέσα στο γήπεδο και έφτανε με σχετική ευκολία στην περιοχή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. Αποτέλεσμα, στα πρώτα 25 λεπτά του αγώνα, να προηγείται με 4-0. Μόλις στο 3′ πάγωσε η ζεστή ατμόσφαιρα που έκαναν οι Ομονοιάτες στο Μακάρειο, όταν ο Ιντζάκι με σουτ μέσα από την περιοχή έκανε το 1-0. Στο 7′ ο Ράουφμαν έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν από κοντά δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει. Στο 17′ ο Ιντζάκι με κοντινό πλασέ έκανε το 2-0. Στο 22′ ο Κοβάσεβιτς με κοντινή κεφαλιά έκανε το 3-0 και στο 25′ ο Εσνάιντερ με φάουλ το 4-0.

Στην επαναληψη η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν διαφορετική. Βρέθηκε δύο φορές κοντά στο γκολ με τους Μιχαήλοβιτς στο 47′ και Ράουφμαν στο 49′ και η πιοο κλασική ευκαιρία παρουσιάστηκε στο 53′, όταν ο Βαν ντε Σάαρ εξουδετερώθηκε από τον Ράουφμαν, αλλά την προβολή του Γερμανού φορ από πλάγια πρόλαβε πάνω στην γραμμή ο Μοντέρο. Στο 66′ σουτ του Ντελ Πιέρο βρήκε το δοκάρι. Ο Κοντολεύτερος μείωσε με σουτ στο 76′, αλλά ο Ντελ Πιέρο στο 83′ ανέβασε το σκορ στο 5-1. Ο Κοντολεύτερος και πάλι, δύο λεπτά αργότερα, σημείωσε το δεύτερο γκολ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με εκπληκτικό σουτ στην κλειστή γωνία, αφήνοντας άναυδο τον τερματοφύλακα της Γιουβέντους.

Το αναμνηστικό κασκόλ της μονομαχίας με τους «Μπιανκονέρι»
Το αναμνηστικό κασκόλ της μονομαχίας με τους «Μπιανκονέρι»

Η πρόκριση είχε κριθεί, όμως 30 χιλιάδες οπαδοί της Γιούβε έδωσαν το παρών τους στο Στάδιο Φαβορίτα στις 30 Σεπτεμβρίου στον επαναληπτικό.

Γιουβέντους – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Τάσος Γιαλλούρης, Ιωακείμ Ιωακείμ, Παναγιώτης Παναγιώτου, Ντούσαν Τίτελ, Κώστας Καλοθέου, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Οδυσσέας Οδυσσέως (79′ Λευτέρης Κοντολεύτερος), Χάρης Νικολάου (Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης»), Ράινερ Ράουφμαν, Βέσκο Μιχαήλοβιτς (72′ Νικόλας Γεωργίου), Κώστας Καϊάφας.

Τυπική διαδικασία ο επαναληπτικός, στον οποίο η Γιουβέντους νίκησε με 5-0 την ΟΜΟΝΟΙΑ. Στάθηκε καλά στο γήπεδο η ΟΜΟΝΟΙΑ αλλά η Γιουβέντους, που έψαχνε μια μεγάλη νίκη, άνοιξε το σκορ στο 23′ με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Αμέσως μετά ο ίδιος παίκτης έχασε άλλη μια ευκαιρία, πρόλαβε και έκοψε στη γραμμή του τέρματος ο Οδεσσέως που ήταν η έκπληξη του Ντούσαν Γκάλις στην ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Στο 45′ βολίδα του Ράουφμαν βρήκε στη συμβολή των δοκών.

Με την έναρξη της επανάληψης η Γιουβέντους σημείωσε το 2-0 πάλι με τον Κοβάσεβιτς με σουτ. Στο 53′ ο Τακινάρτι έκανε το 3-0. Με την είσοδο των Ζιντάν και Ιντζάκι, η Γιούβε έδειξε τη μεγάλη αξία της. Δημιούργησε ευκαιρίες και πέτυχε και δύο γκολ. Στο 87′ ο Κοβάσεβιτς με σουτ από κοντά έκανε το 4-0, ενώ είχε προηγηθεί περίφημος συνδιασμός στο μήκος και πλάτος της περιοχής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Το τελικό 5-0 διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις ο Κόντε με κεφαλιά.

Η Γιουβέντους στη συνέχεια της διοργάνωσης αποκλείστηκε στον τέταρτο γύρο από τη Θέλτα Βίγκο με 1-0 και 0-4, ενώ στον τρίτο γύρο είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Τα γκολ από τον αγώνα στο Τορίνο: 

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»