Home TOP NEWS Άξιζε κάτι καλύτερο στην Ιρλανδία

Άξιζε κάτι καλύτερο στην Ιρλανδία

OMONOIA1978 (2)
Η πρωταθλήτρια ομάδα μας εκείνης της χρονιάς

Για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1978, η ΟΜΟΝΟΙΑ βρήκε απέναντι της μια Ιρλανδική ομάδα. Ο λόγος για τη Μποέμιανς, που πήρε την πρόκριση στις διπλές αναμετρήσεις λόγω του εκτός έδρας γκολ… Άξιζε κάτι καλύτερο η ομάδα μας στην Ιρλανδία, όπου έγινε ο επαναληπτικός, όμως τελικά γνώρισε τον πικρό αποκλεισμό.


Με 16 χιλιάδες θεατές στις κερκίδες του Μακαρείου υποδέχτηκε την Ιρλανδική ομάδα η ΟΜΟΝΟΙΑ.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Μποέμιανς (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Δήμος Ελευθεριάδης (86′ Μάριος Πραξιτέλους), Νίκος Πατίκκης, Αντωνας Παρασκευά, Τάκης Μιαμηλιώτης, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Γκρέγκορυ Σάββα, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», (72’Σωτήρης Τσίκκος), Φίλιππος Δημητρίου, Σωτήρης Καϊάφας, Κυριάκος Ερωτοκρίτου, Ανδρέας Κανάρης.

Την ευκαιρία για ένα θρίαμβο έχασε η ΟΜΟΝΟΙΑ, όταν στο Μακάρειο νίκησε μόνο με 2-1 την Μποέμιανς. Πραγματοποίησε μια μέτρια εμφάνιση και με τη δυναμικότητα που είχε η ΟΜΟΝΟΙΑ και το τι παρουσίασε η Μποέμιανς, τότε ένα σκορ της τάξης του 5-0 θα ήταν ό,τι καλύτερο για το «τριφύλλι». Έτσι η ΟΜΟΝΟΙΑ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να συντρίψει την Μποέμιανς και να έχει εύκολο έργο στον επαναληπτικό.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ που ξεκίνησε καλύτερα τον αγώνα, είδε τις προσπάθειες της να καρποφορούν στο 20′ όταν μια σέντρα του Φίλιππου δημιούργησε σύγχυση στην περιοχή των Ιρλανδών. Ο Κανάρης μετά από κεφαλιά-πάσα του Μαυρή έστειλε την μπάλα ν’ αναπαυτεί στο βάρος των δικτύων της Μποέμιανς. Χωρίς να είναι επικίνδυνη στη συνέχεια, η ΟΜΟΝΟΙΑ δέχθηκε το ιρλανδικό κτύπημα στο 44′. Μετά από εκτέλεση κόρνερ η απόκρουση του Καϊάφα έφθασε μέχρι τον Π Ο’Κόννορ και με δυνατό σουτ νίκησε τον Ελευθεριάδη.

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου η ΟΜΟΝΟΙΑ μπήκε αποφασισμένα να σημειώσει γκολ και τα κατάφερε στο 51′ όταν Φίλιππος και Κανάρης συνδυάστηκαν μέσα στην περιοχή και ο πρώτος σημείωσε με σουτ το 2-1 μέσα σε αποθέωση. Τέλος, στο 80′ ο Καϊάφας βρέθηκε μόνος με τον Ιρλανδό τερματοφύλακα αλλά έστειλε την μπάλα άουτ.

OMONOIA1978 (1)

Στο Δουβλίνο δύο εβδομάδες μετά ήταν προγραμματισμένος ο επαναληπτικός. Η ΟΜΟΝΟΙΑ πήρε με στόχο το αποτέλεσμα πρόκρισης, με τους Ιρλανδούς να έχουν την στήριξη 4500 οπαδών τους στο Ντέιλιμαουντ Παρκ.

Μποέμιανς – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Λούκας Ανδρέου, Νίκος Πατίκκης, Αντωνας Παρασκευά, Τάκης Μιαμηλιώτης, Κλείτος Ερωτοκρίτου (76′ Κώστας Πέτσας), Φίλιππος Δημητρίου, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής» (85′ Σωτήρης Τσίκκος), Σωτήρης Καϊάφας, Ανδρέας Κανάρης, Γκρέγκορι Σάββα, Κυριάκος Ερωτοκρίτου.

Άτυχη στάθηκε η πρωταθλήτρια ΟΜΟΝΟΙΑ. Σ’ ένα παιγνίδι με μοιρασμένη υπεροχή, Μποέμιανς και ΟΜΟΝΟΙΑ έπαιξαν επιθετικά και χάθηκαν ευκαιρίες εκατέρωθεν. Το γκολ που έκρινε τελικά και την πρόκριση σημειώθηκε στο 27′ του πρώτου ημιχρόνου με κεφαλιά του Τζόις. Στο 90′ ο Τσίκκος από ένα μέτρο δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίκτυα και η πρόκριση χάθηκε για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Είχε προηγηθεί διαγώνιο σουτ του Πέτσα και η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του Τσίκκου που βρισκόταν ένα μέτρο από το τέρμα του Σμιθ, που είχε εξουδετερωθεί.

Στο 65′ ο διαιτητής δεν έδωσε καθαρό πέναλτι υπέρ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, όταν στη σέντρα του Κανάρη απέκρουσε με το χέρι μέσα στην περιοχή ο Μπίρκ.

Η Μποέμιανς στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Δυναμό Δρέσδης με 0-0 και 6-0.

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»