Home TOP NEWS Διπλοί αγώνες στη Γερμανία και βαριά ήττα

Διπλοί αγώνες στη Γερμανία και βαριά ήττα

OMONOIA1966
Στιγμιότυπο από το γκολ του «Έσσο» στον επαναληπτικό

Ένα χρόνο μετά την πρώτη συμμετοχή της ομάδας μας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήρθε η δεύτερη. Αυτή τη φορά, η ΟΜΟΝΟΙΑ συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, ξεκινώντας από τον πρώτο γύρο. Το τριφύλλι κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Μόναχο 1860, με τους δύο αγώνες να διεξάγονται στη Γερμανία.


Η πρώτη αναμέτρηση έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου 1966 στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου μπροστά σε 9282 θεατές.

Μόναχο 1860 – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Νίκος Ελευθεριάδης, Κώστας Χρίστου «Κάττος», Άκης Ιωάννου, Αντώνης Κυριάκου, Κώστας Παναγιώτου, Πλουτής Παλλάς, Δρόσος Καλοθέου, Αντωνάκης Γρηγορίου, Ανδρέας Κωνσταντίνου «Έσσο», Μενέλαος Άσπρου «Μελής», Νίκος Τσιαλής.

Τη συντριβή με 8-0 γνώρισε η πρωταθλήτρια τότε ομάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αυτή ήταν η πρώτη βαριά ήττα που δέχτηκαν οι «πράσινοι». Παίζοντας μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου δεν ήταν καθόλου εύκολο ν’ αντιμετωπίσουν την πρωταθλήτρια Δυτικής Γερμανίας, η οποία τότε ήταν η Μόναχο 1860. Η ΟΜΟΝΟΙΑ προσπάθησε από την αρχή του αγώνα να επιβάλει κάπως το δικό της τρόπο παιγνιδιού αλλά αυτό επέφερε ρήγματα στην άμυνα της και βρέθηκε να χάνει με 2-0 χάρη στα γκολ των Κονιέτσκα 5′ και Κούπερς 8′. Αποτέλεσμα ήταν η συντριβή. Το ημίχρονο τελείωσε με 5-0 και η ΟΜΟΝΟΙΑ πάλευε με νύχια και με δόντια για να συγκρατήσει τους Γερμανούς. Τα τρία γκολ πέτυχαν οι Κονιέτσκα 24′, Κόλλαρς 25′ και Κούπερς 34′.

Στην επανάληψη, η ΟΜΟΝΟΙΑ προσπάθησε να κρατήσει σε απόσταση τη Μόναχο αλλά στο 55′ έγινε το 6-0 από τον Κονιέτσκα. Και κάθε 10 λεπτά περίπου η πρωταθλήτρια Γερμανίας έβαζε γκολ. Στο 64′ ο Κόλλαρς έκανε το 7-0 και στο 77′ ο Κονιέτσκα σημείωσε το τελικό 8-0.

OMONOIA1966

Ο επαναληπτικός έγινε μόλις πέντε ημέρες αργότερα, πάλι στη Γερμανία, στο Πόκινγκ. Μετά το 8-0 στον πρώτο αγώνα δεν είχε αρκετό ενδιαφέρον ο επαναληπτικός, αφού κόπηκαν 4973 εισιτήρια. Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρέτησε τη διοργάνωση η ΟΜΟΝΟΙΑ!

ΟΜΟΝΟΙΑ – Μόναχο 1860 (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Νίκος Ελευθεριάδης, Κώστας Χρίστου «Κάττος», Άκης Ιωάννου, Αντώνης Κυριάκου, Κώστας Παναγιώτου, Πλουτής Παλλάς, Δρόσος Καλοθέου, Αντωνάκης Γρηγορίου, Ανδρέας Κωνσταντίνου «Έσσο», Μενέλαος Άσπρου «Μελής», Ανδρέας Χαραλάμπους.

Ο επαναληπτικός έγινε πάλι στη Δυτική Γερμανία, στο Πόκινγκ. Η ΟΜΟΝΟΙΑ μη έχοντας να χάσει τίποτα, έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο απέναντι στη Μόναχο 1860, που έδειχνε να είναι κάπως αδιάφορη. Οι «πράσινοι» ενθουσιάστηκαν με την απόδοση τους και δικαιούντο τουλάχιστον την ισοπαλία. Πάντως, η ΟΜΟΝΟΙΑ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απέδειξε -για άλλη μια φορά- ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο έκανε κάποια βήματα προόδου. Η ΟΜΟΝΟΙΑ πραγματοποίησε μόνο μια αλλαγή στην ενδεκάδα της σε σχέση με το πρώτο παιγνίδι. Συγκεκριμένα, τη θέση του Νίκου Τσιαλή πήρε ο Ανδρέας Χαραλάμπους. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ξεκίνησε συγκρατημένα με ενισχυμένη άμυνα και κρατούσε σε απόσταση τους Γερμανούς. Ήταν η Μόναχο που άνοιξε το σκορ 33′ με τον Κόλαρς και το ημίχρονο τελείωσε με 1-0.

Στην επανάληψη η ΟΜΟΝΟΙΑ έπαιξε αποφασιστικά και όλα για όλα. Όμως κάπως ένιωθε αδικημένη, αφού στο 60′ δέχθηκε το 2-0 με ανύπαρκτο πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Μπρουνμέγιερ. Στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα η ΟΜΟΝΟΙΑ αναδίπλωσε τις δυνάμεις και έκλεισε τη Μόναχο στην περιοχή της και σφυροκοπούσε συνεχώς την εστία του τερματοφύλακα Φαριάν. Τελικά, καρπός των επιθέσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν ένα γκολ στο 79′ με τον Έσσο και πολλές χαμένες ευκαιρίες τις οποίες εξουδετέρωνε ο Φαριάν. Έτσι το παιγνίδι τελείωσε με νίκη της Μόναχο με 2-1, αλλά την ΟΜΟΝΟΙΑ να φεύγει από το γήπεδο με το κεφάλι ψηλά.

Η πρωταθλήτρια Δ. Γερμανίας αποκλείστηκε στον επόμενο γύρο από τη μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης, με 1-0 και 1-3.

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»