Home TOP NEWS Έφτασε ένα βήμα πριν τη μεγάλη ανατροπή

Έφτασε ένα βήμα πριν τη μεγάλη ανατροπή

OMONOIA1983


Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας τέθηκε αντιμέτωπη η ομάδα μας στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1983. Χάνοντας με 3-0 στη Βουλγαρία, η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν είχε τίποτα περισσότερα να χάσει στον επαναληπτικό και τα έπαιξε όλα για όλα. Τελικά αποκλείστηκε λόγω του εκτός έδρας γκολ που πέτυχε η ΤΣΣΚΑ στο Μακάρειο. Ήταν πολύ κοντά σε μια μεγάλη ανατροπή το τριφύλλι όμως τελικά δεν ήρθε.

Στις 14 Σεπτεμβρίου στη Σόφια έγινε ο πρώτος αγώνας, μπροστά σε 23 χιλιάδες θεατές.

ΤΣΣΚΑ Σόφιας – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Αντωνας Παρασκευά, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Χαράλαμπος Κοντογιώργης, Σωτήρης Τσίκκος, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος» (89′ Φίλιππος Δημητρίου), Βέντζισλαβ Άρσοφ (85′ Άντρος Σάββα), Γιώργος Σαββίδης, Κρασιμίρ Μπορίσοφ, Ανδρέας Κανάρης.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ στάθηκε πολύ καλά μόνο στο πρώτο ημίχρονο το οποίο τελείωσε ισόπαλο 0-0. Είχε καταφέρει να εξουδετερώσει πλήρως την άλλοτε κραταιά ΤΣΣΚΑ. Στην επανάληψη η ΟΜΟΝΟΙΑ δέχθηκε τρία γκολ μέσα σ’ ένα εκρηκτικό 10λεπτο της ΤΣΣΚΑ και έχασε με 3-0. Στο 51′ ο Μπαντένοφ δέχθηκε ψηλοκρεμαστή μπαλιά από τον Τζεβίζοφ και με κοντινό σουτ άνοιξε το σκορ. Στο 55′ ο Ιοντσέφ έκανε το 1-0 και στο 61′ ο Σλαβίκοφ το 3-0.

Μετά το 3-0 ο ρυθμός της ΤΣΣΚΑ έπεσε, με αποτέλεσμα η ΟΜΟΝΟΙΑ να αντιδράσει. Στο 65′ ο Κανάρης έχασε σπουδαία ευκαιρία όταν το σουτ του απέκρουσε ενστικτωδώς ο τερματοφύλακας Βελίνοφ. Στο 87′ ο Κανάρης και πάλι ανατράπηκε μέσα στην περιοχή, όμως, ο Αλβανός διαιτητής αγνόησε το πέναλτι.

OMONOIA1983 (2)

Τι κι αν είχε χάσει με 3-0 στον πρώτο αγώνα η ΟΜΟΝΟΙΑ; Στο Μακάρειο δύο εβδομάδες αργότερα βρέθηκαν 18 χιλιάδες οπαδοί της ομάδας μας, που την έσπρωξαν στη νίκη.

ΟΜΟΝΟΙΑ – ΤΣΣΚΑ Σόφιας (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Αντωνας Παρασκευά, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Χαράλαμπος Κοντογιώργης, Σωτήρης Τσίκκος (76′ Άριστος Σεργίου), Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Βέντζισλαβ Άρσοφ, Σωτήρης Καϊάφας (76′ Γκρέγκορι Σάββα), Κρασιμίρ Μπορίσοφ, Γιώργος Σαββίδης.

Στο Μακάρειο έγινε μεγάλο παιγνίδι και με λίγη τύχη η ΟΜΟΝΟΙΑ θα έπαιρνε μια σπουδαία πρόκριση.

Τη βραδιά του Άγιαξ, ίσως, να ξαναέζησαν οι φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Όμως, με διαφορετικό τρόπο. Το 0-3 ήταν δύσκολο ν’ ανατραπεί. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ξεκίνησε δυνατά και πίεσε την ΤΣΣΚΑ. Η αποστολή της όμως έγινε δυσκολότερη όταν έχασε από το 23′ με 0-1 με γκολ που σημείωσε ο Ιόντσεφ. Ο σκόρερ είχε αποφύγει την επιτήρηση τριών αμυντικών και πλάσαρε ιδανικά τον Χαρίτου. Ήταν η μοναδική επιθετική ενέργεια της ΤΣΣΚΑ στο πρώτο ημίχρονο.

Η συνέχεια για την ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν εκπληκτική. Υποχρέωσε την ΤΣΣΚΑ σε παθητικό ρόλο. Στο 42′ ο Σαββίδης έκανε με πλασέ το 1-1 μετά από ένα πολύ ωραίο συνδυασμό Άρσοφ – Μπορίσοφ  – Καϊάφα. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ καθήλωσε την ΤΣΣΚΑ. Στο 48′ ο Άρσοφ με κοντινό σουτ έγραψε το 2-1, στο 55′ ο Τσίκκος έσωσε την ΟΜΟΝΟΙΑ όταν απέκρουσε πάνω στη γραμμή σουτ του Γιόντσεφ. Στο 64′ και 66′, Σαββίδης και Μπορίσοφ έχασαν σπουδαίες ευκαιρίες. Στο 89′ ο Κάντηλος με σουτ έκανε μέσα σε αποθέωση το 3-1.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ πίστεψε ότι μπορούσε να ανατρέψει το 0-3, και στο 83′ και 85′ Σαββίδης και Γκρέγκορι έχασαν άλλες δύο κλασικές ευκαιρίες. Στο 89′ ο Γκρέγκορι Σάββα με καρφωτή κεφαλιά σημείωσε το τελικό 4-1. Το τέλος βρήκε την ΟΜΟΝΟΙΑ να πανηγυρίζει μια μεγάλη νίκη, αλλά την ΤΣΣΚΑ να παίρνει την πρόκριση.

Η ΤΣΣΚΑ αποκλείστηκε στην επόμενη φάση από τη φιναλίστ της διοργάνωσης Ρόμα, με 1-0 και 0-1.

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»