Home TOP NEWS Ελληνική ομάδα στο δρόμο μας, ακόμη μια φορά!

Ελληνική ομάδα στο δρόμο μας, ακόμη μια φορά!

OMONOIA1976


Μετά την πρώτη Ευρωπαϊκή πρόκληση κόντρα στον Ολυμπιακό, η ομάδα μας κληρώθηκε να αντιμετωπίσει άλλη μια Ελληνική ομάδα. Αυτή τη φορά, στο δρόμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ βρέθηκε ο ΠΑΟΚ, στο πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Η πρώτη αναμέτρηση (15 Σεπτεμβρίου 1976) πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στο παλιό ΓΣΠ, με 9400 εισιτήρια να κόβονται.

ΟΜΟΝΟΙΑ – ΠΑΟΚ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Δήμος Ελευθεριάδης, Τάκης Μιαμηλιώτης, Νίκος Πατίκκης (77′ Αντώνης Κωνσταντίνου «Τσιακλής»), Χαράλαμπος Κοντογιώργης, Πέπης Ιακώβου, Γκρέγκορυ Σάββα, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Φίλιππος Δημητρίου, Σωτήρης Καϊάφας, Νίκος Χαραλάμπους, Ανδρέας Κανάρης.

Στο καταπράσινο ΓΣΠ, η ΟΜΟΝΟΙΑ υποδέχεται τον ΠΑΟΚ και στάθηκε καλά στο γήπεδο, έφτιαξε ευκαιρίες αλλά δεν μπόρεσε να φθάσει στο γκολ. Ο ΠΑΟΚ άρχισε να παίζει συγκρατημένα, ενώ η ΟΜΟΝΟΙΑ ξεχύθηκε στην επίθεση. Η μεγάλη φάση έγινε στο 33′ όταν ο Κανάρης καθυστέρησε προ του τέρματος και ενώ ο Φορτούλα είχε εξουδετερωθεί. Στο 38′ ο ΠΑΟΚ σημείωσε το 0-1 με σουτ του Κούδα. Με 1-0 υπέρ της ομάδας της Θεσσαλονίκης τελείωσε το πρώτο ημίχρονο.

Στο δεύτερο ημίχρονο η απόδοση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έπεσε. Βρήκε όμως κάποιες ευκαιρίες με τους Καϊάφα, Κανάρη και Μαυρή. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος, έχασε και αυτός ευκαιρίες με τους Αναστασιάδη, Σαράφη και Παρίδη. Τελικά, στο 87′, με σέντρα του Πέλλιου, ο Σαράφης με κεφαλιά κάρφωσε τη μπάλα στα δίκτυα του πολύ καλού Ελευθεριάδη σημειώνοντας το τελικό 2-0 για το «Δικέφαλο» του Βορρά.

 

Δύο εβδομάδες αργότερα διεξήχθη ο επαναληπτικός στην Τούμπα, με 11045 θεατές να παρακολουθούν τον αγώνα.

ΠΑΟΚ – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Δήμος Ελευθεριάδης, Τάκης Μιαμηλιώτης, Νίκος Πατίκκης, Πέπης Ιακώβου, Χαράλαμπος Κοντογιώργης, Γκρέγκορυ Σάββα, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Φίλιππος Δημητρίου, Σωτήρης Καϊάφας, Νίκος Χαραλάμπους, Ανδρέας Κανάρης.

Στον επαναληπτικό της Τούμπας η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορούσε ακόμη και την πρόκριση. Έφερε σε δύσκολη θέση τον ΠΑΟΚ, αλλά το 0-2 του πρώτου αγώνα ήταν πολύ δύσκολο ν’ ανατραπεί σε μια έδρα όπου οι πάντες δυσκολεύονται. Κατάφερε, όμως, να προηγηθεί μέσα στην καυτή, πάντα, έδρα των Θεσσαλονικέων στο 33′ με τον Φίλιππο Δημητρίου, και στο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ πήγε στα αποδυτήρια με ελπίδες πρόκρισης. Στην επανάληψη κυνήγησε το θαύμα, αλλά ο ΠΑΟΚ κατάφερε τελικά να ισοφαρίσει στο 72′ με τον Σαράφη και κάπου εκεί όλα τελείωσαν την υπόθεση-πρόκριση για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν άτυχη. Απέδειξε ότι μπορούσε να περάσει τον ΠΑΟΚ, αλλά δυστυχώς τα πάντα είχαν κριθεί στο ΓΣΠ.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης αποκλείστηκε στην επόμενη φάση από τη Δυναμό Κιέβου με 0-4 και 0-2.

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»