Home TOP NEWS Η εισβολή και η απόσυρση της συμμετοχής

Η εισβολή και η απόσυρση της συμμετοχής

OMONOIA1974
Ο Νίκος Πατίκκης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που συνελήφθη και μεταφέρθηκε στα Άδανα της Τουρκίας αιχμάλωτος

Το 1974 λογαριάζεται ως η χρονιά της τέταρτης συμμετοχής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όμως το τριφύλλι δεν κατάφερε να αγωνιστεί λόγω της τούρκικης εισβολής. Η κλήρωση για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών είχε πραγματοποιηθεί όμως της κατάστασης που επικρατούσε, η ομάδα μας αποσύρθηκε, όπως όλες οι Κυπριακές εκείνη τη χρονιά.


Αναλυτικά όσα αναφέρει στο βιβλίο «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003» ο Γιώργος Στεφανίδης για εκείνη την περίοδο:

Λόγω της τούρκικης εισβολής και κατοχής, οι κυπριακές ομάδες αδυνατούσαν να συμμετάσχουν στα Κύπελλα Ευρώπης τον Σεπτέμβριο του 1974. Το 37% του εδάφους της Κύπρου κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και έκτοτε η κατοχή συνεχίζεται. Μαζί με τις περίπου 200 χιλιάδες κατοίκους της Κύπρου, προσφυγοποιούνται και αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες και αθλητικά σωματεία. Ανάμεσα τους και ομάδες της πρώτης κατηγορίας, όπως η Ανόρθωση και Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου και ο Διγενής Ακρίτας Μόρφου. Τον Σεπτέμβριο, όταν διεξήχθη ο πρώτος γύρος, όλες οι ομάδες της Κύπρου είχαν διαλυθεί και προσπαθούσαν να επαναδραστηριοποιηθούν.

Οι τρεις ομάδες που θα λάμβαναν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ΟΜΟΝΟΙΑ, Ε. Ν. Παραλιμνίου και Πεζοπορικός, βρίσκονταν τότε σε άθλια οικονομική κατάσταση, γεγονός που καθιστούσε αδύνατη τη συμμετοχή τους. Και οι τρεις ομάδες αποσύρθηκαν από τις διοργανώσεις. Το Παγκύπριο Πρωτάθλημα θα ξεκινούσε στις 30 Νοεμβρίου. Η ΟΜΟΝΟΙΑ άρχισε τη λειτουργία στις 22 Οκτωβρίου 1974, παρουσία 16 ποδοσφαιριστών. Ο Νίκος Πατίκκης ήταν αιχμάλωτος στα Άδανα τς Τουρκίας. Ολόκληρο το αθλητικό υλικό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είχε χαθεί, αφού κατελήφθη από τους Τούρκους εισβολείς το γήπεδο της στη Μια Μηλιά.

Στα Κύπελλα Ευρώπης, η ΟΜΟΝΟΙΑ κληρώθηκε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με την Κορκ Σέλτικ της Ιρλανδίας. Η Κορκ Σέλτικ αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο από την Αραράτ Εριβάν, με 1-2 και 0-5.

Οι κυπριακές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης επανήλθαν κανονικά την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο.

gipedoMiaMilia
Εργασίες για το κτίσιμο του γηπέδου στη Μια Μηλιά