Home TOP NEWS Οι λεπτομέρειες έκριναν την πρόκριση

Οι λεπτομέρειες έκριναν την πρόκριση

OMONOIA1986


Αντιμέτωπη με την Ρουμανική Σπορτούλ βρέθηκε η ομάδα μας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1986. Πρώτος αγώνας έγινε στο Βουκουρέστι και ο επαναληπτικός στη Λευκωσία. Η πρόκριση κρίθηκε στις λεπτομέρειες, σε δύο αναμετρήσεις που δεν ξεχώρισε καμία ομάδα ως καλύτερη από την άλλη.

Στις 17 Σεπτεμβρίου διεξήχθη η πρώτη αναμέτρηση, με 10 χιλιάδες θεατές να παρευρίσκονται στο γήπεδο.

Σπορτούλ – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Σωτήρης Τσίκκος, Γιώργος Χριστοδούλου,  Ευαγόρας Χριστοφή, Ιάκωβος Ζαχαριάδης, Φίλιππος Δημητρίου (64′ Γιάννος Καλοθέου), Γιώργος Σαββίδης (71′ Πανίκος Ξιούρουππας), Ανδρέας Χαραλαμπους, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Σπάς Τζεβίζοφ.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ στάθηκε πολύ καλά απέναντι στη Σπορτούλ στην πρώτη της συμμετοχή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στο πρώτο ημίχρονο, οι «πράσινοι» δεν κινδύνευσαν γιατί έπαιξαν με συμπαγή άμυνα και δεν επέτρεψαν σε καμία περίπτωση στη Σπορτούλ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το γκολ. Αφού κράτησε γερά το πρώτο ημίχρονο, η ΟΜΟΝΟΙΑ λύγισε στο 58′ με ένα γκολ του Γκεόργκι Χάτζι. Ο σκόρερ είχε κλέψει τη μπάλα από τον Σαββίδη στον χώρο της μεσαίας γραμμής, προχώρησε ανενόχλητος και με δυνατό σουτ σημείωσε το μοναδικό γκολ της συνάντησης.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ στη συνέχεια βγήκε μπροστά, έφτιαξε κάποιες ευκαιρίες αλλά καμία από αυτές δεν είχε την επιτυχή κατάληξη. Έτσι μοιραία η ΟΜΟΝΟΙΑ περιορίστηκε στην ήττα με 1-0, αφήνοντας την πόρτα της πρόκρισης ανοικτή.

Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση: 

Μπροστά σε 20 χιλιάδες οπαδούς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έγινε ο επαναληπτικός στο Μακάρειο στάδιο. Την 1 Οκτωβρίου 1986 η ομάδα μας τα έπαιξε όλα για την πρόκριση.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Σπορτούλ (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Ευαγόρας Χριστοφή, Σωτήρης Τσίκκος, Γιώργος Χριστοδούλου, Ιάκωβος Ζαχαριάδης (23′ Ανδρέας Χαραλάμπους), Πανίκος Ξιούρουππας, Πέταρ Ζεχτίνσκι (62′ Φίλιππος Δημητρίου), Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Σπάς Τζεβίζοφ, Γιώργος Σαββίδης.

Στον επαναληπτικό που έγινε στο Μακάρειο, η ΟΜΟΝΟΙΑ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να πάρει την πρόκριση μετά τη …στενή ήττα που δέχθηκε στη Ρουμανία, η οποία της επέτρεπε να ελπίζει στην πρόκριση. Όμως η Σπορτούλ της έκοψε κάθε πιθανότητα αφού στο 44′ άνοιξε το σκορ με τον Ιοργκουλέσκου κάνοντας την προσπάθεια των «πράσινων» πολύ δύσκολη. Στο πρώτο ημίχρονο Η Σπορτούλ έπαιξε πειθαρχημένα και δημιούργησε ευκαιρίες. Η ΟΜΟΝΟΙΑ έφτασε κοντά στο γκολ μόλις στο 41′ όταν γυριστή κεφαλιά του Ξιούροουππα βρήκε σε ετοιμότητα τον τερματοφύλακα Κρίστιαν.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ ήθελε 3 γκολ για να πάρει την πρόκριση αλλά, έτσι όπως έπαιζε η αποστολή της, ήταν δύσκολο. Η Σπορτούλ άφηνε ελεύθερο χώρο κινήσεων και αμυνόταν κυρίως έξω από την περιοχή. Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπορούσε να φθάσει στο τελικό σουτ. Στο 59′ ο Χάτζι από θέση έξω αριστερά έκανε ένα ταχύτατο μπάσιμο και με μακρινό σουτ βρήκε το οριζόντιο δοκάρι. Ο Σαββίδης πήρε τη μπάλα από το κέντρο του γηπέδου, απέφυγε δύο αντιπάλους και με βολίδα σημείωσε το 1-1 στο 79′, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Χάτζι και πάλι αναστάτωσε την ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά απεσόβησε τον κίνδυνο ο Χαρίτου αποκρούοντας άλλο ένα επικίνδυνο σουτ. Στο 88΄ο Ευαγόρας έσωσε την ΟΜΟΝΟΙΑ αποκρούοντας πάνω στη γραμμή ψηλοκρεμαστό σου του Στάνιτς. Η ΟΜΟΝΟΙΑ δίκαια αποκλείστηκε, αφού δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά.

Η Σπορτούλ αποκλείστηκε στον επόμενο γύρο από τη βελγική Γκεντ, με 0-1 και 1-1.

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»