Home TOP NEWS Η ΟΜΟΝΟΙΑ κόντρα στους «κανονιέρηδες»

Η ΟΜΟΝΟΙΑ κόντρα στους «κανονιέρηδες»

OMONOIA1994 (2)
Από το παιχνίδι με την Άρσεναλ

Πρόκριση από τον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων πήρε η ΟΜΟΝΟΙΑ το 1994 και στη συνέχεια στο δρόμο της ήρθε η Άρσεναλ. Νικώντας δύο φορές, εντός και εκτός έδρας, την Τιλιγκούλ Τιρασπόλ, οι «πράσινοι» πέρασαν στον πρώτο γύρο, για να τεθούν αντιμέτωποι με τους ισχυρούς «κανονιέρηδες».


Ξεκινώντας από τον προκριματικό γύρο, η ΟΜΟΝΟΙΑ πήγε στη Μολδαβία εκεί όπου αντιμετώπισε την Τιρασπόλ μπροστά σε 4 χιλιάδες θεατές.

Τιλιγκούλ Τιρασπόλ – ΟΜΟΝΟΙΑ (Προκριματικός γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Κώστας Κωνσταντίνου, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης», Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Γιώργος Χριστοδούλου, Ευαγόρας Χριστοφή, Γκότσια Γκόκριτσιάνι (24′ Νταβίντ Κιζιλασβίλι), Γιώργος Σαββίδης, Νεντίμ Τούτις (55′ Κώστας Καϊάφας), Κώστας Μαλέκκος.

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη σημείωσε η ΟΜΟΝΟΙΑ στα πλαίσια του προκριματικού γύρου. Η ΟΜΟΝΟΙΑ απέδειξε μέσα στο γήπεδο ότι ήταν καλύτερη ομάδα από την Τιρασπόλ. Η Τιλιγκούλ ξεκίνησε δυνατά το παιγνίδι κάνοντας αισθητή την παρουσία της, αλλά σταδιακά η ΟΜΟΝΟΙΑ ανέβασε την απόδοση της και στο 17′, ο Γκοκριτσιάνι πέτυχε το γκολ που έκρινε και τον αγώνα βάζοντας έτσι γερές βάσεις για την πρόκριση. Στο 24′ ο σκόρερ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τραυματίστηκε και αποχώρησε.

Στο δεύτερο ημίχρονο και πάλι η Τιλιγκούλ ξεκίνησε δυνατά αλλά η ΟΜΟΝΟΙΑ σιγά σιγά πήρε τον έλεγχο και έχασε ευκαιρίες. Ευτυχώς το «τριφύλλι» δεν πλήρωσε την αστοχία του και το τέλος πανηγύρισε μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη.

OMONOIA1994 (1)
Επέλαση του Ξιούρουππα κατά την αναμέτρηση με την Τιλιγκούλ στο Μακάρειο

Με 18 χιλιάδες οπαδούς στις κερκίδες του Μακαρείου πως να μην κέρδιζε και πάλι η ΟΜΟΝΟΙΑ;

ΟΜΟΝΟΙΑ – Τιλιγκούλ Τιρασπόλ (Προκριματικός γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Χρίστος Χρίστου, Γιάννος Καλοθέου, Γιώργος Χριστοδούλου, Κώστας Κωνσταντίνου, Ευαγόρας Χριστοφή, Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης», Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Γιώργος Σαββίδης, Κώστας Καϊάφας, Νεντίμ Τούτις (70′ Νταβίντ Κιζιλασβίλι), Κώστας Μαλέκκος (30′ Πανίκος Ξιούρουππας).

Οι «πράσινοι» νίκησαν με 3-1 και ολοκλήρωσαν την πρόκριση τους στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Η ΟΜΟΝΟΙΑ με αγωνιστικά προβλήματα κατάφερε να πάρει την πρόκριση. Στο 6′ ο Κάντηλος με πέναλτι έκανε το 1-0 και «έλυσε» τα πόδια των συμπαικτών του. Η ΟΜΟΝΟΙΑ κάπου εφησυχαστικέ με το γκολ και την πρωτοβουλία ανέλαβε η Τιρασπόλ που έφερε σε δύσκολη θέση το «τριφύλλι». Στο 22′ όμως ο Χρίστου με εκπληκτική εκτίναξη αποσόβησε βέβαιο γκολ σε σουτ του Γκαϊντάμπτσουκ. Στο 37′, βολίδα του Κάλις τράνταξε το κάθετο δοκάρι. Στο 41′ θεαματική κεφαλιά ψαράκι του Καλίς βγήκε μόλις άουτ και στο 45′ ο Τούτιτς σημείωσε το 2-0 για την ΟΜΟΝΟΙΑ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Τιρασπόλ μπήκε αποφασισμένη και στο 50′ ο Μπελούς μείωσε σε 2-1. Ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ άρχισε ν’ απογοητεύεται αλλά στο τελευταίο 20λεπτο η κυπριακή ομάδα έφτιαξε φοβερές ευκαιρίες, ενώ σημείωσε και ένα γκολ. Ευκαιρίες έχασαν οι Τούτιτς 75′, Σαββίδης 77′ Ξιούρουππας 78′. Το τελικό 3-1 σημείωσε ο Σαββίδης στο 89′. Είχε προηγηθεί κάθοδος του Κιζιλασβίλι ακολουθόμενος από τον Σαββίδη. Ο Γεωργιανός πάτησε την μπάλα και ο Σαββίδης με τη φόρα που  είχε κάρφωσε την μπάλα στα δίκτυα. Έτσι ολοκληρώθηκε η νίκη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που την έφερε αντίπαλο με την κάτοχο του τροπαίου, Άρσεναλ.

OMONOIA1994 (3)

Γεμάτο για ακόμη μια φορά το Μακάρειο. Ο πρώτο αγώνας με τους Λονδρέζους έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου 1994.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Άρσεναλ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Χρίστος Χρίστου, Γιώργος Χριστοδούλου, Παναγιώτης Παναγιώτου, Κώστας Κωνσταντίνου, Ευαγόρας Χριστοφή, Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης», Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος» (55′ Νταβίντ Κιζιλασβίλι), Γιώργος Σαββίδης, Γκότσια Γκοκριτσιάνι, Κώστας Μαλέκκος, Πανίκος Ξιούρουππας (66′ Κώστας Καϊάφας).

Την Κυπελλούχο Ευρώπης, Άρσεναλ, φιλοξένησε η ΟΜΟΝΟΙΑ στο Μακάρειο. Η κάθοδος των «κανονιέρηδων» στην Κύπρο αποτελούσε πρόκληση για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Οι Λονδρέζοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα και παίζοντας απλά, και προπάντων ουσιαστικά, πήραν τη νίκη με 3-1. Η ΟΜΟΝΟΙΑ προσπάθησε να αιφνιδιάσει την Άρσεναλ και στο 2′ ο Ντίξον απέκρουσε σωτήρια πάνω στη γραμμή σουτ του Κωνσταντίνου. Στο 37′ ο Μέρσον άνοιξε το σκορ για τους «κανονιέρηδες» όταν μετά από σέντρα του Ίαν Ράιτ ο σκόρερ πρόλαβε την έξοδο του Χρίστου και με πλασέ σημείωσε το 0-1 για την Άρσεναλ. Στο 40′, δυνατό σουτ Ξιούρουππα απέκρουσε με ετοιμότητα ο Σίμαν.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Άρσεναλ αιφνιδίασε την ΟΜΟΝΟΙΑ. Στο 50′, ο Ράιτ έκανε το 2-0 και εκμεταλλεύτηκε το λάθος πάσα προς τα πίσω του Ευαγόρα Χριστοφή. Στο 61′ ο Μέρσον έκλεψε την μπάλα από τον Μαλέκκο, αλλά το πλασέ του πρόλαβε την τελευταία στιγμή, πριν καταλήξει στα δίκτυα, ο Ευαγόρας. Η ΟΜΟΝΟΙΑ κατάφερε να μειώσει το σκορ όταν ο Μαλέκκος στο 73′ με ωραία ατομική προσπάθεια πέτυχε με σουτ του γκολ. Ο Μέρσον στο 80′ έγραψε το τελικό 3-1 για την Άρσεναλ όταν εκμεταλλεύτηκε γρήγορη αντεπίθεση από πλευράς Ράιτ και πάσα στον σκόρερ την κατάλληλη στιγμή. Η ΟΜΟΝΟΙΑ στάθηκε πολύ καλά απέναντι σ’ ένα ανώτερο αντίπαλο. Η Άρσεναλ έδειξε πόσο μεγάλη ομάδα ήταν.

Γκολ από τον αγώνα στο Μακάρειο (14:26 – 15:35): 

Στον επαναληπτικό δύο εβδομάδες αργότερα στο Χάιμπουρι κόπηκαν 24165 εισιτήρια.

Άρσεναλ – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Χρίστος Χρίστου, Γιάννος Καλοθέου, Παναγιώτης Παναγιώτου, Κώστας Κωνσταντίνου, Ευαγόρας Χριστοφή, Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης», Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος» (70′ Κώστας Καϊάφας), Γιώργος Σαββίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Κώστας Μαλέκκος, Πανίκος Ξιούρουππας (57′ Νεντίμ Τούτιτς).

Στο Χάιμπουρι, η ΟΜΟΝΟΙΑ στάθηκε καλύτερα αλλά έχασε και πάλι από την Άρσεναλ με 3-0. Ήταν αδύνατο  για την ΟΜΟΝΟΙΑ να κερδίσει μέσα στο γήπεδο της Άρσεναλ. Μόλις στο 9′ ο Ράιτ, με πλασέ, άνοιξε το σκορ για τους Λονδέρζους Στο 20′ έγινε πάσα του Μαλέκκου προς τον Σαββίδη, ο οποίος μόνος με τον Σίμαν έστειλε το σουτ πάνω στον Άγγλο τερματοφύλακα. Στο 23′ έκανε σέντρα ο Σβαρτς, ο Άλαν Σμιθ κέρδισε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι αφού κτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι. Στο 31′ βολίδα του Σβαρτς έκανε το 2-0 για την Άρσεναλ. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ προσπάθησε να κρατήσει την Άρσεναλ μακριά από την περιοχή και απειλήθηκε σοβαρά μόνο στο 66′ όταν σουτ του Γιένσεν απέκρουσε σε κόρνερ ο Χρίστου. Στο 70′ έγινε σέντρα του Πάρλουρ ο Ράιτ με εντυπωσιακή κεφαλιά σημείωσε το τελικό 3-0.

Η πορεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σταμάτησε στο Χάιμπουρι, αλλά την άφησε απόλυτα ικανοποιημένη. Αντίθετα, η Άρσεναλ έφθασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης αλλά έχασε στο 120′ από τη Ρεάλ Σαραγόσα, με εκείνο το μακρινό σουτ του Νάιμ.

Γκολ από τον αγώνα στο Λονδίνο (00:16 – 00:40): 

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»

OMONOIA1994 (4)
Το πρόγραμμα για τον αγώνα του Λονδίνου