Home TOP NEWS Η πρώτη φορά στα Κύπελλα Ευρώπης

Η πρώτη φορά στα Κύπελλα Ευρώπης

OMONOIA1965 (1)
Η είσοδος των ομάδων στο ΓΣΠ. Στα αριστερά ο Παναγιώτου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Η ΟΜΟΝΟΙΑ συμμετέχει φέτος για 40η φορά στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ για Κυπριακό σύλλογο, με τις ομάδες του νησιού μας να συμμετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης από την περίοδο 1963-64. Με την προσεχή της συμμετοχή λοιπόν, η ομάδα μας φτάνει τις 40 και εμείς θυμόμαστε την πρώτη Ευρωπαϊκή της εμπειρία. Σας πάμε αρκετά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο μακρινό 1965 όταν η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε κληρωθεί να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό Πειραιώς για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων.


ΟΜΟΝΟΙΑ – Ολυμπιακός Πειραιώς (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η παρθενική εμφάνιση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην Ευρώπη έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1965 στο Παλαιό ΓΣΠ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, το τριφύλλι υποδέχτηκε την Ελληνική ομάδα σε ένα αγώνα που διεξήχθη μπροστά σε 11.787 οπαδούς.

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Νίκος Ελευθεριάδης, Κώστας Χρίστου «Κάττος», Πλουτής Παλλάς, Άκης Ιωάννου, Γιώργος Στεφάνου, Κώστας Παναγιώτου, Δρόσος Καλοθέου, Αντωνάκης Γρηγορίου, Γιώργος «Κόκος» Χριστοφόρου, Μενέλαος Άσπρου «Μελής», Ανδρέας Κωνσταντίνου «Έσσο».

Η ΟΜΟΝΟΙΑ υπέκυψε στον Ολυμπιακό με 1-0 παρά το γεγονός ότι ήταν καλύτερη του, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Το ξεκίνημα του αγώνα ήταν μοιραίο για τους «πράσινους», αφού δέχθηκαν το μοναδικό γκολ της συνάντησης μόλις στο 4′ με σέντρα σουτ του Μποτίνου. Η ΟΜΟΝΟΙΑ αιφνιδιάστηκε, αλλά αυτό δεν επηρέασε καθόλου την απόδοση της και άρχισε να απειλεί την εστία του Ολυμπιακού. Όμως οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πιο επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις τους, χάνοντας μάλιστα ευκαιρίες για διεύρυνση του σκορ.

Στην επανάληψη, η ΟΜΟΝΟΙΑ μπήκε αποφασιστικά για να ανατρέψει το σκορ αλλά ήταν ο Ολυμπιακός που έφτιαχνε τις μεγάλες ευκαιρίες. Όμως, σιγά σιγά κυριάρχησε η ΟΜΟΝΟΙΑ στο γήπεδο και στο διάστημα 71′ – 76′ βρέθηκε 4 φορές κοντά στο γκολ χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η συνέχεια, όμως, άνηκε στον Ολυμπιακό που προσπαθούσε να κρατήσει το υπερπολύτιμο γι’ αυτόν 1-0.

OMONOIA1965 (2)

Δύο εβδομάδες μετά τον αγώνα στη Λευκωσία, ΟΜΟΝΟΙΑ και Ολυμπιακός αναμετρήθηκαν πάλι, αυτή τη φορά στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Μπροστά σε 22699 θεατές διεξήχθη ο επαναληπτικός του 0-1 που είχε κερδίσει η Ελληνική ομάδα.

Ολυμπιακός Πειραιώς – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Νίκος Ελευθεριάδης, Πλουτής Παλλάς, Άκης Ιωάννου, Γιώργος Στεφάνου, Κώστας Παναγιώτου, Αντώνης Κυριάκου, Δρόσος Καλοθέου, Αντωνάκης Γρηγορίου, Γιώργος «Κόκος» Χριστοφόρου, Μενέλαος Άσπρου «Μελής», Ανδρέας Κωνσταντίνου «Έσσο».

Η ΟΜΟΝΟΙΑ αποθεώθηκε στο Καραϊσκάκη από τους θεατές όταν απέσπασε την ισοπαλία 1-1. Ένα σκορ που δεν ήταν αρκετό να της χαρίσει την πρόκριση, αφού είχε χάσει στον πρώτο αγώνα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ προηγήθηκε στο 19′ με τον Μελή, ο οποίος εκτέλεσε ένα φάουλ (ο ίδιος το σουτ που έστειλε «Κεραυνός του Δία») και ξετίναξε τα αντίπαλα δίκτυα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ προηγήθηκε του Ολυμπιακού και από το 19′ είχε ισοφαρίσει το σκορ και έπαιζε πλέον στα ίσα την πρόκριση. Όμως, ο Ολυμπιακός μέσα σε δύο λεπτά κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Παπάζογλου, αλλά το παιγνίδι είχε πάρει δραματική μορφή. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν καλύτερη του Ολυμπιακού. Όμως στην επανάληψη στάθηκε άτυχη. Από το 55′ έπαιζε ουσιαστικά με 10 παίκτες, αφού είχε τραυματιστεί ο Χριστοφόρου και η προσπάθεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έγινε ακόμα δυσκολότερη όταν άρχισε να βρέχει. Στο 57′ αποβλήθηκαν οι Άκης Ιωάννου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και Αριστείδης Παπάζογλου του Ολυμπιακού. Η αποβολή επηρέασε την ΟΜΟΝΟΙΑ, αφού ο προπονητής της κ. Πατσιάτσιεφ αναγκάστηκε να μεταφέρει τον Έσσο στην άμυνα. Ο Ολυμπιακός ήταν επόμενο ότι θα πίεζε την ΟΜΟΝΟΙΑ, η άμυνα της οποίας με επικεφαλής τον Ελευθεριάδη κράτησε το 1-1. Το αποτέλεσμα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ισοδυναμούσε με μεγάλη νίκη εκείνη την εποχή, αφού ο Ολυμπιακός στο γήπεδο του ήταν ανίκητος.

Στη συνέχεια της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από την κάτοχο του τροπαίου, ομάδα της Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ, με 2-2 και 0-4.

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»