Home TOP NEWS Υπέκυψε στους «Αετούς της Λισαβόνας»

Υπέκυψε στους «Αετούς της Λισαβόνας»

OMONOIA1981 (1)
Η ομάδα μας πριν τον αγώνα με την Μπενφίκα

Ένα πάρα πολύ γνωστό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είχε ως αντίπαλο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1981 η ΟΜΟΝΟΙΑ. Το τριφύλλι κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Πορτογαλική Μπενφίκα πολύ νωρίς στη διοργάνωση. Η ομάδα μας όσο κι αν προσπάθησε, υπέκυψε τελικά στους «Αετούς της Λισαβόνας».


Στο Εστάντιο ντα Λουζ της Λισαβόνας διεξήχθη η πρώτη αναμέτρηση, στην οποία είχαν δώσει το παρών τους 27500 θεατές.

Μπενφίκα – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Μάριος Πραξιτέλους, Νίκος Πατίκκης, Αντωνας Παρασκευά, Μποζίλ Κόλεφ, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Γρέγκορυ Σάββα, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Φίλιππος Δημητρίου, Σωτήρης Καϊάφας (80′ Χαράλαμπος Κοντογιώργης), Κώστας Πέτσας, Ανδρέας Κανάρης (Άριστος Σεργίου).

Άτυχη στην κλήρωση, η ΟΜΟΝΟΙΑ «έπεσε» πάνω στην περίφημη Μπενφίκα. Ηττήθηκε με 3-0 στη Λισαβόνα παρά το γεγονός ότι στάθηκε πολύ καλά στο γήπεδο και το ημίχρονο έληξε ισόπαλο 0-0. Στο διάστημα αυτό η ΟΜΟΝΟΙΑ έπαιξε με πολυπρόσωπη άμυνα απέναντι στα μεγάλα αστέρια του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Στην επανάληψη, όμως, η πίεση της Μπενφίκα ήταν ακόμη πιο έντονη. Στο 52′ ο Νένε άνοιξε το σκορ, ο Ζόραν Φιλίπποβιτς στο 64′ έκανε το 2-0 με δυνατή κεφαλιά και στο 80′ ο Κάρλος Μανουέλ έκανε το τελικό 3-0.

Όλο το παιγνίδι κρίθηκε στο πρώτο τέταρτο του δεύτερου ημιχρόνου. Αν η ΟΜΟΝΟΙΑ κρατούσε λίγο ακόμη, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν καλύτερο για τους «πράσινους».

OMONOIA1981 (2)
Το εισιτήριο του αγώνα στην Πορτογαλία

Παρά την ήττα στον πρώτο αγώνα, το Μακάρειο ήταν κατάμεστο, με 25 χιλιάδες πράσινους να δημιουργούν τρομερή ατμόσφαιρα.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Μπενφίκα (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Μάριος Πραξιτέλους, Νίκος Πατίκκης, Αντωνας Παρασκευά, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Μποζίλ Κόλεφ, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Κώστας Πέτσας, Φίλιππος Δημητρίου, Σωτήρης Καϊάφας, Άντρος Σάββα (75′ Άριστος Σεργίου), Ανδρέας Κανάρης.

Στο Μακάρειο η ΟΜΟΝΟΙΑ προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι η Μπενφίκα. Στάθηκε άτυχη αφού δεν την… ήθελε η μπάλα.

Το Μακάρειο ήταν κατάμεστο από κόσμο που έσπρωξε, όσο μπορούσε την ΟΜΟΝΟΙΑ να κυνηγήσει τη νίκη με πείσμα. Η Μπενφίκα, με πρώτο παίκτη της τον τερματοφύλακα Μπέντο, κράτησε το μηδέν παθητικό. Η πίεση που άσκησε η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν έντονη. Μόνο η μπάλα δεν… ήθελε να μπει στα δίκτυα. Στο 17′, χέρι του Ουμπέρτο δεν τιμωρήθηκε με την εσχάτη των ποινών. Στο 24′, δυνατή κεφαλιά του Καϊάφα αποκρούστηκε πάνω στη γραμμή από τον Μπάστος.

Στο δεύτερο ημίχρονο, δυνατό σουτ του Κόλεφ στο 64′ απέκρουσε εντυπωσιακά ο Μπεντο. Στο 75′ ο Σαλάνα από πλάγια θέση έστειλε ένα φαλτσαριστό σουτ στα δίκτυα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, γράφοντας έτσι το 1-0. Η ΟΜΟΝΟΙΑ συνέχισε να κυνηγά το γκολ, αλλά δεν ήρθε ποτέ.

Η Μπενφίκα αποκλείστηκε στον επόμενο γύρο από την Μπέγερν με 0-0 και 1-4.

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»