Home TOP NEWS Μετά την επική πρόκριση στην παράταση… συνάντησε μια γνωστή της!

Μετά την επική πρόκριση στην παράταση… συνάντησε μια γνωστή της!

OMONOIA1990
Ο Ξιούρουππας σημειώνει το 2-1 με τη Σλάβια

Στα προκριματικά του Κυπέλου ΟΥΕΦΑ το 1990, η ΟΜΟΝΟΙΑ πήρε πρόκριση κόντρα στην Σλάβια Σόφιας, ενώ γνώρισε τον αποκλεισμό όταν βρέθηκε απέναντι της η Άντερλεχτ. Η Βελγική ομάδα μετά από 5 χρόνια ξανά αντίπαλος της ομάδας μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!


Με ήττα ξεκίνησε τις υποχρεώσει της η ΟΜΟΝΟΙΑ στις διπλές αναμετρήσεις με τη Σλάβια Σόφιας. Στο παιχνίδι της Βουλγαρίας βρέθηκαν στο γήπεδο 12 χιλιάδες οπαδοί.

Σλάβια Σόφιας – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Γιάννος Καλοθέου, Κούλλης Ιακώβου, Σωτήρης Τσίκκος, Γιώργος Χριστοδούλου, Στέλιος Χαριλάου «Μαυροφτής», Ευαγόρας Χριστοφή, Κώστας Πέτσας, Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης» (90′ Κώστας Μαλέκκος), Ανδρέας Γιατρού, Τίμπορ Μίτσινετς, Ζντένεκ Κόουκαλ, Πανίκος Ξιούρουππας.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ αντιμετώπισε ίση προς ίσο την ομάδα της Βουλγαρίας, αλλά η Σλάβια αιφνιδίασε την ΟΜΟΝΟΙΑ μ’ ένα γρήγορο γκολ του Πέτκοφ στο 5′. Στο 16′ ο Χαρίτου απέκρουσε θεαματικά σε κόρνερ φάουλ του Αγγέλοφ.

Οι «πράσινοι» του Χέλμουντ Σενέκοβιτς κατάφεραν να ισοφαρίσουν στην επανάληψη με τον Μίτσνετς στο 68′ βάζοντας γερά θεμέλια στην υπόθεση πρόκριση. Νωρίτερα, στο 65′, ο Χαρίτου έκανε νέα μεγάλη απόκρουση σε εκτέλεση φάουλ του Μάντσεφ από 30 μέτρα. Στο 77′, σουτ του Ξιούρουππα απέκρουσε δύσκολα ο Γκάτνσεφ.

Το γκολ της νίκης για τη Σλάβια σημείωσε ο Βαλεντίν Ιγνάτοφ, στο 82′, με γυριστό σουτ. Ωστόσο, η πόρτα της πρόκρισης για την ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν ανοικτή.

 

Ο επαναληπτικός στη Λευκωσία έγινε στο Μακάρειο μπροστά από 18 χιλιάδες Ομονοιάτες. Η πρόκριση κρίθηκε στην παράταση.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Σλάβια Σόφιας (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Γιάννος Καλοθέου, Κούλλης Ιακώβου, Στέλιος Χαριλάου «Μαυροφτής», Ευαγόρας Χριστοφή, Κώστας Πέτσας, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος» (120′ Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης»), Ανδρέας Γιατρού, Τίμπορ Μίτσινετς, Ζντένεκ Κόουκαλ, Πανίκος Ξιούρουππας.

Ποιος μπορεί αλήθεια να ξεχάσει αυτή τη μεγάλη βραδιά που έζησαν τόσο οι παίκτες όσο και οι φίλαθλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ; Ύστερα από ένα εκρηκτικό φινάλε, η ΟΜΟΝΟΙΑ πήρε την πρόκριση, στην παράταση, με το θριαμβευτικό 4-2.

Μόλις στο 3′ ο Μίτσινετς με εύστοχο κτύπημα πέναλτι σημείωσε το 1-0 και από εκείνη τη στιγμή η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε την πρόκριση στα χέρια της. Όμως, η Σλάβια αντέδρασε και στο 10′ ο Κίροφ σημείωσε το 1-1 αναγκάζοντας έτσι τους «πράσινους» να δουλέψουν σκληρά στο γήπεδο για να πάρουν αυτό που τόσο πολύ ήθελαν.

Στο 51′ ο Ξιούρουππας έκανε το 2-1 με σουτ μέσα από την περιοχή ισοφαρίζοντας έτσι το σκορ του πρώτου αγώνα οδηγώντας ρο παιγνίδι στην παράταση. Στο 86′ η ΟΜΟΝΟΙΑ ζήτησε πέναλτι όταν είχαμε σέντρα του Κάντηλου και η μπάλα κτύπησε στο χέρι του Κατσαμάνοφ.

Στην ημίωση παράταση που ακολούθησε οι φίλαθλοι παρακολουθούσαν το θέαμα με κομμένη την ανάσα. Στο 105′ φάουλ-κεραυνός του Μίτσινετς βρήκε το δοκάρι. Στο 109′ ο Ντεμερνίεφ ισοφάρισε σε 2-2 με πέναλτι και η Σλάβια αγκάλιαζε την πρόκριση, παγώνοντας παράλληλα το Μακάρει. Ένα λεπτό αργότερα ο Γιάννος Καλοθέου σημείωσε το 2-1 με σουτ από τα 40 μέτρα. Στο 116′ η Σλάβια που κρατούσε την πρόκριση είχε σουτ στο δοκάρι με τον Αγγέλοφ.

Στο τελευταίο πεντάλεπτο ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ «έσπρωξε» την ομάδα του στην πρόκριση και στο 118′, μετά από κτύπημα κόρνερ, έγινε κομφούζιο στην περιοχή των Βούλγαρων και τελικά μαζί όλοι οι ποδοσφαιριστές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έστησαν ένα τρελό πανηγύρι.

Το τι γινόταν στο γήπεδο δεν μπορεί να περιγραφεί. Οι Βούλγαροι ζητούσαν φάουλ αλλά ο διαιτητής έδειξε τη σέντρα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ πέρασε στον δεύτερο γύρο, ενώ στο γήπεδο στήθηκε φιέστα. Ήταν για την ΟΜΟΝΟΙΑ ένας θρίαμβος.

 

Στις 24 Οκτωβρίου έγινε ο πρώτο αγώνας των δύο ομάδων και στο Μακάρειο κόπηκαν 9473 εισιτήρια.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Άντερλεχτ (2ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Χρίστος Χρίστου, Γιάννος Καλοθέου, Κούλλης Ιακώβου, Στέλιος Χαριλάου «Μαυροφτής», Ευαγόρας Χριστοφή, Κώστας Πέτσας, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Ανδρέας Γιατρού, Τίμπορ Μίτσινετς, Ζντένεκ Κόουκαλ, Πανίκος Ξιούρουππας.

Στο δεύτερο γύρο η ΟΜΟΝΟΙΑ αντιμετώπισε την Άντερλεχτ. Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες ήσαν ισόπαλες 0-0. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν καλύτερη από την Άντερλεχτ, αλλά η μπάλα δεν της έκανε το χατίρι στο 12′ με τον Ξιούρουππα, στο 26′ με τον Καλοθέου και στο 28′ με τον Μαυροφτή.

Στις αρχές τις επανάληψης, και συγκεκριμένα στο 51′, ο Γιάννος καλοθέου με αυτογκόλ άνοιξε το σκορ για λογαριασμό των Βέλγων. Η ΟΜΟΝΟΙΑ κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1 στο 83′ με γκολ του Μαυροφτή. Στο 85′ φοβερή απόκρουσε έκανε ο ντε Βίλντε σε βολίδα του Ξιούρουππα, ενώ ένα λεπτό αργότερα η ΟΜΟΝΟΙΑ ζήτησε πέναλτι όταν μια μπαλιά του Κάντηλου μέσα στην περιοχή βρήκε το χέρι του Ρούντγιες, ενώ κατευθυνόταν στον Ευαγόρα. Έτσι η Άντερλεχτ χωρίς αν απειλήσει την ΟΜΟΝΟΙΑ πήρε το 1-1.

 

Με 18900 οπαδούς στο πλευρό της η Άντερλεχτ στον επαναληπτικό των Βρεξυλλών στο Κονσταντ Βάντερν Στοκ.

Άντερλεχτ – ΟΜΟΝΟΙΑ (2ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Κούλλης Ιακώβου, Στέλιος Χαριλάου «Μαυροφτής», Ευαγόρας Χριστοφή, Κώστας Πέτσας, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Ανδρέας Γιατρού (79′ Στέλιος Στυλιανού), Τίμπορ Μίτσινετς, Ζντένεκ Κόουκαλ (89′ Χρίστος Γεωργίου), Πανίκος Ξιούρουππας.

Στον επαναληπτικό που έγινε στις Βρυξέλλες, η ΟΜΟΝΟΙΑ ηττήθηκε με 2-0 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ο Βερχέγιεν στο 5′ σημείωσε το 1-0 και 38′ ο Ολιβέιρα με πέναλτι έκανε το 2-0 και κάπου εκεί τελείωσε η πορεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Η Άντερλεχτ στο δεύτερο ημίχρονο ένιωθε πιο άνετα και στο 60′ ο Ολλανδός Ρούτγιες σημείωσε το τελικό 3-0.

Η Άντερλεχτ αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης από τη φιναλίστρια Ρόμα με 0-3 και 2-3.

Τα στιγμιότυπα του αγώνα στο Βέλγιο:

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»