Home TOP NEWS Νικήτρια η ΟΜΟΝΟΙΑ στη μάχη των «τριφυλλιών»

Νικήτρια η ΟΜΟΝΟΙΑ στη μάχη των «τριφυλλιών»

OMONOIA1987


Με το «τριφύλλι» της Ιρλανδίας κληρώθηκε να αγωνιστεί η ΟΜΟΝΟΙΑ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1987. Η ομάδα μας βρήκε στο δρόμο της τη Σάμροκ Ρόβερς, την οποία και απέκλεισε, βγαίνοντας νικήτρια από τη μάχη των «τριφυλλιών». Επόμενος αντίπαλος ήταν η Στεάουα, που φάνηκε ανώτερη στις διπλές αναμετρήσεις από τους «πράσινους».

Στο Δουβλίνο και το Τόλκα Παρκ έγινε η πρώτη αναμέτρηση, την οποία παρακολούθησαν 2489 θεατές. Ανάμεσα τους και λίγοι «πράσινοι» που δεν σταμάτησαν να τραγουδούν.

Σάμροκ Ρόβερς – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής» (78′ Κούλλης Ιακώβου), Σωτήρης Τσίκκος, Γιώργος Χριστοδούλου,  Ευαγόρας Χριστοφή, Στέφαν Λαχτσίεφ, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», 64′ Γιάννος Καλοθέου, Σπάς Τζεβίζοφ, Κώστας Πέτσας, Θεοφάνης Θεοφάνους (69′ Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης»).

Σπουδαία επιτυχία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μέσα στην Ιρλανδία. Παίζοντας πολύ καλά έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση. Νίκησε με 1-0 τη Σάμροκ Ρόβερς. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα και κατάφερε να αιφνιδιάσει τη Σάμροκ όταν στο 10′ ο τερματοφύλακας Χαρίτου με δυνατή μπαλιά έστειλε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Ο Θεοφάνους εκμεταλλεύτηκε την γκέλα του Ντ. Μπερν και από το σημείο του πέναλτι, με δυνατό σουτ, ξετίναξε τα ιρλανδικά δίκτυα. Η Σάμροκ αντέδρασε και στο 30′ ο Νέβιλ ανάγκασε τον Χαρίτου σε μεγάλη απόκρουση.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Σάμροκ προσπαθούσε να διασπάσει την άμυνα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με μακρινές σέντρες, αλλά το δίδυμο Ευαγόρα και Χριστοδούλου δεν άφηναν και πολλά περιθώρια στους γηπεδούχους. Στην αντεπίθεση, η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν επικίνδυνη και στο 53′  Θεοφάνους έχασε μοναδική ευκαιρία. Στο 71′ ο Χαρίτου απογειώθηκε και απέκρουσε δυνατό σουτ του Λάρκιν. Το τελικό σφύριγμα του Γάλλου διαιτητή βρήκε την ΟΜΟΝΟΙΑ να πανηγυρίζει μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη.

Στιγμιότυπα από το παιχνίδι στο Δουβλίνο: 

Ότι το Μακάρειο θα ήταν γεμάτο αυτό ήταν σίγουρο, αλλά χάρις το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα δεν έμεινε κάθισμα άδειο.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Σάμροκ Ρόβερς (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Σωτήρης Τσίκκος, Γιώργος Χριστοδούλου, Ευαγόρας Χριστοφή, Στέφαν Λαχτσίεφ, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Γιάννης Καλοθέου, Σπάς Τζεβίζοφ, Κώστας Πέτσας (75′ Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης»), Θεοφάνης Θεοφάνους.

Το «τριφύλλι» ολοκλήρωσε την πρόκριση στο Μακάρειο παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκε σε ισοπαλία. Το χρυσό γκολ του Θεοφάνους στο Δουβλίνο ήταν αρκετό. Η ΟΜΟΝΟΙΑ συνάντησε σθεναρή αντίσταση από την Ιρλανδική ομάδα, αλλά είχε και το 1-0 του πρώτου αγώνα και έτσι είχε περισσότερο έλεγχο του αγώνα. Δημιουργήθηκαν ευκαιρίες αλλά όσο κυλούσε ο χρόνος τόσο πιο κοντά στην πρόκριση βρισκόταν η ΟΜΟΝΟΙΑ. Και τα κατάφερε, παρά το γεγονός ότι ο αγώνα έληξε 0-0 προς απογοήτευση των φίλων της. Η ΟΜΟΝΟΙΑ, όμως, πήρε με την αξία της τη μεγάλη πρόκριση.

 

Στο Βουκουρέστι ταξίδεψε για τον πρώτο αγώνα κόντρα στη Στεάουα η ΟΜΟΝΟΑ. Μπροστά σε 30 χιλιάδες θεατές διεξήχθη η αναμέτρηση.

Στεάουα – ΟΜΟΝΟΙΑ (2ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής» (80′ Γιάννος Καλοθέου), Ευαγόρας Χριστοφή, Γιώργος Χριστοδούλου, Σωτήρης Τσίκκος, Στέφαν Λαχτσίεφ, Κώστας Πέτσας, Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης», Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος» (85′ Κούλλης Ιακώβου), Σπάς Τζεβίζοφ, Πανίκος Ξιούρουππας.

Η Στεάουα συνάντησε δυσκολίες απέναντι στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Χρειάστηκε να παίξει πολύ σκληρά για να κερδίσει με 3-1, σκορ που αδικούσε την ΟΜΟΝΟΙΑ. Το αποτέλεσμα, όμως, άφηνε ανοικτή την υπόθεση πρόκριση. Η ΟΜΟΝΟΙΑ απείλησε πρώτη με γκολ όταν ο Σάκης με σουτ ανάγκασε τον Λίλιαν σε δύσκολη απόκρουση πέφτοντας. Οι Ρουμάνοι απάντησαν στο 8′ αλλά ο Χαρίτου με διπλή προσπάθεια απέκρουσε το σουτ του Μπόλονι.

Η Στεάουα προηγήθηκε στο 14′ με πέναλτι του Χάτζι και 4 λεπτά αργότερα ο Μαγιάρου έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 2-0. Στο επόμενο λεπτό, φάουλ εκτέλεσε ο Κάντηλος αλλά ο Λίλιαν και πάλι έσωσε τη Στεάουα. Στο 28′ ο Λάκατους μόνος με τον Χαρίτου σούταρε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ο Ξιούρουππας, όμως, πάγωσε το γήπεδο όταν ισοφάρισε στο 38′ ξεσηκώνοντας τους οπαδούς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Στο 40′ η ΟΜΟΝΟΙΑ ζήτησε πέναλτι αλλά δεν της δόθηκε και στο 43′ ο Γιόβαν έκανε το 2-1, αφού εκμεταλλεύτηκε σύγχυση στην περιοχή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η ΟΜΟΝΟΙΑ έπαιξε πιο αμυντικά αλλά στο 68′ ο Χάτζι μ’ ένα ξαφνικά σουτ έπιασε στον ύπνο τον Χαρίτου σημειώνοντας έτσι το 3-1. Η ΟΜΟΝΟΙΑ πάλεψε γερά και κατάφερε να κρατήσει το 3-1 και όλοι οι παίκτες της πίστευαν πολύ στην πρόκριση.

Στιγμιότυπα από τον αγώνα στη Ρουμανία:

Δύο εβδομάδες μετά την ήττα στο Βουκουρέστι, η ΟΜΟΝΟΙΑ φιλοξένησε τη Στεάουα στο Μακάρειο. Κόπηκαν 16 χιλιάδες εισιτήρια από τους φίλους της ομάδας μας.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Στεάουα (2ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Κούλλης Ιακώβου, Ευαγόρας Χριστοφή, Γιώργος Χριστοδούλου (46′ Ανδρέας Γιατρού), Σωτήρης Τσίκκος, Γιάννος Καλοθέου, Στέφαν Λαχτσίεφ, Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης», Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής» (73′ Φίλιππος Δημητρίου), Σπάς Τζεβίζοφ, Πανίκος Ξιούρουππας.

Η Στεάουα ήρθε στο Μακάρειο, έπαιξε ποδόσφαιρο και πήρε την πρόκριση με καθαρή νίκη 2-0. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ξεκίνησε μουδιασμένα και με πολύ άγχος, με αποτέλεσμα η Στεάουα να κινείται καλύτερα και νωρίς ν’ ανοίξει το σκορ στο 8′ με αυτογκόλ του Ευαγόρα Χριστοφή, όταν προσπάθησε να απομακρύνει σέντρα του Λάκατους. Η πρωταθλήτρια Ρουμανίας οργάνωσε καλύτερα το παιχνίδι της. Στο 35′, μια βαθιά μπαλιά του Στόικα βρήκε τον Λάκατους από τα δεξιά. Ο Τσίκκος δεν μπόρεσε να τον σταματήσει και ο Ρουμάνος διεθνής μπήκε με δυναμη στην περιοχή και με σουτ-βολίδα σημείωσε το 2-0. Η ΟΜΟΝΟΙΑ αντέδρασε και στο 44′ ο Λίλιαν απόκρουσε δύο δύσκολα σουτ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, τα πόδια των παικτών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν βαριά αφού η υπόθεση πρόκριση είχε χαθεί. Στο 47′ ο Χαρίτου έσωσε τους «πράσινους» από το 0-3 όταν απέκρουσε με τα πόδια σουτ του Πιτούρκα. Τέλος, στο 87′, η ΟΜΟΝΟΙΑ πλησίασε στο γκολ όταν ο Λίλιαν έπεσε στα πόδια του Ξιούρουππα και επσόβησε ένα βέβαιο γκολ. Στην εκπνοή του αγώνα ο Τζεβίζοφ μπήκε στην περιοχή των Ρουμάνων αλλά απέτυχε να σκοράρει. Έτσι το τελικό σφύριγμα βρήκε τη Στεάουα στους 8 της Ευρώπης και την ΟΜΟΝΟΙΑ -για δεύτερη φορά στην ιστορία της- να μένει με το μεγάλο όνειρο της πρόκρισης.

Η Στεάουα αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τη φιναλίστ Μπενφίκα, με 0-0 και 0-2.

Τα γκολ του αγώνα:

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»