Home TOP NEWS Πάνω στη Λάτσιο σταμάτησε η πορεία των «πράσινων»

Πάνω στη Λάτσιο σταμάτησε η πορεία των «πράσινων»

OMONOIA1995 (4)


Με δύο νίκες επί της Σλιέμα Γουόντερερς, η ΟΜΟΝΟΙΑ πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1995-96. Εκεί βρέθηκε μπροστά της η Λάτσιο, η οποία έφραξε το δρόμο στην ομάδας μας. Από τον πρώτο αγώνα στην Ιταλία κρίθηκε η πρόκριση, με τους «Λατσιάλι» να συνεχίζουν στη διοργάνωση.

Τη Σλιέμα από τη Μάλτα φιλοξένησε η ΟΜΟΝΟΙΑ στις 8 Αυγούστου του 1995 στο Μακάρειο, όπου κόπηκαν 8.700 εισιτήρια.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Σλιέμα Γουόντερερς (Προκριματικός γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Ιωακείμ Ιωακείμ, Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης», Χρίστος Χριστοδούλου, Ευαγόρας Χριστοφή, Βαλεντίν Στεφάν, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος» (46′ Πανίκος Ξιούρουππας), Γιώργος Σαββίδης, Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς, Νεντίμ Τούτις (73′ Κώστας Καϊάφας), Κώστας Μαλέκκος.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ άρχισε από τον προκριματικό γύρο έχοντας για αντίπαλο της τη Σλιέμα από τη Μάλτα. Επικράτησε εύκολα στο Μακάρειο με 3-0 βάζοντας έτσι γερές βάσεις για την πρόκριση. Η Σλιέμα δυσκόλεψε στην αρχή την ΟΜΟΝΟΙΑ αλλά μόλις στο 2′ μια καρφωτή κεφαλιά του Ευαγόρα απέκρουσε ο Μπάρι. Στο 30′ από σέντρα του Μαλέκκου και δυνατή κεφαλιά του Κάντηλου, η μπάλα πρώτα αποκρούστηκε από τον Μπάρι και μετά από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 39′ η ΟΜΟΝΟΙΑ κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Σαββίδη. Ο Στεφάν δε άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Μπάρι και με πραγματική βολίδα ξετίναξε τα δίκτυα.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ κινήθηκε καλύτερα και στο 52′ ο Στεφάν έκανε με πλασέ το 2-0. Δέκα λεπτά αργότερα, σουτ του Σάκη έξω από την περιοχή βρήκε το οριζόντιο δοκάρι. Στο 67′ αποβλήθηκαν οι Τζουκάνοβιτς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και Φάβα της Σλιέμα. Στο 68′ η Σλιέμα  έφθασε κοντά στο γκολ όταν σουτ του Σούντα βρήκε το κάθετο δοκάρι. Στο 75′ είχαμε μια μπαλιά του Καϊάφα προς τον Ξιούρουππα, ο οποίος βρήκε αέρα αλλά ο επερχόμενος Μαλέκκος έγραψε το τελικό 3-0 για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Στο 82′ η Σλιέμα και πάλι έφθασε κοντά στο γκολ, όταν κεφαλιά του Σούντα απέκρουσε εντυπωσιακά ο Χαρίτου σε κόρνερ.

OMONOIA1995 (2)

Μόλις 1300 θεατές βρέθηκαν στον επαναληπτικό του Νασιονάλ Τα Κάλι.

Σλιέμα Γουόντερερς – ΟΜΟΝΟΙΑ (Προκριματικός γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Γιάνος Καλοθέου, Ιωακείμ Ιωακείμ, Βαλεντίν Στεφάν, Ευαγόρας Χριστοφή, Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης», Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος» (44′ Πανίκος Ξιούρουππας), Γιώργος Σαββίδης (83′ Κώστας Καλοθέου), Νεντίμ Τούτις, Κώστας Μαλέκκος (76′ Κώστας Καϊάφας), Χρίστος Χριστοδούλου.

Στον επαναληπτικό η ΟΜΟΝΟΙΑ κατάφερε να επικρατήσει και πάλι, με 2-1, και να πάρει θριαμβευτική πρόκριση. Έχοντας ασπίδα το 3-0 της Λευκωσίας, η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν είχε άγχος. Όμως έπρεπε να παίξει μπάλα για να φθάσει στην πρόκριση. Οι Μαλτέζοι προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν από το 2′ όταν ο Σούντα υποχρέωσε τον Χαρίτου στην πρώτη απόκρουση του αγώνα. Στο 28′ ο Χαρίτου απόκρουσε εντυπωσιακά σουτ του Μουσκάτ. Στο 32′ ο αμυντικός των γηπεδούχων Ράιτ απέκρουσε πάνω στη γραμμή πλασέ του Κάντηλου. Σουτ του Καλοθέου στο 40′ απέκρουσε δύσκολα ο Μπάρι. Οι Μαλτέζοι προηγήθηκαν τελικά στο 44′ με κεφαλιά του Σούντα.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ αποφάσισε να παίξει ως ΟΜΟΝΟΙΑ και κατάφερε να γυρίσει το παιγνίδι. Στο 70′ ο Στεφάν με πλασέ λυτρώνει τους πάντες πετυχαίνοντας την ισοφάριση και στο 88′ ο Ξιούρουππας από πλάγια θέση έδωσε τη νίκη στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Στο τέλος του αγώνα ο Τέρνερ απέφυγε και τον Χαρίτου, αλλά δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίκτυα.

Το τελικό 2-1 έδωσε στην ΟΜΟΝΟΙΑ την πρόκριση, η οποία πανηγυρίστηκε έξαλλα.

OMONOIA1995 (3)

Το πρώτο παιχνίδι κόντρα στη Λάτσιο έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου 1995 στο Ολίμπικο της Ρώμης. Στις κερκίδες βρέθηκαν 30660 θεατές, εκ των οποίων μερικές δεκάδες ήταν Ομονοιάτες (όπως μπορείτε να δείτε στην πιο κάτω φωτογραφία).

OMONOIA1995
Ο πράσινος λαός στη Ρώμη

Λάτσιο – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Γιάνος Καλοθέου, Γιώργος Χριστοδούλου, Κώστας Καλοθέου, Βαλεντίν Στεφάν, Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης», Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος» (69′ Κυριάκος Ανδρέου), Γιώργος Σαββίδης, Κώστας Μαλέκκος (74′ Γιώργος Κωνσταντίνου), Νεντίμ Τούτις, Πανίκος Ξιούρουππας.

Δύσκολη η κλήρωση για την ΟΜΟΝΟΙΑ στον πρώτο γύρο. Η Λάτσιο, που ήταν τότε ανερχόμενη δύναμη στην Ιταλία, συνέτριψε την ΟΜΟΝΟΙΑ με 5-0. Η ΟΜΟΝΟΙΑ στάθηκε αρκετά καλά στο γήπεδο, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, και θα μπορούσε να σημειώσει τουλάχιστον ένα γκολ όταν το σουτ του Σαββίδη στο 20′ κτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Μαρκετζιάνι και ενώ το σκορ ήταν ήδη στο 2-0 για τη Λάτσιο. Η Λάτσιο είχε ανοίξει το σκορ στο 11′ με κεφαλιά του Καζιράγκι, ενώ ο ίδιος παίκτης σημείωσε το 2-0 στο 16′ πάλι με κεφαλιά.

Στην επανάληψη η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγώνα και όταν δέχθηκε νωρίς το τρίτο γκολ δεν απέφυγε τη βαριά ήττα. Τα άλλα τρία γκολ των Ρωμαίων πέτυχαν οι Ραμπάουντι στο 52′ με κεφαλιά, Σινιόρι στο 55′ με πέναλτι και Καζιράγκι στο 87′ με πλασέ.

Τα γκολ της Λάτσιο στο Ολίμπικο:

Στον επαναληπτικό δύο εβδομάδες αργότερα στο Μακάρειο κόπηκαν 4400 εισιτήρια.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Λάτσιο (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Γιάνος Καλοθέου, Χρύσανθος Χρυσάνθου (46′ Κώστας Καϊάφας), Βαλεντίν Στεφάν (80′ Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος»), Ιωακείμ Ιωακείμ, Ανδρέας Ανδρέου «Σάκης» (78′ Χρίστος Χριστοδούλου), Παναγιώτης Παναγιώτου, Γιώργος Σαββίδης, Κώστας Μαλέκκος, Νεντίμ Τούτις, Πανίκος Ξιούρουππας.

Στον επαναληπτικό που έγινε στο Μακάρειο, η ΟΜΟΝΟΙΑ ηττήθηκε και πάλι αλλά αυτή τη φορά με 2-1. Οι «πράσινοι» προσπάθησαν αλλά δεν μπορούσαν να κερδίσουν τους Λατσιάλι. Η Λάτσιο προηγήθηκε στο 15′ με τον Καζιράγκι. Στο 39′ η Λάτσιο βρέθηκε κοντά σε ένα δεύτερο γκολ όταν σουτ του Ραμπάουντι απέκρουσε σε κόρνερ ο Χαρίτου.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ίδιος παίκτης είχε σουτ στο οριζόντιο δοκάρι του Χαρίτου στο 49′. Νέο σουτ του ντι Νάιο αυτή τη φορά στο 52′ απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Χαρίτου. Η ΟΜΟΝΟΙΑ κατάφερε να ισοφαρίσει στο 68′ με καρφωτή κεφαλιά του Ξιούρουππα σε σέντρα του Σαββίδη. Όμως στο 75′ ο ντι Βάιο έδωσε τη νίκη στη Λάτσιο, με πλασέ μετά από μπαλιά του Βίντερ. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Καζιράγκι απέφυγε το Χαρίτου, αλλά τον κίνδυνο έσωσε ο Γ. Καλοθέου. Η Λάτσιο ήταν μια μεγάλη ομάδα.

Στη συνέχεια της διοργάνωσης η Λάτσιο αποκλείστηκε στον επόμενο γύρο από τη Λιον με 1-2 και 0-2.

Τα στιγμιότυπα του αγώνα στο Μακάρειο:

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»