Το 1985 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών η ΟΜΟΝΟΙΑ έπαιξε στον πρώτο γύρο κόντρα στη Ράμπατ Άγιαξ της Μάλτας παίρνοντας την πρόκριση με δύο νίκες εντός και εκτός έδρας με 5-0. Στην επόμενη φάση βρέθηκε μπροστά μας η μεγάλη Άντερλεχτ και οι «πράσινοι» πάλεψαν για την πρόκριση.
Στη Μάλτα πήγε το Σεπτέμβρη του 1985 η ΟΜΟΝΟΙΑ, για να αντιμετωπίσει στο στάδιο Λα Βαλέττα τη Ράμπατ Άγιαξ. Τρεις χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν την αναμέτρηση.
Ράμπατ Άγιαξ – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)
Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Νίκος Πατίκκης, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Κλείτος Ερωτοκρίτου, Μπόικο Δημητρόφ, Σωτήρης Τσίκκος, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Ευαγόρας Χριστοφή, Σπάς Τζεβίζοφ (Τάκης Φιλίππου «Φαλκονέττι»), Γιώργος Σαββίδης (81′ Γιάννης Καλοθέου), Θεοφάνης Θεοφάνους.
Η ΟΜΟΝΟΙΑ μέσα στη Μάλτα σημείωσε τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη με 5-0 επί της Ράμπατ Άγιαξ. Φοβερό το «τριφύλλι» εξασφάλισε την πρόκριση από τον πρώτο αγώνα.
Στο 8′ οι Μαλτέζοι έφθασαν κοντά στο γκολ, όταν ο Άσκιακ βρισκόταν στο ύψος της περιοχής έτοιμος για το σουτ, τον πρόλαβε όμως ο Χαρίτου και του απέσπασε την μπάλα πέφτοντας στα πόδια του. Στο 10′ ένας συνδυασμός τεσσάρων «πρασίνων» και ο Σαββίδης με καρφωτή κεφαλιά σημείωσε το 1-0 για την ΟΜΟΝΟΙΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεγάλη νίκη. Στο 39′ ο Χαρίτου δείχνει για μια ακόμη φορά την κλάση του, όταν με αιλουροειδή εκτίναξη έδιωξε σε κόρνερ το δυνατό σουτ του Καρουάνα.
Στο δεύτερο ημίχρονο η Ράμπατ ρίχνεται στην επίθεση. Τρεις ευκαιρίες έχασαν οι Μαλτέζοι αφού και στις τρεις «όχι» είπε ο Χαρίτου. Από το 60′ και μετά το σκηνικό άλλαξε και η ΟΜΟΝΟΙΑ… έβρεξε γκολ. Στο 68΄ο Κάντηλος με πέναλτι που κέρδισε ο δαιμόνιος Φάνης Θεοφάνους σημείωσε το 2-0. Στο 71′ ο Σαββίδης με σουτ πραγματικό κεραυνό τράνταξε τα δίκτυα. Στο 82′ ο Κάντηλος με σουτ έστειλε την μπάλα ν’ αναπαυτεί στη δεξιά γωνιά των δικτύων του τερματοφύλακα Γουντ.
Ο επίλογος του ιστορικού εκτός έδρας θριάμβου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ γράφτηκε στο 86′, όταν ο Ευαγόρας Χριστοφή μόνος με τον αντίπαλο τερματοφύλακα τον ξεγέλασε και επισφράγισε τον θρίαμβο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Η πρόκριση είχε κριθεί από τον πρώτο αγώνα, όμως στο Μακάρειο έδωσαν το παρών τους 15 χιλιάδες Ομονοιάτες.
ΟΜΟΝΟΙΑ – Ράμπατ Άγιαξ (1ος γύρος – 2ος αγώνας)
Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου (78′ Χρίστος Χρίστου), Νίκος Πατίκκης, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Μπόικο Δημητρόφ, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Σωτήρης Τσίκκος, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Σπάς Τζεβίζοφ, Ευαγόρας Χριστοφή (68′ Γιάννης Καλοθέου), Ανδρέας Χαραλάμπους, Θεοφάνης Θεοφάνους.
Εύκολη υπόθεση ο επαναληπτικός και νέος θρίαμβος με 5-0. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν σαρωτική και σε αυτό το παιχνίδι. Έτσι προκρίθηκε – για τρίτη φορά στην ιστορία της – στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Το παιγνίδι ήταν στα μέτρα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και έκανε ό,τι ήθελε τη Ράμπατ Άγιαξ. Η ΟΜΟΝΟΙΑ μπήκε δυνατά στον αγώνα με στόχο μια νέα, μεγάλη σε έκταση νίκη. Το σκορ άνοιξε μόλις στο 4′ μ’ ένα εντυπωσιακό γκολ του Τσίκκου. Στο 11′ ο Ευαγόρας με κεφαλιά σημείωσε το 2-0. Στο 45′ ο Φάνης Θεοφάνους μέσα από την περιοχή έκανε το 3-0.
Στο δεύτερο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στο 64′ ο Ευαγόρας με πισινή κεφαλιά έκανε το 4-0. Στο 67′ ο Κάντηλος με κοντινό σουτ σημείωσε το τελικό 5-0, ολοκληρώνοντας έτσι τον νέο θρίαμβο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Στο Κόνσταντ βαν ντε Σκοτ των Βρυξελλών διεξήχθη η πρώτη αναμέτρηση, την οποία παρακολούθησαν 14 χιλιάδες θεατές.
Άντερλεχτ – ΟΜΟΝΟΙΑ (2ος γύρος – 1ος αγώνας)
Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Νίκος Πατίκκης, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Κλείτος Ερωτοκρίτου, Μπόικο Δημητρόφ, Σωτήρης Τσίκκος, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Ευαγόρας Χριστοφή (83′ Ανδρέας Χαραλάμπους), Γιώργος Σαββίδης, Σπάς Τζεβίζοφ, Θεοφάνης Θεοφάνους.
Στον δεύτερο γύρο η ΟΜΟΝΟΙΑ πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες πολύ καλή εμφάνιση και έχασε άδικα το παιγνίδι από την Άντερλεχτ με 1-0. Οι παίκτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αγωνίστηκαν σαν λιοντάρια και καταχειροκροτήθηκαν. Να αναφέρουμε ότι πριν την έναρξη του αγώνα τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή στην μνήμη των 39 θυμάτων του Χέιζελ.
Επιθετικά ξεκίνησε η ΟΜΟΝΟΙΑ και ξάφνιασε τους Βέλγους. Στο 14′ η Άντερλεχτ βγήκε μπροστά με τον Μόρτενσεν να πλασάρει τον Χαρίτου, και η μπάλα κατευθυνόταν στα δίκτυα, την πρόλαβε ο Κλείτος και με κεφαλιά παραχώρησε κόρνερ. Η υπεροχή ήταν εναλλασσόμενη, με τις δύο ομάδες να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις. Το μοναδικό γκολ της συνάντησης σημειώθηκε στο 43′ από τον Βάντερμπεργκ παρά την πίεση του Πατίκκη.
Στο δεύτερο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 577′ όταν ο Ευαγόρας μόνος με το Μουναρόν θέλησε να τον ντριπλάρει αλλά απέτυχε. Πανομοιότυπη φάση στο 62′ με τον Τζεβίζοφ, μόνο που ο Βούλγαρος επιθετικός πλάσαρε την μπάλα πάνω στον Μουναρόν. Τέλος, στο 88′ νέο τετ α τετ για την ΟΜΟΝΟΙΑ με τον Κάντηλο αυτή τη φορά να ανακόπτεται την τελευταία στιγμή από τον Ντεμόλ.
Η ΟΜΟΝΟΙΑ επέστρεψε στην Κύπρο και στο Αεροδρόμιο οι παίκτες έζησαν ανεπανάληπτες στιγμές. Υποδοχή ηρώων τους επιφύλαξαν οι χιλιάδες φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που κατέκλυσαν το Αεροδρόμιο Λάρνακας με την ιαχή «ΟΜΟΝΟΙΑ – λαός – πρόκριση» να δονεί την ατμόσφαιρα…
Παίζοντας σε ένα κατάμεστο Μακάρειο στάδιο, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα, η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν κατάφερε να πετύχει την ανατροπή.
ΟΜΟΝΟΙΑ- Άντερλεχτ (2ος γύρος – 2ος αγώνας)
Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Ανδρέας Χαρίτου, Νίκος Πατίκκης, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Κλείτος Ερωτοκρίτου, Μπόικο Δημητρόφ, Σωτήρης Τσίκκος, Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος», Ευαγόρας Χριστοφή (60′ Ανδρέας Χαραλάμπους), Σπάς Τζεβίζοφ, Γιώργος Σαββίδης, Θεοφάνης Θεοφάνους (60′ Άντρος Σάββα).
Όλοι πίστεψαν ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ θα έγραφε ιστορία αλλά υπολόγιζαν χωρίς την Άντερλεχτ, η οποία έπαιξε στο Μακάρειο πολύ καλά και κέρδισε δίκαια 3-1. Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν είχε καμία σχέση με την σπουδαία εκείνη ομάδα στις Βρυξέλλες. Η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε τη μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου της, αλλά δεν ανταποκρίθηκε.
Η Άντερλεχτ ήξερε τι ήθελε στο γήπεδο και απέδειξε πόσο μεγάλη ομάδα ήταν. Στο 18′ ο Φρίμαν έκανε το 0-1 και η αποστολή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έγινε ακόμη πιο δύσκολη. Όμως ο Κάντηλος ισοφάρισε στο 29′, η ΟΜΟΝΟΙΑ ήθελε νίκη πλέον, με δύο γκολ διαφορά… Στο 35′ ο Φρίμαν έδωσε τέλος στην υπόθεση πρόκριση, και τη νίκη της Άντερλεχτ ολοκλήρωσε ο Γκρουν στο 69′.
Η Άντερλεχτ αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Στεάουα με 1-0 και 0-3. Η Στεάουα κατέκτησε τελικά το τρόπαιο στα πέναλτι σ’ εκείνον τον αξέχαστο τελικό που διακρίθηκε ο Ντουκαντάμ.
Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»