Home TOP NEWS Πρώτη νίκη, πρώτη πρόκριση και… επιστροφή στο Μόναχο

Πρώτη νίκη, πρώτη πρόκριση και… επιστροφή στο Μόναχο

OMONOIA1972 (1)


Μετά από πέντε χρόνια χωρίς ευρωπαϊκή συμμετοχή, η ΟΜΟΝΟΙΑ επιστρέφει και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Ήταν το 1972 όταν η ομάδα μας πέτυχε την πρώτη της νίκη στα Κύπελλα Ευρώπης και μάλιστα συνδυάστηκε με την πρώτη ιστορική πρόκριση. Απέναντι στην Ουότερφορντ από την Ιρλανία, το τριφύλλι ανέτρεψε τα εις βάρος της δεδομένα μετά την ήττα στον πρώτο αγώνα και πανηγύρισε την πρόκριση. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά Κυπριακή ομάδα παίρνει πρόκριση επί Κυπριακού εδάφους. Στη συνέχεια, η ομάδα μας ταξίδεψε πάλι στο Μόναχο, πάλι για διπλές αναμετρήσεις στη Γερμανία, με μοναδική διαφορά τον αντίπαλο. Ήταν σειρά της Μπάγερν Μονάχου να βρεθεί στο δρόμο μας.

Η κληρωτίδα έβγαλε Ιρλανδούς απέναντι μας, με την ΟΜΟΝΟΙΑ να κάνει το ταξίδι για τον αγώνα της 13ης Σεπτεμβρίου 1972. Η αναμέτρηση ήταν στα πλαίσια του κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ουότερφορντ – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Χριστάκης Αδάμου (13′ Δήμος Ελευθεριάδης), Κώστας Χρίστου «Κάττος», Αντώνης Κωνσταντίνου «Τσιακλής», Γιώργος «Κόκος» Αντωνίου, Παύλος Δράκος, Βάσος Καρταμπής (53′ Πανίκος Μούσκος), Δημήτρης Δημητρίου «Μήτσιος», Στέλιος Ροτσίδης, Σωτήρης Καϊάφας, Νίκος Χαραλάμπους, Ανδρέας Κανάρης.

Στον πρώτο αγώνα του πρώτου γύρου η ΟΜΟΝΟΙΑ, παρά την καλή της εμφάνιση, έχασε με το τιμητικό 2-1. Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός. Η Ουότερφορντ κατάφερε να αιφνιδιάσει τους «πράσινους» νωρίς νωρίς, αφού μέχρι το 10′ προηγείτο ήδη με 2-1 χάρη στα γκολ που σημείωσε ο Χέιλ στο 4′ και στο 10′. Στο 13′ αντικαταστάθηκε ο τερματοφύλακας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Αδάμου από τον Ελευθεριάδη. Η ΟΜΟΝΟΙΑ που έδειξε να τα έχει χαμένα ανασυντάχθηκε και προ του φάσματος μιας συντριβής ισοζύγισε το παιγνίδι και κατάφερε στο 79′ να μειώσει με φοβερό σουτ του Ροτσίδη από το ύψος της μεγάλης περιοχής, δίνοντας της ελπίδες πρόκρισης στον επαναληπτικό του ΓΣΠ. Ο τερματοφύλακας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Δήμος Ελευθεριάδης, στο τελευταίο 20λεπτο της συνάντησης, αποθεώθηκε με τις εκπληκτικές αποκρούσεις που έκανε κρατώντας το σκορ και και έδινε δύναμη στους συμπαίκτες του που κατάφεραν να μειώσουν. Η Ουότερφορντ είχε και δύο δοκάρια.

 

Δύο εβδομάδες μετά το πρώτο παιχνίδι, ήταν σειρά των Ιρλανδών να ταξιδέψουν. Η Ουότερφορντ ήρθε στην Κύπρο για τον αγώνα στο ΓΣΠ, που διεξήχθη μπροστά σε 5095 φιλάθλους.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Ουότερφορντ (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Δήμος Ελευθεριάδης, Κώστας Χρίστου «Κάττος», Αντώνης Κωνσταντίνου «Τσιακλής», Γιώργος «Κόκος» Αντωνίου, Παύλος Δράκος, Νίκος Χαραλάμπους (38′ Βάσος Καρταμπής), Άντρος Σάββα, Γιώργος Τσελεπής, Σωτήρης Καϊάφας, Στέλιος Ροτσίδης, Ανδρέας Κανάρης.

Στον επαναληπτικό που έγινε παρουσία 5095 θεατών, η ΟΜΟΝΟΙΑ πέτυχε ένα θρίαμβο επί της πρωταθλήτριας Ιρλανδίας με 2-0 και πήρε πανάξια τη μεγάλη πρόκριση στον δεύτερο γύρο. Ήταν μια πρωτοφανής νίκη-πρόκριση στην ιστορία των κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη. Και τα δύο γκολ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σημείωσε ο Τσελεπής, ένα σε κάθε ημίχρονο. Στο 38′ έκανε το 1-0 και στο 82′ ολοκλήρωσε τον θρίαμβο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Έτσι η ομάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σημείωσε μόλις τη δεύτερη πρόκριση στα χρονικά των ευρωπαϊκών συμμετοχών της Κύπρου. Η πρώτη είχε σημειωθεί την περίοδο 1963-64 από το Αποελ. Ήταν η πρώτη της φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

OMONOIA1972 (2)
Μονομαχία μεταξύ Μούλερ και Λούκα Χρυσοστόμου

Μεγαθήριο βρέθηκε στο δεύτερο γύρο μπροστά στην ΟΜΟΝΟΙΑ, ο λόγος για τη Μπάγερν Μονάχου. Στις 24 Οκτωβρίου 1972 διεξήχθη η αναμέτρηση στο Ολυμπιακό στάδιο και την παρακολούθησαν 11934 θεατές.

Μπάγερν Μονάχου – ΟΜΟΝΟΙΑ (2ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Δήμος Ελευθεριάδης, Κώστας Χρίστου «Κάττος» (77′ Αντώνης Κωνσταντίνου «Τσιακλής»), Παύλος Δράκος, Λούκας Χρυσοστόμου, Χαράλαμπος Κοντογιώργης, Νίκος Χαραλάμπους, Στέλιος Ροτσίδης, Γιώργος Τσελεπής, Άντρος Σάββα (76′ Δημήτρης Δημητρίου «Μήτσιος») Σωτήρης Καϊάφας, Ανδρέας Κανάρης.

Στον δεύτερο γύρο η ΟΜΟΝΟΙΑ αντιμετώπισε την ανερχόμενη δύναμη του τότε δυτικογερμανικού ποδοσφαίρου, αλλά και του παγκόσμιου γενικότερα, ομάδα της Μπάγερν. Και οι δύο αγώνες έγιναν στη Δυτική τότε Γερμανία. Στον πρώτο αγώνα που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, η ΟΜΟΝΟΙΑ δέχθηκε βαριά ήττα με 9-0. Τα γκολ πέτυχαν ο Ντερ Μπόμπερ, ο μεγάλος Γκέρντ Μούλλερ 14′, 37′ 54′ 73′ 74′. Τα άλλα 4 γκολ σημείωσαν οι Ούλι Χένες 25, Ροτ 43′ και Σνάιντερ 69′ 82′.

 

Δύο ημέρες μετά τον πρώτο αγώνα διεξήχθη ο επαναληπτικός. Αυτή τη φορά στο Άουγκσμπουργκ μπροστά σε 14199 φιλάθλους.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Μπάγερν Μονάχου (2ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Χριστάκης Αδάμου, Κώστας Χρίστου «Κάττος», Παύλος Δράκος, Σάββας Καρταμπής, Αντώνης Κωνσταντίνου «Τσιακλής», Νίκος Χαραλάμπους (54′ Χαράλαμπος Κοντογιώγης), Στέλιος Ροτσίδης, Δημήτρης Δημητρίου «Μήτσιος», Άντρος Σάββα (76′ Σολάκης Κασίνης), Γιώργος Τσελεπής, Ανδρέας Κανάρης.

Στον επαναληπτικό αγώνα που έγινε στο Άουγκσμπουργκ, η ΟΜΟΝΟΙΑ ηττήθηκε με 4-0. Τα γκολ των Βαυαρών σημείωσαν οι Ροτ 29′, Μούλερ 42′ και 66′, και ο Χόφφμαν στο 60′.

Η Μπάγερν έφθασε μέχρι την προημιτελική φάση, στον επόμενο γύρο δηλαδή, αλλά αποκλείστηκε από τον μεγάλο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και των άλλων άσων του, με 4-0 και 2-1.

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»