Στη γενέτειρα του το Σπλιτ, όπου ξεκουράζεται μαζί με την οικογένεια του, πετύχαμε τον Ιβάν Ρούνιε. Γεμίζει τις μπαταρίες του για τη νέα σαιζόν και ανυπομονεί να πετύχει τους στόχους του με την ΟΜΟΝΟΙΑ. Ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας Omonoianews.com και μίλησε για τα πάντα: τις εντυπώσεις του από την Κύπρο, την κατάρα της Ευρώπης αλλά και εκείνο το παιχνίδι με το Αποέλ όπου μας στέρησαν το πρωτάθλημα.


Το οδοιπορικό προς την Κύπρο…

Ξεκινάμε με απορία που είχαμε από την πρώτη μέρα που ήρθες.  Πώς ένας παίκτης πάει από την μικρή Μοσόρ στη Νόρτζλαντ;

Ήταν τρελό για μένα. Έπαιζα δεύτερη κατηγορία στην Κροατία και με είδε ένας ατζέντης που είχε φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο της ομάδας μου και διασυνδέσεις στη Δανία. Διευθέτησε δοκιμαστικά, με είδαν για δέκα μέρες, έπαιξα και δυο φιλικά και ικανοποίησα με αποτέλεσμα να υπογράψουμε άμεσα.

Runje_ivan_21

Στη Νόρτζλαντ έπαιξες σε ένα πρωτάθλημα που θεωρείται υψηλότερου επιπέδου από το δικό μας, ενώ έπαιξες και Τσάμπιονς Λιγκ. Παρότι νεαρός, ήσουν βασικός. Τι σε ώθησε να έρθεις στην ΟΜΟΝΟΙΑ;

Είναι αρκετοί λόγοι κατακρίβιαν. Ένιωθα πως ήθελα μια αλλαγή.  Έπαιξα πολλά παιχνίδια με το σύλλογο  έψαχνα μια νέα πρόκληση στη καριέρα μου. Ήρθε η πρόταση από την ΟΜΟΝΟΙΑ, μίλησα με το κλαμπ και τον ατζέντη μου και τους είπα πως θέλω να πάω. Ήταν αναγκαία η αλλαγή. Τα πρώτα δυο χρόνια που πήγα είχαμε πρωταγωνιστικούς στόχους, παίξαμε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Μετά άρχισαν να πουλάνε παίκτες, ήμασταν 5οι-6οι και σταμάτησε να είναι διασκεδαστικό. Όταν με κάλεσε η ΟΜΟΝΟΙΑ σκέφτηκα πως είναι ομάδα με πρωταγωνιστικού στόχους, θα παίξω και Ευρώπη και θεώρησα πως είναι σημαντικό βήμα.

Και 6 μήνες μετά, τονίζεις πως θέλεις να μείνεις και μετά το τέλος του δανεισμού…

Ναι είμαι χαρούμενος με όσα συνάντησα εδώ και δεν κρύβω την επιθυμία μου να συνεχίσω.

das-ermis-omo3-runje

Η προσαρμογή, οι πρώτες εντυπώσεις και το «φτιάξιμο» από το κόουτς

Και κάπως έτσι ΟΜΟΝΟΙΑ. Σχεδόν όλοι οι παίκτες, χρειάζονται χρόνο προσαρμογής, εσύ όμως μπήκες εντεκάδα άμεσα. Υπήρχε μυστικό στην άμεση προσαρμογή;

Από την αρχή ήμουν πολύ χαρούμενος που ήρθα. Η χώρα καταρχάς είναι πολύ διαφορετική από την Δανία και έχει πολλές ομοιότητες με την Κροατία. Είμαι κι εγώ Νότιος, της Μεσογείου και όλα ήταν πιο απλά όσον αφορά φαγητό και ανθρώπους, μου θύμιζε Κροατία. Επιπρόσθετα είχα μεγάλη αυτοπεποίθηση, ήξερα τι μπορώ να κάνω και ότι μπορώ να αντεπεξέλθω. Με βοήθησαν πολύ επίσης οι συμπαίκτες μου, ο τιμ μάνατζερ ο Δημήτρης.

Ήξερες τίποτα για το κυπριακό ποδόσφαιρο;

Τίποτα. Πέραν της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ήξερα μόνο το Αποέλ λόγω της παρουσίας του στην Ευρώπη. Δεν ήξερα το επίπεδο, δεν ήξερα τα κλαμπς, όλα ήταν καινούρια. Μόλις κλείσαμε με την ΟΜΟΝΟΙΑ, είδα videos στο youtube με την ΟΜΟΝΟΙΑ και το κόσμο και εκπλάγηκα από το επίπεδο και το πάθος. Νομίζω πως το επίπεδο θα ήταν πιο χαμηλό, εκπλάγηκα ευχάριστα και θεωρώ πως είναι υψηλότερο από τη Δανία ή τη Κροατία. Μετά από 1-2 παιχνίδια,  όλα έγιναν πολύ πιο εύκολα. Μπορώ να σας πω πως δεν έχετε δει ακόμα τον καλύτερο Ιβάν. Του χρόνου πιστεύω θα δείξω τις πραγματικές δυνατότητες μου.

Προσαρμόστηκες πάντως γρήγορα και στο γήπεδο, αφομοίωσες άμεσα τις οδηγίες του προπονητή σου. Σε βοήθησε ο ίδιος ο Καϊάφας για αυτό, νιώθεις την εμπιστοσύνη που σου δείχνει;

Από την πρώτη μέρα. Από την πρώτη μέρα μου είπε πως είναι σίγουρος για την αξία μου και ότι με βλέπει σαν ένα παίκτη που θα εξελιχθεί σε ηγέτη της άμυνας. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση, έπαιξα όλα τα ματς. Άλλαζε συχνά βέβαια ο παρτενέρ μου στην άμυνα για διάφορους λόγους και θεωρώ πως μπορούμε να βελτιωθούμε στο τομέα αυτό. Δεν ήταν εύκολο και για μένα επειδή ήμουν καινούριος, με τη νέα χρονιά όμως που ο κόουτς θα έχει το ρόστερ που θέλει, νομίζω η τετράδα πίσω θα είναι πιο σταθερή σε άτομα και απόδοση.

big-runjie

Γενικά πώς έζησες τους πρώτους σου έξι μήνες στην ΟΜΟΝΟΙΑ;

Ήταν εξαιρετικοί. Όπως σου είπα εκπλάγηκα ευχάριστα με το επίπεδο αν και προσαρμόστηκα γρήγορα. Όλα ήταν καινούρια για μένα. Μοναδικό αρνητικό ότι μόλις ήρθα, πληροφορήθηκα για το γεγονός πως πολλοί διαιτητές δεν πάνε την ΟΜΟΝΟΙΑ και δεν ήξερα αν πρέπει να πιστέψω. Μετά από αυτό που είδα στα ντέρμπι όμως, κατάλαβα πως όντως υπάρχουν κάποια προβλήματα στο πρωτάθλημα που χρειάζονται βελτίωση. Για την ΟΜΟΝΟΙΑ και για μένα, ήταν απλά εξαιρετικοί μήνες, αν και απογοητευτήκαμε στο τέλος, που για ένα ματς, δεν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Τη νέα σαιζόν νομίζω είμαστε από τα φαβορί. Αν κρατήσουμε το κορμό και ενισχυθούμε σε κάποιες θέσεις, είμαστε φαβορί.

Δεν ήσουν εδώ στο πρώτο μισό, αλλά η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν ήταν τόσο καλή. Στο δεύτερο μισό όλοι παραδέχθηκαν πως ήταν η καλύτερη ομάδα. Τι νομίζεις πως έφερε την αλλαγή και έκανε την ομάδα τόσο καλή;

Δεν ξέρω τι έγινε στο πρώτο μισό, αφού δεν ήμουν εδώ. Στο δεύτερο μισό, νομίζω αφομοιώθηκαν αυτά που ήθελε ο προπονητής μας. Έχουμε ένα πραγματικά πολύ καλό προπονητή, νεαρό εξελίξιμο, ήταν νομίζω μόλις η δεύτερη του σαιζόν. Χρειαζόταν λοιπόν χρόνο αφού ήταν και αρκετοί οι νέοι παίκτες, να περάσει τη φιλοσοφία του και την τακτική του στην ομάδα.  Είμαι βέβαιος και στο πρώτο μισό έγινε μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά, απλά στο δεύτερο αντιλήφθηκαν όλοι τι ακριβώς ήθελε ο κόουτς. Φυσικά, είχαμε και πολύ καλές προσθήκες, ο Γκουλόν, ο Σκέμπρι και ο Λέο.

Θεωρείς ότι αξίζαμε περισσότερα στο τέλος της ημέρας;

Σίγουρα και το είδαμε στα πλέι οφ. Φτάσαμε πολύ κοντά στο πρωτάθλημα, χάθηκε ουσιαστικά για ένα ματς που παίζαμε με δέκα από το 20΄. Δεν υπήρχε κανείς καλύτερος.

RUNJIE-YOYO

 

Ποια ευρωπαϊκή κατάρα; Εμείς ορίζουμε την τύχη μας

Περνάμε στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα θα σε έχουν πληροφορήσει για τη δυστοκία μας. Πάμε μέχρι τη βρύση και κάτι συμβαίνει…

Ναι μου τα έχουν πει και έχω δει και τα τρία παιχνίδια που η ΟΜΟΝΟΙΑ έφτασε κοντά αλλά δεν τα κατάφερε.  Ειδικά το τελευταίο με τη Ντινάμο Μόσχας, που έφερε μεγάλη απογοήτευση λόγω ατυχίας και άλλων λόγων. Και στα τρία ματς όμως η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν εκεί, το άξιζε και κάποια προσωπικά λάθη, κάποιες άτυχες στιγμές στοίχισαν.

Δεν μπορούμε βέβαια να μένουμε στην ατυχία, εμείς θα αλλάξουμε τη κατάσταση. Μπορούμε φέτος να κάνουμε το μεγάλο βήμα. Θέλω να μπούμε στους ομίλους και ξέρω πως οι οπαδοί μας το περιμένουν εδώ και πολύ καιρό και το αξίζουν.

 

Έπαιξες με τη Νόρτζλαντ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πώς είναι για ένα παίκτη να παίζει σε τέτοιες διοργανώσεις;

Ειδικά για μένα ήταν τεράστιο πράγμα γιατί μέσα σε 6 μήνες βρέθηκα από τη δεύτερη κατηγορία της Κροατίας στους ομίλους. Με έπαιρναν δημοσιογράφοι, γενικά ήταν μεγάλη εμπειρία. Έπαιξα κόντρα στις καλύτερες ομάδες και τους καλύτερους παίκτες και εκείνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως όλοι τους άνθρωποι είναι! Έχουν πολλά λεφτά, αγοράζουν καλούς παίκτες, αλλά όλα γίνονται. Νομίζω πως μπορούμε κι εμείς να πάμε καλά στην Ευρώπη.

runje3

Νομίζεις δηλαδή πως η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορεί να αντεπεξέλθει στο επίπεδο;

Πρώτα πρέπει να κτίσουμε καλή ομάδα και πρέπει να έχουμε και τύχη γιατί έχουμε 4 προκριματικούς, ειδικά ο 3ος και ο 4ος γύρος θα χρειαστεί να κάνουμε εξαιρετικές εμφανίσεις. Είμαι σίγουρος όμως πως μπορούμε, έχουμε ποιότητα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ τα τελευταία 1-2 χρόνια έδειξε πως μπορεί να παίξει εναντίων οποιουδήποτε και με σωστή ενίσχυση μπορούμε.

Εθνική μέσω Ευρώπης

Η Κροατία έχει πολλούς καλούς κεντρικούς αμυντικούς. Λόβρεν, Τσόρλουκα, Σίντεφελντ. Θεωρείς πως μέσω της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της Ευρώπης μπορείς να πάρεις κλήση;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν το σκέφτομαι και πολύ. Προτιμώ να συγκεντρώνομαι στους στόχους μου με την ΟΜΟΝΟΙΑ αν και όλα είναι πιθανά. Η αλήθεια είναι πως στην Ευρώπη σε βλέπουν και όταν έπαιξα ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Νόρτζλαντ είχα πάρει κλήση και έπαιξα. Από τη στιγμή που με κάλεσαν τότε, παρακολουθούν τη πορεία μου και αν παίξω σε ομίλους σίγουρα θα με βοηθήσει να επιστρέψω στην Εθνική.

Οι προτεραιότητες σου δηλαδή πλέον ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ…

Ναι έχουμε στόχους σε Ευρώπη και πρωτάθλημα και θέλω να τους πετύχουμε. Για την Εθνική όλα είναι πιθανά.

kaz-kosmos-omo-aek323-kaiafas-runjie-ucha

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι, ισχυρά πλεονεκτήματα

Είμαι σίγουρος πως γνωρίζεις για τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου. Πέρσι για πρώτη φορά, η ΟΜΟΝΟΙΑ είπε πως στόχος δεν είναι το πρωτάθλημα. Οι εμφανίσεις όμως ανέβασαν τον πήχη. Νομίζεις πως πρέπει να στοχεύσουμε ανοικτά το τίτλο;

Ναι! Όντως είχαμε οικονομικά προβλήματα, αλλά στο τέλος όλοι είδαμε πως μπορούσαμε να είματε πρωταθλητές. Χάθηκε ο τίτλος σε ένα ματς με το Αποέλ που παίζαμε με 10 από το 23’. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, αλλά μπορούμε να συγκεντρωθούμε στο επόμενο και να μπούμε δυνατά στη σαιζόν. Έχει γίνει πολλή δουλειά, τα οικονομικά προβλήματα δεν επηρεάζουν την ομάδα πλέον και με τη στήριξη των οπαδών και καλή ενίσχυση, νομίζω πως ήδη διαθέτουμε την καλύτερη ομάδα στη Κύπρο.

Πλέον ξέρεις την ομάδα πολύ καλά. Για πολλά χρόνια οι Κύπριοι παίκτες δεν έπαιρναν ευκαιρίες.  Φέτος έπαιξαν αρκετοί και κάποιοι καθιερώθηκαν. Ποια είναι η άποψη σου;

Είναι σοβαρό πλεονέκτημα για την ΟΜΟΝΟΙΑ που έχει αυτούς τους παίκτες. Είναι πολύ ταλαντούχοι και δεν ξέρω γιατί δεν έπαιρναν ευκαιρίες. Είδαμε πως ο τερματοφύλακας μας ο Παναγή, αναδείχθηκε κορυφαίος νεαρός στην Κύπρο. Νομίζω οι Κύπριοι της ομάδας μας απέδειξαν πως έχουν την ποιότητα, απλά χρειάζονται ευκαιρία να καθιερωθούν. Δεν έχω αμφιβολία για την αξία τους και θεωρώ πως με τη σαιζόν να είναι μεγάλη, είναι πολύ σημαντικό για την ΟΜΟΝΟΙΑ που τους έχει.

Είναι επίσης πλεονέκτημα που ξεκινάμε φέτος με ένα καλό κορμό και τον ίδιο προπονητή;

Είναι εξαιρετικό για μας που έχουμε τον ίδιο προπονητή και πολλούς από τους περσινούς παίκτες. Χάσαμε βέβαια τον Λέο που είναι φανταστικός παίκτης, αλλά γενικά το πιο σημαντικό είναι να κρατάς μεγάλο αριθμό παικτών μαζί για πολλά χρόνια. Ο κορμός είναι η βάση πάνω στην οποία κτίζονται οι καλές ομάδες. Με 7-8 παίκτες στην εντεκάδα από τη περσινή ομάδα και 3-4 καινούριους θα είμαστε πολύ καλύτεροι.
runjie

Ο κόσμος αξίζει τα πάντα!

Τέλος, ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε αγάπησε ήδη. Θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα σε αυτόν;

Απλά θα ήθελα να πω ότι αυτοί οι 6 μήνες ήταν εξαιρετικοί για μένα, χάρη στην στήριξη και την αγάπη τους. Ελπίζω πως τη νέα σαιζόν θα είναι το ίδιο εκδηλωτικοί ή ακόμα περισσότερο γιατί μου έχουν πει για τη δύναμη του κόσμου. Εύχομαι πως θα τους αποζημιώσουμε με τίτλο και μια καλή πορεία στην Ευρώπη, για να παίζουμε πάντα σε γεμάτο γήπεδο!