Home TOP NEWS Το ταξίδι στο Καζακστάν και η κόντρα με Βίσλα

Το ταξίδι στο Καζακστάν και η κόντρα με Βίσλα

OMONOIA2003 (2)


Στο μακρινό Καζακστάν ταξίδεψε η ΟΜΟΝΟΙΑ για να δώσει τον πρώτο της εκτός έδρας αγώνα την περίοδο 2003-03 για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μεγάλη πρόκριση πέτυχαν εκεί οι πράσινοι, όμως δεν είχαν αντίστοιχη συνέχεια, αφού βρέθηκε στο δρόμο τους η πολύ δυνατή τότε Βίσλα Κρακοβίας. Από την πρώτη αναμέτρηση κρίθηκαν όλα.

Με 18 χιλιάδες οπαδούς στο πλευρό της, η ΟΜΟΝΟΙΑ έμεινε στη λευκή ισοπαλία στον πρώτο αγώνα με την Ίρτις.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Ίρτις Παβλοντάρ (Α’ προκριματικός γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Νίκος Μιχόπουλος, Γιώργος Θεοδότου (75′ Βέσκο Μιχαήλοβιτς), Νικόλας Γεωργίου (65′ Στάθης Αλωνεύτης), Μάριος Νικολάου (83′ Ζόραν Στεπάνοβιτς), Ιωακείμ Ιωακείμ, Γκαμπόρ Κορολόφσκι, Μάρκο Χάμπερ, Κώστας Καϊάφας,  Ράινερ Ράουφμαν, Γιόζεφ Κόσλεϊ.

Άτυχη η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπόρεσε να διασπάσει την άμυνα της Ίρτις και κόλλησε στο 0-0 στον πρώτο της αγώνα για την προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «πράσινοι» έχασαν κλασικές ευκαιρίες για να καθαρίσουν την πρόκριση από το πρώτο παιγνίδι.

Η Ίρτις είχε ένα σπουδαίο τερματοφύλακα, τον Νοβίκοφ, ο οποίος, όσες φορές χρειάστηκε, κράτησε ανέπαφη την εστία του. Στο 20′ με διπλή προσπάθεια απέκρουσε σουτ του Ράουφμαν. Στο 49′ απέκρουσε κοντινό σουτ του Κόσλεϊ με τα πόδια. Στο 55′ απέκρουσε νέο σουτ του Κόσλεϊ. Στο 81′ ο Ράουφμαν από δύο μέτρα δεν μπόρεσε να τον νικήσει. Οι Καζακστανοί σε καμία περίπτωση δεν απείλησαν την ΟΜΟΝΟΙΑ και πήραν αυτό που ήθελαν. Η ΟΜΟΝΟΙΑ βρισκόταν συνεχώς στην επίθεση αλλά το γκολ δεν ήρθε. Στο 90′ αποβλήθηκε ο Χάμπερ.

OMONOIA2003 (1)

Στο Σέντραλ στάντιουμ του Παβλοντάρ βρέθηκαν 4500 οπαδοί, εκ των οποίων μερικές δεκάδες είχαν ταξιδέψει από την Κύπρο.

Ίρτις Παβλοντάρ – ΟΜΟΝΟΙΑ (Α’ προκριματικός γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Νίκος Μιχόπουλος, Γιώργος Θεοδότου, Νικόλας Γεωργίου, Ιωακείμ Ιωακείμ, Μάριος Νικολάου, Γκαμπόρ Κορολόφσκι, Χάρης Νικολάου (90′ Ηλίας Χαραλάμπους), Κώστας Καϊάφας, Βέσκο Μιχαήλοβιτς (46′ Ζόραν Στεπάνοβιτς), Γιόζεφ Κόσλεϊ (82′ Παναγιώτης Παναγιώτου), Ράινερ Ράουφμαν.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ δείχνοντας χαρακτήρα μεγάλης ομάδας πήρε μεγάλη πρόκριση μέσα στο Καζακστάν. Η ΟΜΟΝΟΙΑ βρέθηκε από το 21′ να χάνει με 1-0 χάρη σ’ ένα γκολ που σημείωσε ο Αγκάεφ με πλασέ. Νωρίτερα, στο 11′, η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε χάσει μια ευκαιρία με τον Κόσλεϊ.

Η Ίρτις με το γκολ που σημείωσε ανέβασε την απόδοση της. Δημιούργησε στην συνέχεια καλές ευκαιρίες και έκανε δυσκολότερη την προσπάθεια της ομάδας του Τόνι Σαβέφσκι. Όμως η ΟΜΟΝΟΙΑ στο δεύτερο ημίχρονο έσωσε την Ευρωπαϊκή της χρονιά. Στο 58′ ο Ράουφμαν έχασε μεγάλη ευκαιρία για να ισοφαρίσει όταν έκλεψε την μπάλα από τον Νοβίκοφ αλλά το σουτ του κατέληξε άουτ.

Τρία λεπτά αργότερα, ο επιθετικός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με σουτ έκανε το 1-1 και το σκορ αυτό έδινε την πρόκριση και η επίδραση στους «πράσινους» ήταν θετική. Ανέβασαν ακόμη περισσότερο την απόδοση τους αλλά ήταν η Ίρτις που βρήκε τη μεγάλη ευκαιρία στο 77′ όταν ο Μιχόπουλος απέκρουσε σωτήρια προ του Κουτσεριάβιεφ. Στο 90′, επίσης, έκανε και την απόκρουση του αγώνα σε σουτ του Νταβλέτοφ. Στις καθυστερήσεις η ΟΜΟΝΟΑΙ σημείωσε το νικητήριο γκολ με σουτ του Νικόλα Γεωργίου δίνοντας την ευκαιρία στους 50 οπαδούς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που βρέθηκαν στο γήπεδο να πανηγυρίσουν έξαλλα την πρόκριση. Ήταν η πρώτη φορά που η ΟΜΟΝΟΙΑ κέρδισε την πρόκριση εκτός έδρας.

Στιγμιότυπα από το παιχνίδι στο Καζακστάν:  

OMONOIA2003 (4)

Στις 30 Ιουλίου διεξήχθη η πρώτη αναμέτρηση, με τους Πολωνούς να παίρνουν τεράστιο προβάδισμα με νίκη στην έδρα τους. Από τους 8500 θεατές που βρέθηκαν στο γήπεδο αρκετοί ήταν Ομονοιάτες.

Βίσλα Κρακοβίας – ΟΜΟΝΟΙΑ (Β’ Προκριματικός γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Νίκος Μιχόπουλος, Γιώργος Θεοδότου (70′ Ηλίας Χαραλάμπους), Νικόλας Γεωργίου, Παναγιώτης Παναγιώτου (79′ Μάριος Νικολάου), Ιωακείμ Ιωακείμ, Γκαμπόρ Κορολόφσκι, Χάρης Νικολάου, Ζόραν Στεπάνοβιτς (46′ Στάθης Αλωνεύτης), Κώστας Καϊάφας, Ράινερ Ράουφμαν, Γιόζεφ Κόσλεϊ.

Εφιαλτική βραδιά πέρασε στην Κρακοβία η ΟΜΟΝΟΙΑ. Μέχρι το 74′ έχανε με το βαρύ 5-0 αλλά δύο γκολ του Ράουφμαν έβαλαν την ΟΜΟΝΟΙΑ μέσα στο παιγνίδι της πρόκρισης. Το «τριφύλλι» ήταν αρνητικό, ενώ η Βίσλα έδειξε από την αρχή του αγώνα ότι ήθελε περισσότερο τη νίκη με μεγάλο σκορ. Μόλις στο 11′ άνοιξε το σκορ με σουτ του Ζουράφσκι και το γκολ αυτό σίγουρα χάλασε τα όποια σχέδια είχε κάνει η ΟΜΟΝΟΙΑ. Δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά στο 18, με γυριστό σουτ του Φρανκόφσκι, έγινε το 2-0. Το ημίχρονο τελείωσε μ’ ένα τρίτο γκολ που σημείωσε ο Μπασίνσκι.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ αιφνιδιάστηκε όταν δέχθηκε το 4-0 στο 48′ με σουτ έξω από την περιοχή του Ζουράφσκι. Στο 69′ ο Ζουμπίνσκι με πλασέ έκανε το 5-0 και όλα έδειχναν ότι η Βίσλα θα έπαιρνε την πρόκριση για τον τρίτο προκριματικό γύρο από τον πρώτο αγώνα. Στο 74′ ο Ράουφμαν κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι μειώνοντας σε 5-1. Στο 85′, επίσης, ένα νέο πέναλτι που κέρδισε ο Αλωνεύτης το εκτέλεσε ο Ράουφμαν εύστοχα και μείωσε εκ νέου σε 5-2 δίνοντας ελπίδες στους «πράσινους».

OMONOIA2003 (3)

Μόνο με θαύμα μπορούσε να προκριθεί η ΟΜΟΝΟΙΑ στον επαναληπτικό. Όμως 14 χιλιάδες οπαδοί της βρέθηκαν στο πλευρό της.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Βίσλα Κρακοβίας (Β’ Προκριματικός γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Νίκος Μιχόπουλος, Γιώργος Θεοδότου (35′ Στάθης Αλωνεύτης), Νικόλας Γεωργίου, Ιωακείμ Ιωακείμ, Γκαμπόρ Κορολόφσκι, Ηλίας Χαραλάμπους, Μάρκο Χάμπερ (61′ Ζόραν Στεπάνοβιτς), Χάρης Νικολάου, Κώστας Καϊάφας (74′ Βέσκο Μιχαήλοβιτς), Ράινερ Ράουφμαν, Γιόζεφ Κόσλεϊ.

Μεγάλη εμφάνιση έκανε η ΟΜΟΝΟΙΑ στον επαναληπτικό και μπορούσε την πρόκριση. Το «τριφύλλι» έχασε κλασικές ευκαιρίες για αν συντρίψει τους Πολωνούς κάνοντας -ομολογουμένως- συγκλονιστική προσπάθεια. Όμως υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 2-2, με τη Βίσλα τελικά να παίρνει την πρόκριση. Η ΟΜΟΝΟΙΑ πλήρωσε τα λάθη που έκανε στον πρώτο αγώνα.

Μόλις στο 5′ ο Ζουράφσκι άνοιξε το σκορ για τη Βίσλα κάνοντας την αποστολή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δυσκολότερη με το να θέλει πλέον 4 γκολ για την πρόκριση. Στο 16′ όμως ο Ράουφμαν με ψηλοκρεμαστό σουτ έκανε το 1-1 και όλα ξανάρχισαν για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Στο 25′ αποβλήθηκε ο Στόλαρτσικ και η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε πλέον 65 λεπτά στη διάθεση της για να πετύχει τον στόχο της. Στο 37′ ο Αλωνεύτης έχασε μεγάλη ευκαιρία αλλά τελικά ο Πολωνός τερματοφύλακας κατάφερε να σώσει τη Βίσλα. Στο 42′ ο Ράουφμαν και στο 45′ ο Κόσλεϊ έχασαν ευκαιρίες για να σημειωθεί το 2-1 που σίγουρα θ’ άλλαζε πολύ την κατάσταση.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ ξεκίνησε με γκολ το δεύτερο ημίχρονο με φάουλ του Ηλία Χαραλάμπους. Υπήρχε αρκετός χρόνιας για αν φθάσει στο θαύμα. Η μεγάλη πίεση των «πράσινων» και η βοήθεια του κόσμου δεν έφερε το τρίτο γκολ. Αντίθετα, η Βίσλα στο 71′ έφθασε στο 2-2 με τον Ζουράφσκι, ενώ στο 75′ ο ίδιος παίκτης βρήκε το δοκάρι. Στη συνέχεια φάνηκε η απογοήτευση στους παίκτης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και το παιγνίδι τελείωσε ισόπαλο 2-2. Η πορεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πήρε τέλος.

Η Βίσλα Κρακοβίας στον τρίτο προκριματικό γύρο αποκλείστηκε από την Άντερλεχτ με 0-1 και 1-3.

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»