Home TOP NEWS Άμα τα κάνει όλα σωστά περνάει

Άμα τα κάνει όλα σωστά περνάει

dinamo-batumi-omonia-2-7-15-ko (36)


Η λέξη όμιλοι -του Γιουρόπα Λιγκ- δεν πολυακούστηκε φέτος στις δηλώσεις των ανθρώπων της Ομόνοιας. Για να φτάσει εκεί χρειάζεται τέσσερεις προκριματικούς γύρους, καλές κληρώσεις (ήδη η μία πιθανή με Γιαγκελόνια δεν ήταν καλή, αναλόγως των ονομάτων), κι αποφυγή αστάθμητων παραγόντων (όπως π.χ. ο Τούντορ). Οι όμιλοι είναι το όνειρο, αλλά ο πρώτιστος στόχος είναι τουλάχιστον η Ομόνοια να φτάσει μέχρι τα πλέι-οφ. Για να πάει όσο μακρύτερα γίνεται, κυριότερη προϋπόθεση είναι να κάνει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο το δικό της «κομμάτι». Κάτι που δεν έπραξε στη Γεωργία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αποχαιρετήσει από τώρα την Ευρώπη. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι θα σήμαινε αυτό το σενάριο. Μουρμούρα, αμφισβήτηση, πίεση και μεγάλο αγωνιστικό κενό μέχρι να αρχίσει το πρωτάθλημα. Αλλά και μεγάλη οικονομική ζημιά. Θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά και η προοπτική επταψήφιου κέρδους από την ευρωπαϊκή πορεία. Σε εποχές οικονομικής στενότητας, αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Ουσιαστικά, πριν αρχίσει η χρονιά, η Ομόνοια δίνει ήδη αγώνα χρονιάς. Έχει πολλά να χάσει, αλλά μέσα από μία αναποδιά, ξαφνικά, μπορεί να κερδίσει και πολλά. Γιατί αν περάσει, αφότου «πάτησε πεπονόφλουδα», η πρόκριση αποκτά άλλη αξία, από αυτήν που αρχικά είχε (όταν έγινε η κλήρωση και όλοι δικαιολογημένα την έχρισαν φαβορί). Η Ομόνοια έχει τα φόντα να περάσει. Πέρα από τον πληγωμένο της εγωισμό, είναι εμφανώς πιο καλή ομάδα και η πρόκριση εξαρτάται περισσότερο (πολύ περισσότερο) από τη δική της απόδοση.

Του Αντρέα Βιολάρη, sigmalive.com/sports

Καμίνι αλλά…
Ακόμη και σκορ πρόκρισης να έφερνε από τη Γεωργία, η Ομόνοια θα είχε πολύ κόσμο στον επαναληπτικό. Τώρα που καλείται να ανατρέψει αποτέλεσμα, η προσέλευση λογικά θα αγγίξει το μάξιμουμ. Αυξημένος φυσικά θα είναι και ο παλμός – ο τρόπος υποστήριξης. Το ΓΣΠ θα καίει και αυτό θα είναι ένα μεγάλο όπλο για τους «πράσινους». Ο κόσμος όμως σπρώχνει, ωθεί. Δεν κερδίζει αγώνες. Η μπάλα είναι κυριολεκτικά στα πόδια του Καϊάφα και των ποδοσφαιριστών του. Το να αφήσει κάποιος πίσω του την ήττα στο Ζεσταφόνι και να κοιτάξει μπροστά είναι κάτι εντελώς θεωρητικό. Πρακτικά, η Ομόνοια πρέπει να κουβαλά καθημερινά στο μυαλό της το τι συνέβη. Τη λάθος τακτική προσέγγιση του αγώνα, το τζάμπα γκολ που δέχτηκε, την απόδοση των παικτών, τις αδυναμίες. Η Ντιναμό Μπατούμι δεν είναι ομάδα επιπέδου, αλλά δεν είναι και παρακατιανή. Έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει στην έδρα της. Θα έρθει στη Λευκωσία για να κρατήσει με νύχια και με δόντια το 1-0. Η Ομόνοια από την πλευρά της θα πρέπει να κάνει όλα όσα χρειάζεται για ν’ ανατρέψει το σκορ. Να αγωνιστεί σωστά, να βάλει πάνω από ένα γκολ και να κρατήσει το μηδέν παθητικό.

Τα πράσινα must
1. Κυκλοφορία: Έχει καλούς μπαλαδόρους η Ομόνοια στο κέντρο, μπορεί να παίξει κάθετα, αλλά και να διασπάσει την άμυνα από τα άκρα. Οι σωστές μεταβιβάσεις θα της δώσουν ρυθμό και θα της επιτρέψουν κατοχή μπάλας σε περισσότερη διάρκεια. Φυσικά, το ζητούμενο είναι η μπάλα να πάει στο κουτί. Γιατί ο Ποτέ, ο Σέρινταν ή ο Σκέμπρι, για να κάνουν τη δουλειά τους (το γκολ), πρέπει να τροφοδοτηθούν σωστά.

2. Καθαρό μυαλό-ευστοχία: Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας και πόσες φάσεις θα κάνει η Ομόνοια. Το σημαντικό είναι όταν θα έρθουν οι πρώτες, να γίνει και το γκολ. Η… ισοφάριση του σκορ, αυτόματα, διαφοροποιεί πολύ τα δεδομένα και σπάζει το ηθικό (που είναι υψηλό) της Ντιναμό.

3. Πρέσινγκ: Δεδομένο ότι η Ντιναμό θα δώσει χώρο και θα αμυνθεί μαζικά. Για να αντέξει στην πίεση θα πρέπει να παίρνει ανάσες και αυτό επιτυγχάνεται με κράτημα μπάλας και κόντρα επιθέσεις. Πρεσάροντας, αμέσως η Ομόνοια θα μπορεί να κερδίζει ξανά κατοχή, να σβήνει γρήγορα πιθανούς κινδύνους και να βγαίνει μπροστά.

4. Υπομονή: Η βιασύνη δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος. Αυξάνει την πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε κενά ή λάθος επιλογές. Το «παιχνίδι» με το ρολόι θέλει ισορροπία. Και από την ομάδα και από τον κόσμο. Υπομονή και εγκράτεια χρειάζεται ακόμη και αν τα πράγματα έρθουν βολικά. Υπάρχουν παραδείγματα προς αποφυγήν.

5. Στημένες μπάλες: Και στην άμυνα και στην επίθεση. Με 3-4 θεόρατους παίκτες και ακόμη τόσους που είναι ικανότατοι στο κεφάλι, είναι ανεπίτρεπτο η Ομόνοια να μην απειλεί το αντίπαλο τέρμα, αλλά και να νιώθει ανασφάλεια σε κάθε αντίπαλο κόρνερ ή φάουλ. Ένας τρόπος που οι Γεωργιανοί θα ποντάρουν για να απειλήσουν είναι ακριβώς αυτός. Η ικανότητα στις στημένες μπάλες είναι μεγάλο ατού στην Ευρώπη.

6. Ασφάλεια στα μετόπισθεν: Η Ομόνοια πρέπει να βγάλει πολλούς παίκτες μπροστά, αλλά πρέπει να έχει πάντα καλυμμένα και τα νώτα της.

7. Τακτική προσέγγιση: Το σχήμα με τρία στόπερ δεν βγήκε για άλλη μία φορά. Η κριτική έχει γίνει ήδη και δεν χρειάζεται επιπλέον. Ο Καϊάφας πρέπει και την ορθή επιλογή τακτικής να κάνει και τα σωστά πρόσωπα να επιλέξει για να την εφαρμόσουν. Και βέβαια να γίνουν οι σωστές ρυθμίσεις ανάλογα με τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν.

8. Τσαμπουκάς. Στο Ζεσταφόνι η Ομόνοια αντιμετώπισε μία σκληρή ομάδα, που πόνταρε πολύ στον τσαμπουκά. Χωρίς υπερβολές, οφείλει στο ΓΣΠ να κόψει με τη συμπεριφορά της τον αέρα των Γεωργιανών.

9. Απόδοση παικτών: Αυτό είναι το Άλφα της κάθε αγωνιστικής εξίσωσης. Το πόσο καλά θα αγωνιστούν και τι επιλογές θα κάνουν την κατάλληλη στιγμή.