Home TOP NEWS Η πρώτη εμφάνιση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Η πρώτη εμφάνιση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

proti-endekada


Μια νέα ενότητα εγκαινιάζει η επίσημη ιστοσελίδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αναλυτικά:

Από σήμερα εγκαινιάζουμε την ενότητα “Από τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας – Μία εικόνα, χίλιες λέξεις”. Σε αυτήν την ενότητα, θα επιχειρείται η ανάδειξη της ιστορίας που κρύβεται πίσω από μία φωτογραφία.

Η αρχή γίνεται με την ηρωική πρώτη ενδεκάδα στην ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, όπως εμφανίστηκε στις 31 Οκτωβρίου 1948, στο γήπεδο “Γκόουλ”, η οποία διακρίνεται στη φωτογραφία του κειμένου.

Στην πάνω σειρά της φωτογραφίας διακρίνονται οι ποδοσφαιριστές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και στην κάτω οι ποδοσφαιριστές του ΑΜΟΛ. Όρθιοι από αριστερά: Χαϋτζάκ, Ρομπέρ, Σκαλιώτης, Λυμπουρής, Γωγάκης, Τσιαλής, Χαμπής, Ντικράν, Καρυόλου, Ταλιάνος. Δεν διακρίνεται ο Κκιλής.

Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Ο πρώτος πυρήνας ποδοσφαιριστών δημιουργήθηκε από τους Τσιαλή, Λυμπουρή, Γωγάκη, Σκαλιώτ και Καρυόλου που εγκατέλειψαν τον ΑΠΟΕΛ, τους Χαμπή και Ντικράν που έφυγαν από την ΕΠΑ, τους Χατζάκ, Ρομπέρ, Κιλίς από τον Σύλλογο “Φίλοι Αρμενίας”. Μαζί με αυτούς εντάχθηκαν στην ΟΜΟΝΟΙΑ και αρκετοί νέοι παίκτες, όπως οι Λιονταρής, Ψύλλος. Γιωρκάτζης, Γερτζανίκ, Αμπίκ, καθώς και κάποιοι άλλοι.

Η πρώτη ομάδα ξεκίνησε προπονήσεις χωρίς τεχνικό ηγέτη, αλλά με εκ περιτροπής υπεύθυνους τους Τσιαλή, Λυμπουρή και Τικράν. Οι προπονήσεις διεξάγονταν κυρίως τα ξημερώματα και σε ορισμένες προπονήσεις το απόγευμα. Οι πρώτες προπονήσεις γίνονταν κάτω από το τείχος, παρά τον σημερινό Δημοτικό κήπο. Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές έκαναν τον φροντιστή και οι ίδιοι ενδιαφέρονταν για το κάθε τι που είχε σχέση με τις προπονήσεις και την ομάδα.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ πρωτοεμφανίστηκε στον ποδοσφαιρικό χώρο της Κύπρου στις 31 Οκτωβρίου 1948, στη συνάντηση με αντίπαλο τον ΑΜΟΛ Λεμεσού, στο γήπεδο “Γκόουλ”, στην παρουσία περίπου 15.000 θεατών. Για την ιστορία αναφέρεται πως το σκορ έληξε με 5-1 υπέρ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, με τον Τύπο να αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια για την πρώτη εμφάνιση της ομάδας.

Η πρώτη σύνθεση της ΟΜΟΝΟΙΑ αποτελείτο:
Παναγιώτης Ταλιάνος (τερματοφύλακας), Ανδρέας Καρυόλου (δεξιός οπισθοφύλακας), Χαμπής Φιλίππου (αριστερός οπισθοφύλακας), Αγησίλαος Τσιαλής (δεξιός χαφ), Τικράν Μισιριάν (κεντρικός χαφ), Γωγάκης Καραγιάννης (αριστερός χαφ), Κιλίς Μπετικιάν Σαρκίς (έξω δεξιά), Χατζάκ Μπαλατονί (μέσα δεξιά), Τάκης Σκαλιώτης (κεντρικός επιθετικός), Ρομπέρ Κωνσταντιάν (μέσα αριστερά) και Κώστας Λυμπουρής (έξω αριστερά).