Home TOP NEWS Τα χελιδόνια, η άνοιξη κι ο… επιθετικός Ιανουαρίου

Τα χελιδόνια, η άνοιξη κι ο… επιθετικός Ιανουαρίου

ag5-agianapa-omonoia-c-Hafez (17)


Αμέσως μετά το τέλος αγώνα της πρεμιέρας κόντρα στη Νέα Σαλαμίνα (5-3), ο Κώστας Καϊάφας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωνε πως τα σοβαρά λάθη στην άμυνα ήταν απόρροια της κακής ψυχολογίας και της έλλειψης συγκέντρωσης από συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Παρόμοια λάθη είχαν προηγηθεί και στην Ευρώπη, ενώ επαναλήφθηκαν και στα παιχνίδια που ακολούθησαν.

Του Ανδρέα Βιολάρη / sigmalive.com

Η δήλωση του Κύπριου τεχνικού δεν ήταν λανθασμένη. Ήταν όμως η μισή αλήθεια. Όντως, Ρούνιε και Λομπιανίτζε (και Μεντί όσο αγωνίστηκε) δεν είχαν την καλύτερη ψυχολογία, ούτε την απαιτούμενη συγκέντρωση. Στην εξίσωση όμως έπρεπε να μπει και ο παράγοντας ατομικής ποιότητας. Ήταν ηλίου φαεινότερον ότι από το κέντρο της άμυνας απουσίαζε ο ποδοσφαιριστής ηγέτης. Έλειπε ένας αμυντικός ποιότητας, κλάσης και εμπειρίας, ο οποίος θα ενέπνεε εμπιστοσύνη στην ομάδα κι ταυτόχρονα θα βοηθούσε και τους συμπαίκτες του (ειδικότερα τον παρτενέρ του στην άμυνα) να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Ο παίκτης που έψαχνε
Όλα τα πιο πάνω, ο Κώστας Καϊάφας τα βρήκε στο πρόσωπο του Ρομαρίκ. Από τη στιγμή που μπήκε στην ομάδα ο 32χρονος Ιβοριανός αμυντικός, η βελτίωση που παρουσίασε η ΟΜΟΝΟΙΑ στο ανασταλτικό κομμάτι ήταν εντυπωσιακή. Και δεν είναι τόσο οι βελτιωμένοι αριθμοί (που δεν λένε πάντα την αλήθεια), αλλά κυρίως η γενικότερη εικόνα της ομάδας.

Για δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας ντέρμπι, οι «πράσινοι» κράτησαν ανέπαφη την εστία τους. Όπως και απέναντι στην Ανόρθωση, έτσι και το περασμένο Σάββατο κόντρα στον Απόλλωνα, η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν επέτρεψε στον αντίπαλο να φτιάξει πολλές ευκαιρίες για γκολ, ενώ ο τερματοφύλακας (Γιωργαλλίδης με Ανόρθωση και ο Παναγή με Απόλλωνα) βρέθηκε μόλις σε μία περίπτωση «εκτεθειμένος» και χρειάστηκε να κάνει σωτήρια επέμβαση. Πολύ καλή σε γενικές γραμμές ήταν και η ανασταλτική λειτουργία του «τριφυλλιού» και στο Παραλίμνι, έστω και αν δέχθηκε ένα εύκολο γκολ από την Αγία Νάπα.

Αισθητά βελτιωμένος παρουσιάζεται και ο Ρούνιε. Δίπλα από τον Ρομαρίκ νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, βγάζει μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του, ενώ έχει περιορίσει αρκετά και τα εύκολα, ατομικά λάθη. Μπορούμε να θυμηθούμε δύο σοβαρά λάθη σε αυτά τα τρία παιχνίδια (ένα με Ανόρθωση και ένα με Απόλλωνα) και στις δύο περιπτώσεις όμως ήταν εκεί ο Ρομαρίκ για να διορθώσει την κατάσταση. Ίσως και να αδικούμε την προσπάθεια των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών, όμως η συμβολή του Αφρικανού ήταν τέτοια, που δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το… χελιδόνι που έφερε την άνοιξη στην άμυνα του «τριφυλλιού». Τι γίνεται όμως στο επιθετικό κομμάτι;

Ο… αντι-Ποτέ
Η ΟΜΟΝΟΙΑ κράτησε ανέπαφη την εστία της και στα δυο εντός έδρας ντέρμπι, το ίδιο όμως έκαναν και οι αντίπαλοί της. Οι «πράσινοι» έφτιαξαν αρκετές ξεκάθαρες ευκαιρίες (ειδικά κόντρα στην Ανόρθωση), χωρίς όμως να αξιοποιήσουν κάποιαν από αυτές. Όπως και στην περίπτωση της άμυνας, έτσι και στην επίθεση τίθεται θέμα κακής ψυχολογίας και έλλειψης αυτοπεποίθησης. Είναι όμως αυτός ο μοναδικός λόγος που οι «πράσινοι» έχουν πετύχει μόλις τρία γκολ στα τελευταία πέντε παιχνίδια, ή πρέπει να μπει και σε αυτήν την εξίσωση η έλλειψη επιθετικού «killer»;

Ο Σιέρινταν δεν έχει το γκολ στο αίμα του και καλύτερα από όλους το ξέρει ο ίδιος και με κάθε ευκαιρία αυτοσαρκάζεται με το ιδιαίτερο χιούμορ του. Ο Σκέμπρι δεν θυμίζει σε τίποτα τη μηχανή του γκολ που σταμάτησε στα 17 τέρματα στην προπερυσινή σεζόν, ενώ ο Μαλτέζος δεν είναι ούτε αυτός κλασικός επιθετικός περιοχής. Στο ρόστερ υπάρχει και ο Ρουσιάς, ο οποίος μπορεί να δώσει κάποια σημαντικά γκολ, όχι όμως να λύσει το πρόβλημα στο σκοράρισμα. Κανείς από αυτούς, όμως, δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής ότι μπορεί να καλύψει το κενό των 17 γκολ που άφησε πίσω του ο Μίκαελ Ποτέ…

Αρκεί ο Χριστοφή;
Μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος θα μπει στην ομάδα ο Δημήτρης Χριστοφή. Μπορεί να μην είναι κλασικό «9άρι», είναι όμως παίκτης που έχει την ευχέρεια να δημιουργήσει ή και να πετύχει γκολ, τόσο σαν ακραίος όσο και σαν κεντρικός επιθετικός. Και πάλι όμως. Είναι ο «Τζίμης» το χελιδόνι που θα φέρει την άνοιξη στην επίθεση; Την απάντηση θα την πάρουμε μόνο μέσα στο γήπεδο.

Επιθετική ενίσχυση
Επειδή ούτε η τεχνική ηγεσία μπορεί να γνωρίζει την απάντηση, άρχισε ήδη να σκέφτεται το ενδεχόμενο επιθετικής ενίσχυσης ενόψει της χειμερινής μετεγγραφικής περιόδου. Αν δεν άρχισε ήδη η αξιολόγηση κάποιων παικτών, αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Δεν είναι η μοναδική θέση στην οποία χρειάζεται ενίσχυση, είναι όμως η θέση που φωνάζει περισσότερο από κάθε άλλη.