Home TOP NEWS Πονάει η «μέση», πονάει και η ομάδα

Πονάει η «μέση», πονάει και η ομάδα

ag4-omonoia-anorthosi-g (14)


Η μεσαία γραμμή είναι η ραχοκοκαλιά μιας ομάδας.

Η σωστή λειτουργία του κέντρου εξασφαλίζει και τη γενικότερη σωστή λειτουργία της ομάδας, τόσο στο ανασταλτικό όσο και στο δημιουργικό κομμάτι. Αντιθέτως, όταν παρατηρείται δυσλειτουργία στον νευραλγικό χώρο του κέντρου, το πιθανότερο είναι πως το ίδιο θα συμβεί και με τις υπόλοιπες γραμμές.

Του Ανδρέα Βιολάρη / Sigmalive.com

Πάμε τώρα στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η μεσαία γραμμή του «τριφυλλιού» είναι ένα από τα πιο δυνατό όπλα στη φαρέτρα του Κώστα Καϊάφα. Ποδοσφαιριστές με την ποιότητα, την τεχνική κατάρτιση και την εμπειρία των Νούνο Ασίς και Λουτσιάνο Μπεμπέ δύσκολα βρίσκεις στο ρόστερ κυπριακής ομάδας. Αν στην εξίσωση προσθέσουμε και τον -ίσως- κορυφαίο Κύπριο αμυντικό μέσο Γιώργο Οικονομίδη, τότε το αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο ισχυρές τριάδες του πρωταθλήματος. Θεωρητικά τουλάχιστον. Το θέμα όμως είναι τι γίνεται στην πράξη…

Στα κάτω τους
Ας πάρουμε για παράδειγμα το τελευταίο παιχνίδι με τον Απόλλωνα, που είναι και πιο πρόσφατο αλλά και άκρως χαρακτηριστικό του πόσο μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη εικόνα της ομάδας η σωστή ή όχι λειτουργία της μεσαίας γραμμής. Ο Μπεμπέ ήταν η σκιά του καλού του εαυτού. Πραγματοποίησε τη χειρότερή του εμφάνιση από τη μέρα που ντύθηκε στα πράσινα και το παραδέχτηκε και ο ίδιος μετά το τέλος του ντέρμπι. Περισσότερες πρωτοβουλίες και λιγότερα λάθη είχε ο Νούνο Ασίς. Ούτε αυτός όμως ήταν σε καλή μέρα. Και όταν οι δύο παίκτες-κλειδιά στο δημιουργικό κομμάτι είχαν αυτή την εικόνα, μοιραία και οι φάσεις που δημιουργήθηκαν από τον άξονα ήταν μηδαμινές. Οι πέντε ευκαιρίες/προϋποθέσεις που έφτιαξε η ΟΜΟΝΟΙΑ για γκολ ήταν οι εξής: δύο από πλαγιοκοπήσεις των Σιέρινταν (69’) και Κιρμ (74’), μία από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Κιρμ (47’), μία από μακρινό σουτ του Σιέρινταν (11’) και μία από κάθετη μπαλιά -50 μέτρων- του Χαφέζ προς τον Ιρλανδό (71’). Καμία απολύτως συμμετοχή των Μπεμπε-Ασίς! Ούτε στη νίκη επί της Αγίας Νάπας (ειδικά από ένα χρονικό σημείο του αγώνα και μετά) ήταν καλή η απόδοση των δύο και δεν είναι τυχαίο ότι και στο Παραλίμνι η ομάδα δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε.

«Θύμα» ο Οικονομίδης
Όταν Μπεμπέ και Ασίς δεν βοηθούν -στον βαθμό που μπορούν- δημιουργικά, λογικό είναι να υστερεί και η ομάδα σαν σύνολο στο συγκεκριμένο κομμάτι. Πρόβλημα όμως παρατηρείται και στο ανασταλτικό κομμάτι. Μπορεί στο ντέρμπι με τον Απόλλωνα να μη φάνηκε σε μεγάλο βαθμό, αυτό όμως οφείλεται, κατά την άποψή μας, στο ότι ο αντίπαλος δεν έδειξε μεγαλύτερη διάθεση για να επιτεθεί και να ρισκάρει για τη νίκη.

Και όταν οι Μπεμπέ – Ασίς δεν είναι στη μέρα τους, τότε πέφτει μεγαλύτερο βάρος και πολύ περισσότερα τρεξίματα στον Γιώργο Οικονομίδη, με αποτέλεσμα πολλές φορές και ο ίδιος να υποπίπτει σε λάθη ή να τρέχει να καλύψει περισσότερα κενά απ’ ό,τι του αναλογούν.

Ανανεωμένη…
Η αλήθεια, όμως, είναι πως όλο αυτό το διάστημα ο Κώστα Καϊάφας δεν είχε και πολλές εναλλακτικές. Οι απουσίες των Γκουλόν και Μαργκάσα δεν του επέτρεψαν να ξεκουράσει όσο θα ήθελε τους δύο ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι και σε μια προχωρημένη -ποδοσφαιρική- ηλικία. Οι τρεις παίκτες της μεσαίας γραμμής (Μπεμπέ, Ασίς, Οικονομίδης) είναι στους τέσσερεις πρώτους σε λεπτά συμμετοχής μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα (Ρούνιε ο άλλος).

Η διακοπή θα επιτρέψει στους Ασίς και Μπεμπέ να πάρουν τις απαραίτητες ανάσες, ο Γκουλόν θα είναι ακόμα πιο έτοιμος, όπως και ο Μαργκάσα, και κατ’ επέκταση αυξημένες οι επιλογές του Κύπριου τεχνικού, ο οποίος θα κληθεί να βρει τη λύση στο πρόβλημα και να παρουσιάσει πιο δυνατό και πιο φρέσκο το κέντρο της ομάδας του.