Home TOP NEWS Μην σταματήσετε στο προπονητή

Μην σταματήσετε στο προπονητή

TR811_1-1000_1000


Όποια κι αν είναι η κατάληξη του, το σήριαλ εξεύρεσης του νέου προπονητή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ μέσα στις επόμενες 48 ώρες (λογικά αρκετά νωρίτερα) τελειώνει. Η ομάδα θα έχει τον άνθρωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας της εντός του γηπέδου. Δουλειά γίνεται όμως όλη τη βδομάδα όχι μόνο τη μέρα του αγώνα και για να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι χρειάζεται η κατάλληλη οργάνωση και άνθρωποι. Ναι, για άλλη μια φορά θίγουμε το θέμα του τεχνικού διευθυντή.

Ήδη λειτουργούμε αντισυμβατικά, ανάποδα. Πρώτα προσλαμβάνεις τεχνικό διευθυντή και αυτός αναλύοντας το ρόστερ και τους στόχους, προτείνει τεχνικό διευθυντή. Από τη στιγμή που είμαστε ήδη στο -10, η δικαιολογία της πίεσης χρόνου δεν υφίσταται, αλλά ας την δεχτούμε ως επιχείρημα. Δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορούμε έστω και ανάποδα να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό και να δώσουμε τα κλειδιά σε ένα άνθρωπο του ποδοσφαίρου. Πολλές φορές, σε αρκετές ομάδες, υπό διαφορετικές βέβαια συνθήκες, ο προπονητής ήταν ήδη στην ομάδα όταν προσλήφθηκε ο τεχνικός διευθυντής. Τον Τσάκι Μπεκιριστάιν για παράδειγμα στη Μπαρτσελόνα, διαδέχθηκε ο Άντονι Θουμπιθαρέτα. Προπονητής ήταν και στις δυο φάσεις ο Πεπ Γκουαρδιάλο. Είναι αντι-συμβατικό, αλλά γίνεται και μπορεί να πετύχει. Αρκεί να φροντίσουμε να βρούμε κάποιον που θα ταιριάζει από πλευράς φιλοσοφίας και χαρακτηριστικών με το νέο κόουτς.

Όλα τα “φαβορί” άλλωστε για την κατάληψη της θέσης του προπονητή στην ΟΜΟΝΟΙΑ, έχουν δουλέψει με τεχνικό διευθυντή, συνήθως με επιτυχία. Ως εκ τούτου δεν θα θεωρήσουν ότι τους επιβάλλεται κάποιος, ειδικά αν η πρόσληψη γίνει άμεσα. Ο τεχνικός διευθυντής επιβάλλεται να είναι το επόμενο βήμα της ΟΜΟΝΟΙΑ. Για την ακρίβεια όπως έχουμε ήδη πει έπρεπε να ήταν το προηγούμενο.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ χρειάζεται θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές, δεν είναι μόνο θέμα προπονητή. Πρέπει όλοι όσοι αποτελούν την ηγεσία της ομάδας να αντιληφθούν πως το ποδόσφαιρο προχώρησε και έτσι λειτουργεί. Ο τεχνικός διευθυντής πλέον έχει λόγο για την φιλοσοφία της ομάδας, τις μεταγραφές, την οργάνωση (της αντρικής ομάδας και των ακαδημιών), τις δομές, τις πολιτικές. Όλους τους τομείς που υστερούμε δηλαδή. Να το πάρουν απόφαση στο συμβούλιο πως ακόμα κι αν δεν τους βγει ο πρώτος, αυτή είναι η οδός. Και η καθιέρωση του θεσμού, είναι η μεγαλύτερη προσφορά που μπορεί να έχει αυτό το συμβούλιο στην ομάδα που όλοι αγαπάμε.