Home TOP NEWS Επιθετική ενίσχυση… με μέσους!

Επιθετική ενίσχυση… με μέσους!

ag11-aris-omonoia-a-Vladan-Milojevic-Christofi (47)


Λένε πως η άμυνα βελτιώνεται μέσα από τη δουλειά και τις προπονήσεις, ενώ η επίθεση… αγοράζεται.

Του Ανδρέα Βιολάρη / Sigmalive.com 

Στην περίπτωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η προσέγγιση του Βλάνταν Μιλόγεβιτς είναι ακριβώς αντίθετη. Αυτό φανερώνουν οι προθέσεις και οι μέχρι στιγμής κινήσεις των «πρασίνων» στο μετεγγραφικό παζάρι.

Η αλήθεια είναι πως στα τελευταία παιχνίδια η ΟΜΟΝΟΙΑ παρουσίασε ένα βελτιωμένο πρόσωπο στα μετόπισθεν, κι αυτό οφείλεται κυρίως στην ατομική πρόοδο συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών. Προφανώς, όμως, ο Σέρβος τεχνικός θεωρεί ότι μόνο μέσα από την ενίσχυση θα φτιάξει τα πράγματα στον βαθμό που επιθυμεί. Εξού και η απόφασή του να ενισχύσει τη μεσοαμυντική με τρεις (ενδεχομένως και τέσσερεις) ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα ανεβάσουν επίπεδο και θα δώσουν το ποιοτικό βάθος που δεν έχει σήμερα το «τριφύλλι». Η πρώτη μετεγγραφή αφορούσε ακραίο αμυντικό (Καρλίτος), κορυφώνονται οι διεργασίες για την απόκτηση στόπερ, θα αποκτηθεί σίγουρα αμυντικός χαφ, ενώ γίνονται σκέψεις για την απόκτηση και ενός ακόμη μέσου.

Γεμίζει στα άκρα
Σε αντίθεση με το ποδοσφαιρικό γνωμικό που αναφέρει πως «οι επιθέσεις αγοράζονται», ο τεχνικός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πιστεύει ότι θα πάρει αυτά που θέλει από τη μεσοεπιθετική του γραμμή μέσα από το υφιστάμενο ρόστερ. Ο Μιλόγεβιτς είναι σίγουρος πως οι σημαντικές επιστροφές των Μπαντιμπαγκά (από τιμωρία) και Χριστοφή (από τραυματισμό) θα βελτιώσουν το δημιουργικό κομμάτι, καθώς και τις επιδόσεις στο σκοράρισμα. Όπως σχολιάσαμε ξανά, θεωρητικά, υπάρχει μια λογική και μια ορθολογική σκέψη πίσω από τις προθέσεις του Σέρβου τεχνικού για τη βελτίωση της επιθετικής γραμμής χωρίς να την ενισχύσει. Ωστόσο, από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση και θα πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα για να δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες που θέλει η τεχνική ηγεσία.

ag11-aris-omonoia-a-Vladan-Milojevic-Hafez (39)

Με τον Μιλόγεβιτς στον πάγκο παρατηρείται σημαντική βελτίωση στη λειτουργία των άκρων της επίθεσης. Η ΟΜΟΝΟΙΑ επιτίθεται πολύ πιο συχνά από τα φτερά και οι ακραίοι επιθετικοί δημιουργούν πολύ περισσότερες φάσεις. Τεράστια είναι η συνεισφορά του Χαφέζ στο επιθετικό κομμάτι (και του Μαργκάσα όσες φορές κλήθηκε να καλύψει το κενό του Αιγυπτίου). Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο όμως για το δεξί άκρο της άμυνας, αφού οι Λομπιανίτζε, Ράμος και Δημητρίου δεν είχαν τη συμμετοχή που θα ήθελε ο προπονητής τους στο επιθετικό τρίτο. Ο τεχνικός της Ομόνοιας ευελπιστεί ότι θα βρει το κάτι παραπάνω στο δεξί άκρο της άμυνας από τον νεοαποκτηθέντα Καρλίτος.

Στοίχημα ο «άξονας»
Το μεγάλο στοίχημα για τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς είναι να βελτιώσει τη λειτουργία της μεσαίας γραμμής και να πάρει περισσότερες φάσεις και γκολ από ενέργειες παικτών που αγωνίζονται εκεί. Η απάντηση στο ερώτημα, γιατί η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν πήρε τις απαιτούμενες βοήθειες στο δημιουργικό κομμάτι από τον άξονα, είναι απλή. Ο Ασίς παρουσιάστηκε (για πρώτη φορά) με μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, ο Μπεμπέ δεν προσέφερε ούτε κατά το ήμιση αυτά για τα οποία αποκτήθηκε, ο Γκουλόν ήταν περισσότερο εκτός ομάδας παρά εντός (λόγω τραυματισμών αλλά και του παραγκωνισμού από τον προπονητή του), ο Μαργκάσα έχασε περισσότερα από τα μισά παιχνίδια λόγω τραυματισμού, ενώ οι Οικονομίδης και Φυλακτού είναι παίκτες που συνεισφέρουν περισσότερο στα ανασταλτικό και λιγότερο στο δημιουργικό κομμάτι.

Ο Ασίς βρίσκεται σε ανοδική πορεία εδώ και αρκετές εβδομάδες. Δεν μπορεί όμως να κουβαλήσει μόνος όλο το βάρος του δημιουργικού παιχνιδιού από τον άξονα. Στοίχημα λοιπόν για τον τεχνικό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι, με τις προσθήκες της μεσαίας γραμμής, να βρει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Θα αποκτηθεί σίγουρα ένας μέσος, ενώ ενδέχεται να αποκτηθεί και δεύτερος. Κανείς δεν θα είναι δημιουργικός μέσος (10άρι), αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα μπορεί να προσφέρει στη δημιουργία.

Ειδικά στην περίπτωση που δεν αποκτηθεί τελικά επιθετικός, είναι υψίστης σημασίας η στελέχωση της μεσαίας γραμμής με μέσους οι οποίοι να μπορούν να δημιουργήσουν, να επιτεθούν ή και να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή. Αν βρει ποδοσφαιριστές με αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε θα αυξήσει και τις πιθανότητες να δικαιωθεί και στην πράξη για την επιλογή του να μην ενισχύσει την επιθετική γραμμή.