Η ΘΥΡΑ 9 δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα της άρθρο, το οποίο έγραψε ένα από τα μέλη της, με το οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετη με το θέμα η ΟΜΟΝΟΙΑ να γίνει εταιρεία. Διαβάστε:
Είχαμε υποσχεθεί στην τελευταία ανοιχτή συγκέντρωση ένα άρθρο για τους λόγους που δεν είμαστε σύμφωνοι στο θέμα εταιρείας στην ΟΜΟΝΟΙΑ.
Σίγουρα κάποιοι θα έχουν τις αμφιβολίες τους και θα ήταν χαρά μας να τους δούμε στις επόμενες ανοιχτές συγκεντρώσεις που θα κάνουμε.
Αν κάποιοι όμως ακόμα πιστεύουν ότι η μόνη λύση για εξυγίανση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι η σύσταση εταιρείας τότε βαδίζουμε σε διαφορετικούς δρόμους.
Πιο κάτω σας παραθέτουμε το άρθρο:
Εταιρεία
Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε κάποια γεγονότα για το θέμα εταιρείας, το οποίο δυστυχώς κάποιοι Ομονοιάτες θεωρούν σαν μια ιδανική λύση που θα λύσει δια μαγείας τα οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα της Ομόνοιας μας.
Χιλιάδες εταιρείες κλείνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο είτε λόγω κακοδιαχείρισης ή είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ τα παραδείγματα των ΑΕΚ Αθηνών, Φιορεντίνα, Πάρμα, Ρέιντζερς Σκωτίας και τόσων άλλων ποδοσϕαιρικών εταιρειών που χρεοκόπησαν είναι εκεί. Ακόμα παραδείγματα ποδοσϕαιρικών εταιρειών πού όχι μόνο δεν έλυσαν τα οικονομικά προβλήματα αλλά αντίθετα τα μεγάλωσαν είναι οι Παναθηναϊκός, Απόλλωνας, ΑΕΛ, Ανόρθωση και θα γίνουν και οι απέναντι όταν αποτύχουν να μπουν σε ευρωπαϊκό όμιλο.
Κατά την άποψη μας, η λύση εταιρεία όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την Ομόνοια αλλά αντίθετα θα την οδηγήσει ακόμα πιο κοντά σε ένα οδυνηρό κλείσιμο, με τους λόγους να αναλύονται πιο κάτω. Θα παραλείψουμε να αναϕέρουμε ιδεολογικούς λόγους και θα αρκεστούμε σε οικονομικά επιχειρήματα για να απαντήσουμε στη γλώσσα αυτών που υποστηρίζουν την ιδέα «εταιρεία».
Ξεκινάμε λοιπόν:
Χρηματοδότηση
Κάποιοι λένε ότι το θετικό της εταιρείας είναι πως μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να μαζέψει σημαντικό ποσό χρημάτων, μέσω της διάθεσης μετοχών.
Για σκοπούς συζήτησης, μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτό θα γίνει και ένα ποσό 4-5 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να μαζευτεί μέσω της διάθεσης του αρχικού κεϕαλαίου στον κόσμο της Ομόνοιας. Αυτό ϕυσικά αγνοώντας την οικονομική κρίση που σχεδόν κάθε κυπριακή οικογένεια περνά και ελπίζοντας πως η τιμή θα είναι προσιτή και όχι 1 000 ευρώ η κάθε μετοχή όπως πουλά εκείνες του γηπέδου της η ΑΕΚ Λάρνακας.
Τα 4-5 εκατομμύρια όμως, είναι ένα μικρό ποσοστό μπροστά στα 14 περίπου εκατομμύρια χρέους της Ομόνοιας μας και τα άλλα 4-5 που χρειάζεται κάθε χρόνο για τα τρέχοντα έξοδα, μην πούμε τα 7-8 που ίσως χρειαστούν για να ανταγωνιστείς τους απέναντι.
Τι θα γίνει από εκεί και πέρα όμως;
Οι μέτοχοι της εταιρείας δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση να συμβάλουν περαιτέρω οικονομικά στην εταιρεία ακόμα και αν αποϕασιστεί από την διοίκηση της εταιρείας αύξηση μετοχικού κεϕαλαίου και απλά θα μειωθεί το ποσοστό τους αν αυτοί δεν συνεισϕέρουν οικονομικά και κάποιοι άλλοι το κάνουν.
Το συμπέρασμα που βγαίνει λοιπών από αυτό το τομέα είναι πως ενώ αρχικά ίσως μαζευτεί, υπό προϋποθέσεις, ένα σεβαστό ποσό, μετά θα ξαναβρεθούμε σε ένα απελπιστικό αδιέξοδο και χωρίς νομική υποχρέωση των μετόχων να βοηθήσουν οικονομικά.
Μέτοχοι εταιρείας και κέρδη
Τα κέρδη κάθε εταιρείας ανήκουνε στους μετόχους της.
Σε περίπτωση δηλαδή που η «εταιρεία» Ομόνοια παρουσιάσει κέρδη μια χρονιά είτε λόγω εισόδου σε ευρωπαϊκό όμιλο ή λόγω πλεονάσματος λόγω καλής πορείας της ομάδας στο πρωτάθλημα που έϕερε αυξημένα έσοδα σε εισιτήρια, διαϕημίσεις και παρόμοια έσοδα, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι μέτοχοι να διεκδικήσουν το απόλυτο νόμιμο δικαίωμα τους για μέρισμα πάνω στα κέρδη.
Αυτός ο κίνδυνος μεγαλώνει επικίνδυνα αν οι μετοχές της Ομόνοιας πάνε στα χέρια κάποιου «μεγαλοεπενδυτή» που θα θεωρήσει λογικό να ρευστοποιήσει την επένδυση του όποτε ο ίδιος θέλει και να μας αϕήσει στα κρύα του λουτρού.
Αντίθετα, τα κέρδη ενός σωματείου, όπως είναι τώρα η Ομόνοια, θα παραμείνουν στο σωματείο και τα μέλη θα μπορούνε να αποϕασίσουν πως θα χρησιμοποιηθούν για το όϕελος του σωματείου μονάχα, πχ. Κτίσιμο γηπέδου, νέο οίκημα, αναβάθμιση ακαδημιών ή οτιδήποτε άλλο ωϕελεί, κατά την κρίση των μελών, το σωματείο.
Διοίκηση και διαχείριση εταιρείας
Είναι νομίζουμε κοινώς αποδεκτό πως η σημερινή Ομόνοια χρειάζεται παρά πολλές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης τόσο του ποδοσϕαιρικού τμήματος όσο και του τρόπου διοίκησης.
Με λίγα λόγια χρειάζεται επαγγελματισμός και οργάνωση σε όλα τα επίπεδα.
Τα πιο πάνω πρέπει να γίνουνε άμεσα και δεν έχει σημασία αν η Ομόνοια μας είναι εταιρεία ή σωματείο για να γίνει.
Αντίθετα, τα προσωπικά συμϕέροντα των μετόχων πιθανόν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας, έχοντας υπόψη πως η κυπριακή νομοθεσία προβλέπει πως οι μέτοχοι κάθε εταιρείας διορίζουν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και ανά πάσα στιγμή έχουν το δικαίωμα, με την έγκριση των μετόχων που κατέχουν συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών, να τερματίσουν τη θητεία οποιουδήποτε μέλους του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας επιθυμούν.
Δηλαδή, μια κλίκα μετόχων μπορούν ενώνοντας δυνάμεις να ορίζουν , μέσω των συμβούλων που διόρισαν, την πορεία της εταιρείας όπως αυτοί θέλουν για τα δικά τους συμϕέροντα που πολύ πιθανόν να μην είναι αυτά που ονειρεύεται ο κόσμος της Ομόνοιας μας.
Επενδυτές και παλιά χρέη
Πολλοί λένε πως όταν η Ομόνοια γίνει εταιρεία θα μπορέσουμε εύκολα να προσεγγίσουμε Κύπριους ή ξένους επενδυτές που θα ϕέρουν χρήμα και θα ξανακάνουν την Ομόνοια μας πρωταγωνίστρια.
Αρχικά θα πρέπει να κάνουμε μια σημαντική διευκρίνηση. Στην Κύπρο δεν υπάρχει ο κανονισμός που χρησιμοποιούνται οι ομάδες στην Ελλάδα, με τον οποίο πηγαίνουν εθελοντικά στην 3η κατηγορία και μετατρέπονται από ποδοσϕαιρικές εταιρίες σε ερασιτεχνικά σωματεία και ταυτόχρονα διαγράϕουν τα χρέη τους, κάτι το οποίο έκανε η ΑΕΚ Αθηνών. Στην Κύπρο τα σωματεία πρέπει να διαλυθούν εντελώς και οι ομάδες να ξαναδημιουργηθούν με καινούριο όνομα, όπως έκανε Αλκή και Πέγεια. Άρα το χρέος της Ομόνοιας παραμένει και το ίδιο ο βραχνάς των κριτηρίων Ουέϕα κτλ, εκτός να διαλύσουμε την Ομόνοια μας κάτι το οποίο δεν πρέπει καν να συζητούμε.
Με αυτό το χρέος λοιπόν, θα είναι ουτοπία να πιστεύουμε πως κάποιοι επενδυτές θα έρθουν να επενδύσουν στην εταιρεία Ομόνοια. Αλλά ακόμα και αν το κάνουνε, υπάρχει ο κίνδυνος όταν υπάρχουν κέρδη να τα εισπράξουν και να ϕύγουν όπως αναλύσαμε ποιο πάνω στον τομέα κέρδη.
Κίνδυνος χρεοκοπίας
Η κυπριακή νομοθεσία προβλέπει πως όταν χρεοκοπήσει μια εταιρεία οι μέτοχοι της απλά χάνουν το ποσό που έδωσαν για να αγοράσουν τις μετοχές τους και καμία υποχρέωση δεν έχουν στα χρέη της, νοουμένου ϕυσικά ότι η εταιρεία λειτουργούμε υπό νόμιμες συνθήκες.
Δηλαδή όταν η εταιρεία Ομόνοια αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο μέλλον, οι μέτοχοι όχι μόνο δεν έχουν υποχρέωση να την γλυτώσουνε αλλά δεν έχουν και τίποτα να ϕοβούνται για τα χρέη της εταιρείας.
Συμπέρασμα
Αυτό που χρειάζεται άμεσα η Ομόνοια μας για να ορθοποδήσει είναι επαγγελματισμός και οργάνωση σε όλα τα επίπεδα.
Η λύση εταιρεία όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά πιθανόν να οδηγήσει την Ομόνοια μας σε τρομακτικά αδιέξοδα και εϕιαλτικούς κινδύνους.
Μάριος Αντωνίου