Home TOP NEWS Συλικιώτης: «Η αλήθεια για την αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών»

Συλικιώτης: «Η αλήθεια για την αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών»

 


Τη δική του εξήγηση στα όσα υποστηρίζει ο Μιλτιάδης Νεοφύτου για την αναθεώρηση των Πολεοδομικών Ζωνών, δίνει με γραπτή του δήλωση ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης.

«Όσα γράφονται για την αναθεώρηση των Πολεοδομικών Ζωνών επί προηγούμενης διακυβέρνησης, διαστρεβλώνει κατάφορα την πραγματικότητα. Επί δικής μου θητείας για πρώτη φορά καθιερώθηκαν συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες.

Η αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων και των Πολεοδομικών Ζωνών στηρίχτηκε σε μια διαδικασία που ξεκινούσε με πανδημοτικές και παγκοινοτικές συγκεντρώσεις, όπου κατατίθεντο προτάσεις από τους πολίτες.

Στη συνέχεια οι Τοπικές Αρχές κατέθεταν τις δικές τους προτάσεις και ήταν υποχρεωμένες να τις δημοσιοποιούν για να γνωρίζει ο πολίτης τι προτείνουν. Ακολούθως το Τοπικό Σχέδιο συζητείτο στο Πολεοδομικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, του ΕΤΕΚ και τμημάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας. Επίσης πραγματοποιούνταν δημόσιες ακροάσεις όπου ο πολίτης είχε τη δυνατότητα να καταθέτει τις απόψεις του.

Ο Υπουργός δεν είναι μέρος της διαδικασίας. Με την ολοκλήρωσή της συζήτησης κατατίθετο από το Πολεοδομικό Συμβούλιο η πρόταση και εγκρίνετο από τον Υπουργό. Με βάση τον νόμο παρέχεται η εξουσία στον Υπουργό να προβαίνει σε διορθώσεις

Σε καμιά περίπτωση δεν άσκησα ως Υπουργός αυτή την εξουσία.
Επιπλέον επί δικής μας θητείας για πρώτη φορά εισήχθηκε πρόνοια στα Τοπικά Σχέδια για επιβολή τέλους όπου υπάρχει αναβάθμιση της αξίας των τεμαχίων.

Όσον αφορά την περιοχή της Νότιας Λευκωσίας, στην οποία εντάσσεται το τεμάχιο στις χαλεπιανές, οι διαδικασίες έγιναν όπως σε όλα τα άλλα Τοπικά Σχέδια με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω. Η διαδικασία αναβάθμισης των ζωνών στη συγκεκριμένη περιοχή, περιλαμβανομένου του επίμαχου τεμαχίου, ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε επί σημερινής διακυβέρνησης.
Συνεπώς, μέσα από τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι καμιά παρέμβαση από τον Υπουργό δεν υπήρξε στην όλη διαδικασία.

Αυτή είναι όλη η αλήθεια στηριγμένη σε αδιαμφισβήτητα γεγονότα και όσα περί του αντιθέτου λέγονται ή γράφονται αποτελούν συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας».