Home TOP NEWS Απεβίωσε ο πρώτος ξένος παίκτης που ήρθε στην Κύπρο

Απεβίωσε ο πρώτος ξένος παίκτης που ήρθε στην Κύπρο

 


Συλληπητήρια για τον θάνατο του Κωνσταντίν Φραντζίλα εξέφρασε το σωματείο μας. Αναλυτικά:

«Τα θερμά της συλληπητήρια για τον θάνατο του πρώην ποδοσφαιριστή της, Κονσταντίν Φραντζίλα, εκφράζει η ΟΜΟΝΟΙΑ. Ο Ρουμάνος Κωνσταντίν Φραντζίλα αγωνίστηκε στην ΟΜΟΝΟΙΑ για δύο χρόνια και μαζί με τον συμπατριώτη του Μιχάι Μοκάνο, ήταν οι πρώτοι ξένοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην Κύπρο.

Αγωνίστηκε για δύο χρόνια στην ομάδα μας, στη θέση του επιθετικού χαφ, με την οποία πανηγύρισε ένα νταμπλ. Με τη φανέλα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κατέγραψε 37 συμμετοχές και 3 τέρματα. Διακρινόταν για την υψηλή τεχνική του και την ταχύτητά του, ενώ αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Αγωνίστηκε επίσης, στη Δυναμό Βουκουρεστίου και στην Εθνική Ρουμανίας, με την οποία συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό

Αιωνία του η μνήμη».

 

Πιο κάτω το κείμενο του Χριστου Χριστου στο Sentragoal:

Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών νικημένος από ασθένεια ο Κονσταντίν Φραντζίλα*. Το όνομά του στους νεότερους δεν θα λέει κάτι, όμως οι παλαιότεροι και κυρίως οι παλαίμαχοι παίκτες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σίγουρα θα τον θυμούνται.

Ήταν ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής, μαζί με τον επίσης διεθνή Ρουμάνο Μιχάι Μοκάνου, που αγωνίστηκε στο κυπριακό πρωτάθλημα και είχε έρθει για λογαριασμό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αγαπήθηκε από τον κόσμο, ενώ όταν έφυγε από την ΟΜΟΝΟΙΑ εξακολουθούσε να διατηρεί δεσμούς με ανθρώπους της ομάδας.

Αποκτήθηκε από τους πράσινους την περίοδο 1972-73 με σκοπό να ενισχύσει την προσπάθεια της ομάδας στην πρώτη της παρουσία στην Α’ Εθνική, ενώ την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο, 1973-74 ευτύχησε να πανηγυρίσει με το «τριφύλλι» το νταμπλ. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Χαραλάμπους στον χώρο του κέντρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και όσοι τον θυμούνται έχουν να πουν μόνο καλά λόγια.

Μάλιστα, πολλοί τότε απόρησαν που κατηφόρισε στη χώρα ένας τόσο καλός ποδοσφαιριστής με κύρια χαρακτηριστικά την γρηγοράδα και διεισδυτικότητα του, με καλό σουτ και με τα δύο πόδια, αλλά και ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πριν έρθει στην ΟΜΟΝΟΙΑ αγωνίστηκε για μια 10ετία (1960-70) στην Ντιναμό Βουκουρεστίου (221 ματς, 95 γκολ) κατακτώντας τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα (1961-65) και δύο κύπελλα Ρουμανίας (1964, 1968), ενώ την σεζόν 1963-64 είχε αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ.

Επίσης έπαιξε και για δύο σεζόν (1970-72) στην ρουμάνικη Άρτζες Πιτέστι κατακτώντας και ένα πρωτάθλημα (1971-72). Ο Κονσταντίν Φραντζίλα αγωνίστηκε επίσης με την Εθνική Ρουμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970. Με την εθνική του ομάδα έπαιξε 7 παιχνίδια και σκόραρε 7 γκολ, ενώ άλλα τόσα τέρματα σημείωσε σε 12 παιχνίδια σε Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Την περίοδος 1973-74 που ο Κονσταντίν Φραντζίλα πανηγύρισε το νταμπλ με την ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν συμπαίκτης με τους Νίκο Χαραλάμπους, Σωτήρη Καϊάφα, Ανδρέα Κανάρη, Μιχαήλ Μοκάνο, Γκρέκορυ Σάββα, Κόκο Αντωνίου, Πάμπο Κοντογιώργη, Πέπη Ιακώβου, Δήμο Ελευθεριάδη, Αντωνάκη Τσιακλή, Άντρο Σάββα, Παναγιώτη Μούσκο, Βάσο Καρταμπή, Λούκα Χρυσοστόμου, Λούκα Ανδρέου (τερμ), Γιώργο Τσιελεπή, Φυτή Φιλίππου, Παύλο Δράκο και Νίκο Σιακόλα. Προπονητής του ήταν ο Βασίλ Σπάσοφ και πρόεδρος ο Κώστας Λυμπουρής.

*Η κηδεία του Κονσταντίν Φραντζίλα έγινε σήμερα στο κοιμητήριο Αντρονάτσε στο Βουκουρέστι.

Constantin-Fratila