Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Στα €500 εκ. ευρώ η αγορά στοιχήματος στην Κύπρο, με δυνατότητα αύξησης...

Στα €500 εκ. ευρώ η αγορά στοιχήματος στην Κύπρο, με δυνατότητα αύξησης στα €666 εκ.

 


Έρευνα της ΕΥ δίνει στον ΟΠΑΠ το 46% της αγοράς, με το ΚΙΝΟ να παίρνει το 30% του συνόλου των εσόδων. Πρόταση των sport betting για αύξηση της πίτας.

Γράφει η Μιράντα Λυσάνδρου / Πολίτης

Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού πλαισίου για το «συγύρισμα» της αγοράς τυχερών παιγνιδιών και της λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, ο Σύνδεσμος Κυπριακών Πρακτορείων Στοιχημάτων επανέρχεται με μελέτες και γνωματεύσεις ζητώντας από την πολιτεία να προχωρήσει σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς στοιχημάτων.

Θεωρεί μάλιστα ότι μια νέα αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου που διέπει τους νόμους περί τυχερών παιγνιδιών, θα αυξήσει κατά 35% τον τζίρο του στοιχήματος και 29% τα φορολογικά και άλλα έσοδα για το κυπριακό κράτος! Ταυτόχρονα θα εξουδετερώσει φορείς στοιχήματος που λειτουργούν στη μαύρη αγορά, ειδικά στα κατεχόμενα, αποτρέποντας τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Όπως εξηγεί ο σύνδεσμος, το γεγονός ότι ορισμένα προϊόντα στοιχήματος δεν προσφέρονται στην αγορά, ενώ άλλα προσφέρονται κατ’ αποκλειστικότητα από έναν και μόνο φορέα, θέμα το οποίο εντόπισε κι ο γενικός ελεγκτής, πιέζει αφόρητα τα μέλη του συνδέσμου, δηλαδή τις έξι αδειοδοτημένες εταιρείες Royal, Megabet, Cybet, Fair Champion, Betfair και BetonAlfa.

Θα έρθουν επενδύσεις
Αυτό που ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών είναι να αναλάβει αμέσως δράση προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί σε συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ. Εάν συμβεί αυτό, ο σύνδεσμος πιστεύει πως θα επωφεληθούν οι κατά τόπους αδειούχοι φορείς που δημιουργούν και συντηρούν θέσεις εργασίας στο νησί, και ταυτόχρονα θα καταστεί η κυπριακή αγορά ελκυστική για εισερχόμενες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα συντείνουν στην έλευση καινοτομίας και αναβαθμισμένων προϊόντων.

Αύξηση 35%
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κυπριακού Στοιχήματος, οι θέσεις που εκφράζει υποστηρίζονται κι από πρόσφατη έρευνα της ΕΥ Cyprus (στοιχεία 2015), που ζητήθηκε από μέλος του συνδέσμου και συγκεκριμένα από την αγγλική εταιρεία στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών, Paddy Power Betfair. Η έκθεση, που δημοσιεύει σήμερα κι ο «Π», παρουσιάζει πέρα από τα οικονομικά δεδομένα του στοιχήματος σήμερα, πώς θα διαφοροποιηθεί η αγορά παιχνιδιών στην Κύπρο (online και offline) αν η νομοθεσία διευρύνει το επιτρεπόμενο φάσμα στοιχημάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα:

  1.  Τα έσοδα GGR των εταιρειών gaming στην Κύπρο σήμερα (GGR -gross gaming revenue- όταν αφαιρεθεί η πληρωμή των κερδών στους παίχτες) υπολογίζεται στα 160 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα 124 εκατ. εισπράττονται από το offline και τα 36 εκατ. ευρώ από το online. Θα μπορούσε με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου να αυξηθεί περαιτέρω ο καθαρός τζίρος των εταιρειών κατά 35%, κάτι που θα σήμαινε αυτόματα και την αύξηση των εσόδων του κράτους. Η αύξηση συνίσταται κυρίως στη νομιμοποίηση online παιγνιδιών που θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγάλη αύξηση στον τζίρο του στοιχήματος.
  2. Υπολογίζεται πως ο καθαρός τζίρος των εταιρειών μπορεί να αυξηθεί εάν αλλάξουν τα δεδομένα στα 216 εκατ. με τα 162 εκατ. να τα παίρνει το offline και τα υπόλοιπα το online εξασφαλίζοντας για το online μια αύξηση της τάξης του 46%.
  3. Το ποσό που παίζεται σήμερα στο στοίχημα στην Κύπρο ανέρχεται στα 510 εκατομμύρια. Μισό δισ. δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ενήλικας στοιχηματίζει κατά μέσον όρο 226 ευρώ (υπολογισμένο όχι στον συνολικό τζίρο αλλά στον καθαρό τζίρο των εταιρειών). Στο offline τα στοιχήματα ανέρχονται στα 175 ευρώ και στο online στα 51 ευρώ.
  4. Το πιο πάνω ποσό του μισού δισ. θα μπορούσε να αυξηθεί στα 666 εκατ. ευρώ εάν απελευθερωθεί η αγορά.
  5. Η αγορά offline του στοιχήματος στην Κύπρο χωρίζεται σε αθλητικά στοιχήματα, ιπποδρομίες, παιγνίδια ΟΠΑΠ και στα κρατικά λαχεία. Ο ΟΠΑΠ έχει το 46% της αγοράς, με το ΚΙΝΟ να λαμβάνει το 30% του συνόλου της αγοράς.
  6. Όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε, το online gambling έχει μερίδιο αγοράς 23% έναντι 77% το offline. Στο online το μεγαλύτερο μερίδιο, 54%, έχει το betting, το 24% το καζίνο, το 10% το πόκερ και παιχνίδια τύπου lotto το 9%. Στο offline στοίχημα μερίδιο 33% λαμβάνει το betting ενώ το υπόλοιπο 67% λαμβάνουν τα παιγνίδια του ΟΠΑΠ και το κρατικό λαχείο.
  7. Το κρατικό λαχείο παρουσίασε καθαρό τζίρο (GGR – αφαιρούμενων των κερδών) 14 εκατ. ευρώ το 2015, οι κυπριακές ιπποδρομίες 12 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 74 εκατ. ευρώ και τα sports betting 24 εκατ. ευρώ.
  8. Στην έρευνα της EY παρουσιάζονται και στοιχεία για το στοίχημα σε άλλες χώρες. Εάν λοιπόν στην Κύπρο οι παίχτες ξόδεψαν κατά μέσον όρο 226 ευρώ για να παίξουν κάποιο στοίχημα, στη Βουλγαρία ξόδεψαν 77 ευρώ, στη Δανία 228 ευρώ, στην Ιρλανδία 417 ευρώ, στην Ιταλία 345 ευρώ, στην Ισπανία 216, στο Ηνωμένο Βασίλειο 283 και στη Μάλτα 235 ευρώ.

Απειλές για αγωγές
Εν τω μεταξύ ο σύνδεσμος ζήτησε και γνωμοδότηση από τον νομικό Kelyn Bacon, ειδικό στο δίκαιο της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία κρίσιμοι περιορισμοί στους παρόντες νόμους δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Δεν βλέπουμε καμία αιτιολόγηση σε αυτούς τους περιορισμούς», αναφέρει ο νομικός.
Συμπερασματικά, ο νομικός θεωρεί πως η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να υποστεί διάφορες αγωγές αποζημίωσης στα κυπριακά δικαστήρια, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τον φορολογούμενο πολίτη.

Ο σύνδεσμος, με βάση τη γνωμάτευση, θεωρεί πως λόγω των διαφόρων περιορισμών που επιβάλλει ο νόμος, είναι πιθανόν πολλοί φορείς να αποφασίσουν να μην ζητήσουν άδεια από την ΕΑΣ και να αμφισβητήσουν το καθεστώς λειτουργίας στην Κύπρο, υποβάλλοντας αγωγές για σοβαρές αποζημιώσεις. Στη διαμάχη ενδέχεται να εμπλακούν και διεθνείς φορείς, επισημαίνει.