Σε τρεις άξονες κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Αντώνη Τζιωνή, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου για τα τεκταινόμενα στον χώρο τους ποδοσφαίρου και τις θέσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ξεκίνησε από τον παράγοντα διαιτησία, κατονομάζοντας με λεπτομέρεια τις φάσεις στις οποίες αδικήθηκε φέτος η ομάδα μας. Στο παιγνίδι με τη Σαλαμίνα, στο παιγνίδι με τη Δόξα, τον Απόλλωνα, την ΑΕΖ, με την ΑΕΛ στο Τσίρειο, με το Αποέλ και τον Ερμή.
Ο πρόεδρος υπογράμμισε πως «οι λανθασμένες αποφάσεις των διαιτητών μας καταδίκασαν στα περισσότερα παιχνίδια και ειδικά στα κρίσιμα. Το όλοι ευνοούνται κατά καιρούς είναι μία πολύ βολική δικαιολογία. Μπορεί μικροί και μεγάλοι να ευνοηθούν από ένα λάθος σφύριγμα, αλλά η εντύπωση που υπάρχει στην κοινή γνώμη είναι ότι κάποιοι ευνοούνται συστηματικά». Πρόσθεσε πως «πρόκειται για αποφάσεις που ξεκάθαρα αλλοίωσαν τα αποτελέσματα και κατ’ επέκταση τον βαθμολογικό πίνακα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ σήμερα, με τέσσερις φορές λιγότερο περίπου κατά μέσο όρο μπάτζετ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, δικαιούτο τουλάχιστον να βρίσκεται σε θέση βολής από την κορυφή. Αντ’ αυτού, οι διαιτητικές αποφάσεις την κρατούν στο πλην 8 και στην πέμπτη θέση».
Αμείλικτα ερωτήματα έθεσε για το κομμάτι της Διοίκησης του Ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, έθεσε τα εξής:
«Γίνεται ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο κ. Κουτσοκούμνης, να είναι μέτοχος ομάδας που διαγωνίζεται στο πρωτάθλημα, μέσω εταιρίας που έχει συμφέρον και ως εκ τούτου, να έχει οικονομικά συμφέροντα σε τυχόν επιτυχίες της; Πείτε μου που αλλού στον κόσμο συμβαίνει αυτό. Εάν αυτό δεν είναι σύγκρουση συμφερόντων, τότε τι είναι; Γίνεται ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο κ. Κούμας, να έχει ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στις πλατφόρμες που συνδέονται με τα τηλεοπτικά δικαιώματα; Είναι αυτό σύγκρουση συμφερόντων ή όχι; Είναι αλήθεια ότι ο Γενικός Διευθυντής της ΚΟΠ, Ανθούλης Μυλωνάς εμπλέκεται με τις παραπομπές των ομάδων στη Δικαστική και τις αποφάσεις του αθλητικού Δικαστή; Είναι δυνατόν κάποιοι να μένουν σε θέσεις κλειδιά για τόσα χρόνια; Γεννά ή όχι διαπλοκή η πολύχρονη παρουσία προσώπων σε θέσεις κλειδιά; Μπορούν να αλλάζουν με τόση ευκολία οι κανόνες διεξαγωγής του πρωταθλήματος μεσούσης της σεζόν; Διερωτόμαστε».
Αρκετά καυστικός ήταν και στο κομμάτι της Δικαιοσύνης, όπου επικεφαλής είναι ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας Στέλιος Νικολάου και ο Αθλητικός Δικαστής της ΚΟΠ, Αριστοτέλης Βρυωνίδης. Ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά για τα οποία η ομάδα μας παραπέμφθηκε στην Δικαστική: Στην ανομοιομορφία που προκύπτει από την παραπομπή του Ανδρέα Δημητρίου στη Δικαστική για δηλώσεις, την ίδια ώρα που ο Νεκτάριος Πετεβίνος και Φανούριος Κωνσταντίνου δεν παραπέμφθηκαν, στην παραπομπή για αντιρατσιστικά και αντιναζιστικά πανό, στην κωμικοτραγική παραπομπή του γυμνασίαρχου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Μιχαλάκη Κυριάκου επειδή ανέβηκε στην κερκίδα 3 λεπτά για να καπνίσει, και στην παραπομπή του κ. Νταμπίζα για το δήθεν περιστατικό στον αγώνα με τον Ερμή. «Αυτά τα πράγματα, φίλες και φίλοι, είναι χωρίς προηγούμενο. Στον συγκεκριμένο τομέα, οι κκ. Στέλιος Νικολάου και Αριστοτέλης Βρυωνίδης έχουν εδώ και καιρό δείξει τις προθέσεις τους. Αυστηρές χρηματικές ποινές, κεκλεισμένων των θυρών, εξάντληση της αυστηρότητας των κανονισμών σε βάρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ας τους κρίνει ο κόσμος, εάν υπηρετούν τη Δικαιοσύνη και την ισονομία», τόνισε.
Ο Αντώνης Τζιωνής, διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο υπάρχει Δημοκρατία και Διαφάνεια στο κυπριακό ποδόσφαιρο: «Υπάρχει ελευθερία της έκφρασης; Υπάρχει το δικαίωμα της κριτικής; Σε μία εποχή που ο καθένας έχει βήμα έκφρασης, στο διαδίκτυο και αλλού, πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν εξοντωτικές ποινές οι ομάδες όταν κρίνουν αποφάσεις διαιτητών. Δηλαδή ένας διαιτητής μπορεί να καταδικάζει με λανθασμένες αποφάσεις μία ομάδα, αλλά δεν μπορεί να κριθεί; Και ποιος καθορίζει ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια για δηλώσεις και ποια όχι. Τόσο απλά σου προσάπτουν την υπόσκαψη του κύρους και της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος. Στην ουσία, θέλουν να αποδέχεσαι αδιαμαρτύρητα την κοροϊδία και τη διαφθορά, διότι διαφορετικά θα τιμωρηθείς. Μόνο κάποιοι άλλοι απειλούσαν πέρσι ότι θα στείλουν τους διαιτητές σπίτι τους, τιμωρήθηκαν με μία αγωνιστική αποκλεισμό από το γήπεδο, αλλά εκ του αποτελέσματος, αυτό που ήθελαν να πετύχουν, το πέτυχαν. Λίγους μήνες αργότερα τιμήθηκαν και με το βραβείο Fair Play. Μήπως υπάρχει διαφάνεια; Νοείται να μην ανακοινώνεται το ύψος των ποινών που επιβάλλονται; Πώς διασφαλίζεται ότι ισχύουν τα ίδια για όλους;» είπε ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.