Η νίκη επί της ΑΕΛ αναπτέρωσε τις ελπίδες της Ομόνοιας για έξοδο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ωστόσο η διαφορά των 8 βαθμών από την 3η θέση καθιστά αυτήν την περίπτωση εξόδου πολύ δύσκολη.
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ, 24SPORTS.COM.CY
Απομένουν 5 παιχνίδια για την ολοκλήρωση των play-offs και της αγωνιστικής περιόδου με ΑΕΚ (εντός), Ανόρθωση (εκτός), Απόλλων (εκτός), ΑΠΟΕΛ (εντός) και ΑΕΛ (εκτός). Μπορεί η Ομόνοια να συγκεντρώσει μέσα από αυτά τα ματς ένα τέτοιο ποσοστό βαθμών, έτσι ώστε να τερματίσει τρίτη; Ένα τέτοιο σενάριο, με βάση τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα, δεν είναι ρεαλιστικό.
Σε εκείνο που μπορεί να προσβλέπει ρεαλιστικά η Ομόνοια είναι στην κατάκτηση της τέταρτης θέσης, που ενδεχομένως την οδηγεί στην Ευρώπη. Γίνεται συζήτηση αυτές τις μέρες, για το αν είναι καλύτερα για την Ομόνοια το να μην πάει στην Ευρώπη με το επιχείρημα των ασπαζόμενων την άποψη της μη εξόδου, το ότι θα δοθεί χρόνος για καλύτερη οικοδόμηση της ομάδας της νέας χρονιάς.
Αυτό το (θεωρητικό) όφελος, είναι μεγαλύτερο από την έξοδο; Μάλλον όχι. Μη έξοδος σημαίνει, πρώτον, διαφυγόντα έσοδα γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ (έσοδα του πρώτου ζεύγους δεδομένων αγώνων).
Δεύτερον, δυσκολεύει το έργο της ενίσχυσης ακόμη περισσότερο, γιατί δεν φτάνει που το ταμείο είναι μείον και θα είναι ακόμη πιο μείον αν η ομάδα μείνει εντός, στερείται και το επιχείρημα της Ευρωπαϊκής συμμετοχής, που λογικά ελκύει ένα ποδοσφαιριστή για να ενταχθεί σε αυτήν. Ο ποδοσφαιριστής, που έχει να διαλέξει μεταξύ δυο ομάδων, που η μια έχει το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής συμμετοχής και η άλλη δεν το έχει, προτιμά, κατά κανόνα, την «Ευρωπαία».
Τρίτον, αλλά ίσως σημαντικότερο, από τα άλλα δυο. Το ότι μένει εκτός Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε χρόνια. Αυτό συνιστά άλλο ένα βήμα αναίρεσης του παρελθόντος της.