Home TOP NEWS Τζιωνής: «Σχέδιο υπό μελέτη για εξόφληση των χρεών»

Τζιωνής: «Σχέδιο υπό μελέτη για εξόφληση των χρεών»

 


Δηλώσεις με θέμα τα οικονομικής φύσεως θέματα που μαστίζουν τα σωματεία, μαζί και την ΟΜΟΝΟΙΑ, έκανε Αντώνης Τζιωνής στην εκπομπή «Επέλαση» στο ΣΠΟΡ FM. Ο πρόεδρος του συλλόγου μίλησε για τις λύσεις που προσπαθούν να βρουν στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία και αποκάλυψε πως επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών ένα σχέδιο για να ελαφρύνει τα σωματεία ως προς τις οφειλές τους προς το κράτος. Αναλυτικά όσα είπε:

Για τα οικονομικά: «Τα οικονομικά είναι δύσκολα αλλά θα τα φέρουμε βόλτα πού θα πάει».

Για την άτυπη συνέλευση της ΚΟΠ: «Διαπιστώθηκε αυτό που γνωρίζει ο κάθε ένας. Υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις ομάδες. Έχουμε μια ομοσπονδία ανεξάρτητη και δυνατή με μεγάλα αποθεματικά και αυτό αφήνει ελπίδες. Δυστυχώς, στην πλειονότητά τους τα σωματεία ταλανίζονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Από λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Μπορεί να τα έχουν βελτιώσει αλλά και πάλι έχουν σοβαρά προβλήματα».

Αν πρέπει να μπει μια τάξη: «Ασφαλώς και αυτό επιχειρείται. Έχουν βελτιωθεί τα πράγματα από τότε που υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί έλεγχοι. Τα οικονομικά βαρίδια ήταν και παραμένουν αρκετά μεγάλα και πρέπει το κάθε σωματείο να κάνει την περισυλλογή του. Να κάνει προϋπολογισμούς που να μπορεί να εξυπηρετήσει. Να περιορίσουμε σπατάλες ή αντιγραφή του τι κάνει ο άλλος. Ώστε να εξυγιάνουμε την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει όλοι μας. Η ΟΜΟΝΟΙΑ κατέθεσε εδώ και χρόνια ενώπιον της κοινωνίας τα οικονομικά της προβλήματα και προσπαθεί να τα διορθώσει. Είναι σε αυτό το πρόγραμμα και παίζει ρόλο αυτό και στις αγωνιστικές της αδυναμίες αφού η οικονομική κατάσταση επηρεάζει και την ομάδα. Δε λέω πως ευθύνονται για όλα τα οικονομικά θέματα, απλά τώρα μιλάμε για τα οικονομικά».

Αν υπάρχει φως στο τούνελ: «Η κατάσταση όπως έχει περιγραφεί είναι πολύ άσχημη. Πρέπει να καθίσουμε όλοι κάτω και έγινε η αρχή. Έγινε μια ad hoc επιτροπή από μέλη της ΚΟΠ για να εξετάσει τα θέματα. Όπως είπε και ο πρόεδρος, δε θα καθυστερήσει περισσότερο από ένα μήνα να συζητηθεί. Να δούμε πως το κράτος μπορεί να βοηθήσει αλλά και πως οι ίδιες οι ομάδες θα βοηθήσουν τον εαυτό τους. Πρέπει να γίνει ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για να αρχίσουν να επιλύονται τα προβλήματα. Πρέπει να δούμε και τις οφειλές προς το κράτος, που είναι οι μεγαλύτερες οφειλές. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια εξόφλησης αυτών των χρεών σε βάθος χρόνου. Αυτό ζητούν τα σωματεία, να πληρώσουν αλλά σε βάθος χρόνου. Να μπορούν να κάνουν προϋπολογισμούς ώστε να ανταγωνίζονται τους αντιπάλους τους όμως την ίδια ώρα να πληρώνουν και τις οφειλές τους. Η κοινωνία ενδεχομένως να αντιδράσει αν βοηθηθεί το ποδόσφαιρο γιατί οι ομάδες ξοδεύουν αλόγιστα και δεν χρησιμοποιούν Κύπριους για παράδειγμα. Το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό αγαθό».

Αν θα βρεθεί λύση: «Πρέπει να πούμε πως υπάρχει ένα σχέδιο υπό μελέτη από το υπουργείο για να εξοφληθούν σε βάθος 15ετίας οι οφειλές. Υπήρχε ένα πλάνο με μικρότερη χρονική διάρκεια που προσπαθούσαν τα σωματεία να εξυπηρετήσουν. Αναζητούμε τη φόρμουλα για ένα σχέδιο που θα δώσει ανάσες στα σωματεία».

Για την προσφορά των σωματείων στην κοινωνία: «Από αυτή τη λεπτομέρεια πηγάζει η υποχρέωση της πολιτείας να βοηθήσει τα σωματεία. Ένα άλλο σημείο είναι η ανοχή που έδειξε το κράτος προς τα σωματεία ώστε να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να τα βρουν βουνό οι επόμενες διοικήσεις. Το κράτος είχε την υποχρέωση να το κάνει και πριν 10 χρόνια για να μη συσσωρευτούν τα χρέη σε τέτοιο βαθμό. Επίσης πρέπει να ξέρει ο πολίτης πως το κράτος είχε υποσχεθεί ένα ποσό στήριξης που έφτανε στα 2εκ. λίρες και θα δινόταν έναντι οφειλών των σωματείων. Αυτό σταμάτησε το 2007 χωρίς να μας εξηγήσουν γιατί και ενώ τα σωματεία νόμιζαν πως πληρώνονταν οι οφειλές τους και μας ήρθαν κάποια υπόλοιπα κατακέφαλα. Μαζί με προσαυξήσεις κτλ. Το κράτος πρέπει να μας ευκολύνει ώστε να τα αποπληρώσουμε».

Για τα υπόλοιπα που συζητήθηκαν: «Το δεύτερο σημείο που τέθηκε είναι το πώς μπορεί η ομοσπονδία με το αποθεματικό της να βοηθήσει τα σωματεία χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δικιά της οικονομική κατάσταση. Επεξεργαζόμαστε λύσεις για το πώς μπορεί να βοηθήσει η ομοσπονδία. Ένα τρίτο είναι το πώς μπορεί η ομοσπονδία να βοηθήσει αυτούς που το παράγουν. Ζει πολύς κόσμος από το ποδόσφαιρο. Να βρεθεί τρόπος να το εκμεταλλεύονται και οικονομικά αυτοί που το παράγουν. Να δούμε πως θα συνδράμει η ομοσπονδία αλλά και το κράτος σε βοήθεια των σωματείων».

Για την επιστροφή Ρέϊκβαρτ: «Η ανακοίνωση που εκδώσαμε τα λέει όλα. Δε θέλω να είμαι μάντης κακών. Δεν καταλαβαίνουμε τη χρησιμότητα αυτής της επαναπρόσληψης. Αν φέρναμε κάποιον άλλο, δεν θα ήταν επιβαρημένος με την προηγούμενη θητεία του κ. Ρέϊκβαρτ. Ζητούμε να μας δοθούν κάποιες εξηγήσεις για τη σκοπιμότητα αυτού του διορισμού. Μακάρι να μας διαψεύσει και να απολογηθούμε δημόσια για τους ενδοιασμούς που εκφράζουμε. Δεν μας έδωσαν το σκεπτικό αυτής της απόφασης και ούτε μας ρώτησαν. Η ανακοίνωση δεν έχει στόχο να προκαταλάβει. Δεν στεκόμαστε ενάντια σε πρόσωπα. Είναι γεμάτοι με προκατάληψη αυτοί οι θεσμοί. Εμείς, αντί να κάνουμε κάτι για να την εξαλείψουμε, την τροφοδοτούμε. Δεν υπάρχει πανευρωπαϊκά ένας άνθρωπος να επιλέξουμε που να μην έχει τα βαρίδια ενός πρότερου βίου; Ας μου απαντήσει κάποιος γιατί έφυγε; Οι λόγοι απομάκρυνσής του εξέλιπαν; Ζητάμε από την κοινωνία αποδεχθεί αυτό που ζητούν από το κράτος τα σωματεία για διευκόλυνση. Αυτή η κοινωνία που θα δεχθεί τη χαριστική συμπεριφορά του κράτους μένει στο σκοτάδι με αποφάσεις σαν αυτές. Εμείς ζητούμε να μην μείνει στο σκοτάδι ο κόσμος και να εξηγηθεί το σκεπτικό αυτής της απόφασης. Μπορεί όταν μας εξηγηθεί να συμφωνήσουμε και εμείς».

Για το πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις παικτών: «Σύντομα. Πολύ σύντομα. Τα περιθώρια έχουν στενέψει και πλέον τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Με κάποιες περιπτώσεις είμαστε κοντά».

Δηλώσεις από την ιστοσελίδα 24sports.