Με την έλευση του Πάμπου Χριστοδούλου και την υπόθεση ενίσχυση σε πλήρη εξέλιξη, ο πήχης των προσδοκιών στην Ομόνοια ανεβαίνει έπειτα από αρκετά χρόνια. Γίνεται λόγος για πρωταγωνιστική πορεία, κάπου στην εξίσωση μπαίνει και η λέξη τίτλος. Με δύο λόγια, άπαντες αναμένουν μία διαφορετική, αναβαθμισμένη ομάδα.
sigmalive.com/sports
Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση της δυναμικότητας της ομάδας. Υπολείπονται μέχρι και μισή ντουζίνα μετεγγραφές, δεν έχουμε εικόνα για τα νέα αποκτήματα, ούτε και για την αγωνιστική φιλοσοφία, όσο και αν εικάζει κάποιος, λόγω της καριέρας του Πάμπου Χριστοδούλου. Η Ομόνοια, για να επανέλθει σε πρωταγωνιστικό στόχο, πρέπει πρώτα, λοιπόν, να δημιουργήσει πολύ δυνατό σύνολο, που θα φέρει αποτελέσματα. Αυτό είναι το «ψητό». Και αν η πρόοδος εντός γηπέδου θα φανεί στην πορεία, για τη πρόοδο στους αριθμούς η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά… συνήθως τη λένε. Και οι στατιστική πλευρά, οι μέσοι όροι, είναι αυτοί που δείχνουν την κατεύθυνση. Πρώτιστα, λοιπόν, η Ομόνοια πρέπει να ανεβάσει τους βαθμούς στον έλεγχο προόδου της. Πόσο; Από πολύ, μέχρι πάρα πολύ, κοιτώντας την παρουσία της την τελευταία δεκαετία και συγκρίνοντάς την με τις κορυφαίες επιδόσεις της χρονιάς. Σαφώς και οι «πράσινοι» μέσοι όροι έχουν πέσει δραστικά τα 4 τελευταία χρόνια, αλλά ήταν υψηλοί για μία πενταετία πριν. Όπως πρέπει να κάνουν διαφορά, που πιθανότατα θα έχει και επίπτωση στις αποδόσεις των άλλων ομάδων.
Νίκες-ήττες
Από καταβολής πλέι-οφ, σε 10 σεζόν, μόλις δύο φορές η Ομόνοια κατέγραψε τις περισσότερες νίκες. Το 2009-10 και το 2011-12, τη 2η σε ισοβαθμία με άλλη ομάδα. Στις δέκα χρονιές, η Ομόνοια πανηγύρισε 189 νίκες, δηλαδή σε μέσον όρο, σε σύνολο 332 αγώνων (κάποιες σεζόν είχαν 32 αγώνες και κάποιες 36), κερδίζει το 56% των αγώνων κάθε χρονιά. Τη στιγμή που ο μέσος όρος των ομάδων με τις περισσότερες νίκες στις δέκα χρονιές είναι 68.6%. Η ψαλίδα είναι μεγάλη. Στις ήττες τώρα. Πάλι μόνο δύο φορές η Ομόνοια δέχτηκε τις λιγότερες, το 2010 και το 2011. Από το 2008, έχασε 74 φορές, ποσοστό της τάξης του 22,2%, την ώρα που οι κορυφαίες ομάδες στην κατηγορία κατέγραψαν σε αυτό το διάστημα 34 και ποσοστό μόλις πάνω από το 10% (3,2 ήττες ανά χρονιά), Πάντως, να σημειώσουμε ότι την τελευταία επταετία, καμία ομάδα δεν κατέγραψε κάτω από 4 ήττες.
Επίθεση
Σε αυτή την κατηγορία, η Ομόνοια δεν έχει ιδιαίτερο θέμα. Είναι γενικά ομάδα που σκοράρει και μόνο σε δύο χρονιές είχε πενιχρή απόδοση (2008, 2011). Σε τέσσερεις μάλιστα χρονιές (2009, 2010, 2012, 2013) κατέγραψε την καλύτερη επίθεση. Συνολικά σκόραρε 588 φορές, κοντά 60 γκολ ανά χρονιά και σε μέσον όρο 1,77 ανά αγώνα. Το αντίστοιχο ποσοστό των κορυφαίων επιθέσεων είναι ακριβώς στα δύο γκολ σε κάθε παιχνίδι (υπάρχει, βέβαια, η επίδοση μαμούθ του ΑΠΟΕΛ με 91 γκολ), που κάνει κάποια σεβαστή διαφορά. Με δύο λόγια, η Ομόνοια, αν κυμανθεί στα γνωστά της επιθετικά επίπεδα, θα είναι μία χαρά.
Άμυνα
Εδώ, κτυπά καμπανάκι. Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη δύο πράγματα που πολύ δύσκολα θα επαναληφθούν, την εξωπραγματική επίδοση της ΑΕΛ (10 γκολ κατά το 2012), αλλά και την απίστευτη (με αρνητική έννοια) της Ομόνοιας (57 γκολ κατά), οι αριθμοί θέλουν τεράστια διόρθωση. Και, όντως, ίσως να είναι το κλειδί της υπόθεσης. Μία μόνο χρονιά είχε την καλύτερη άμυνα, το 2011. Στα 309 γκολ παθητικό σταμάτησε το κοντέρ της Ομόνοιας σε δέκα χρόνια. Ίσα που πέφτει κάτω από το ένα γκολ κατά ανά αγώνα (ποσοστό 0,93). Στα 208 ο συνολικός αριθμός των ομάδων με τις καλύτερες άμυνες από το 2008, δηλαδή στο 0,62 γκολ ανά αγώνα. Αν η Ομόνοια δεν κατέβει στα επίπεδα του 0,7, δύσκολα θα ανταποκριθεί.
Βαθμοί
Εδώ είναι το ζουμί. Νίκες, ήττες, γκολ υπέρ-κατά και φυσικά οι ισοπαλίες (στατιστικά μπορεί να παραπλανήσουν), φέρνουν τον απολογισμό. Στους 63,7 είναι ο μέσος όρος της Ομόνοιας ανά χρονιά, στους 58,3 στις χρονιές με 36 αγώνες. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις πρωταθλήτριες; Είναι 74,9 και 81,3 αντίστοιχα. Για να είναι, λοιπόν, σε επαφή με την κορυφή, η Ομόνοια θα πρέπει να αυξήσει κατακόρυφα την επίδοσή της. Αν και είναι σχετικό, το πόσο θα είναι καθοριστικό, αφού οι κακές της επιδόσεις σε ντέρμπι, όπως και της Ανόρθωσης τα τελευταία χρόνια, αυξάνουν τη συγκομιδή των άλλων ομάδων.
Θέση
Μπορεί να βγει και εδώ ένας μέσος όρος. Πέρσι έπιασε τον πάτο της 5η φορά στη δεκαετία. Τερμάτισε μία φορά 1η, δύο στη 2η θέση, τρεις στην 3η και ισάριθμες στην 4η. Από το 2008, λοιπόν, πατά στο 3ο σκαλοπάτι κατά μέσον όρο, γέρνοντας προ τα… πίσω. Φυσικά, πρέπει να έχουμε υπόψη πως την τελευταία τετραετία δεν τερμάτισε πάνω από την 4η θέση, ενώ ήταν για τελευταία φορά στη 2η το 2012.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | ΟΜΟΝΟΙΑ (Μ.Ο) | ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (Μ.Ο) |
ΝΙΚΕΣ | 56% | 68,6% |
ΗΤΤΕΣ | 22,2& | 10.10% |
ΓΚΟΛ ΥΠΕΡ | 1,77 α.α | 2,1 α.α |
ΓΚΟΛ ΚΑΤΑ | 0.93 α.α | 0.62 α.α |
ΒΑΘΜΟΙ | 63,7 | 74,9 |