Χρειάζεται βούληση, όραμα, ο σωστός σχεδιασμός και φυσικά η ηγετική διοικητική παρουσία στον αθλητισμό μας που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση και εφαρμογή…
Του Ανδρέας Θεμιστοκλέους (Σχόλιο) / goal.philenews.com
Σήμερα αποφάσισα να σχολιάσω και πάλι κάτι πιο ποδοσφαιρικό, εξαιτίας μιας δήλωσης που προήλθε από την ΟΜΟΝΟΙΑ και ομολογουμένως με ξάφνιασε ευχάριστα. Προσωπικά δεν συσχετίζω την πρόταση τους ούτε με μικροσωματειακά συμφέροντα, ούτε με το γεγονός ότι μόλις λίγες μέρες πριν είχαν απολέσει βαθμούς εξαιτίας μιας απερίγραπτα αντιεπαγγελματικής απόφασης του επόπτη.
Η ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας έχει απόλυτο δίκαιο να ζητεί την υιοθέτηση και υλοποίηση των αυτονόητων, που ισχύουν και σε προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, καθώς και στις Ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Συμφωνώ και επαυξάνω για την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να περιοριστούν τα λάθη που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν ή και καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Ταυτόχρονα, με ξενίζει που καμία άλλη ομάδα ή οργανωμένο αθλητικό σύνολο δεν έχει δημόσια εκφραστεί θετικά για το ίδιο θέμα και να υποστηρίξει την πρόταση. Το γιατί ας το απαντήσουν οι ίδιοι.
Για όσους δεν έχουν καλή αντίληψη της συγκεκριμένης τεχνολογίας και του πως λειτουργεί, χωρίς να παρεμποδίζει την ομαλή εξέλιξη ενός αγώνα, εισηγούμαι να ρίξετε μια ματιά εδώ! Το σημείο που θέλω να τονίσω, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η ανάγκη να προστατευτεί το ποδοσφαιρικό προϊόν εμπορικά και η αξιοπιστία του (όση έχει απομείνει) έτσι ώστε να διεκδικήσει καλύτερο μέλλον.
Αφού τα ανθρώπινα λάθη είναι επαναλαμβανόμενα, αφού η αξιοπιστία είναι στα τάρταρα, αφού η καχυποψία θεριεύει και η ανυποληψία εντείνεται (ελπίζω να μην ισχυριστεί κάποιος ότι το μήνυμα που στέλνει η αποχή του κόσμου από τα γήπεδα είναι διαφορετικό ή συγκυριακό) είναι επιτέλους καιρός να παρθούν πιο ριζοσπαστικά μέτρα καταπολέμησης της καχυποψίας και ενίσχυσης της εμπορικότητας του ποδοσφαιρικού προϊόντος. Ειδικά, εφόσον τέτοιο μέτρο υπάρχει, είναι δοκιμασμένο και ωφέλιμο.
Ευλογώντας και λίγο τα γένια μου, σημειώνω ότι στις 17 Αυγούστου 2016 είχα και εγώ ο ίδιος, από αυτή εδώ την ίδια πλατφόρμα, καλέσει τις αθλητικές αρχές του τόπου να πράξουν ακριβώς το ίδιο. Μπορείτε να δείτε το άρθρο ΕΔΩ!
Άφησα τελευταίο για σχολιασμό τον ισχυρισμό που άκουσα πλειστάκις μέχρι σήμερα περί υψηλού κόστους επένδυσης. Αυτό που όχι μόνο περίμενα να ακούσω, αλλά αλήθεια παρακαλούσα να ακούσω γιατί πλέον πρέπει το παραμύθι να τελειώσει. Τι έχει άραγε πιο ψηλό κόστος; Η εγκατάσταση τεχνολογικών συστημάτων που θα ενισχύσουν και θα αυξήσουν την αξιοπιστία και ακεραιότητα ενός κατά τα άλλα ηθικά χρεοκοπημένου θεσμού; Ή, η με μαθηματική ακρίβεια οριστική απαξίωση του συνόλου προς το ήδη ηθικά χρεωκοπημένο προϊόν;
Προσωπικά, καλούμενος να απαντήσω στο ερώτημα, το πρώτο που σκέφτομαι είναι ότι δεν έχω δει τα γήπεδα να γεμίζουν εδώ και χρόνια, ούτε βλέπω χορηγούς να στήνονται ουρά για χάρη του σημερινού προϊόντος τουλάχιστον. Ο καθένας ας κάνει το δικό του απολογισμό περί τούτου. Και επειδή πάντοτε αυτός εδώ ο χώρος είναι χώρος άσκησης εποικοδομητικής αθλητικής πολιτικής και αθλητικής διοίκησης, παραθέτω και το πως θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα, το οποίο επαναλαμβάνω, πρέπει να θεωρηθεί ως «επένδυση». Η επένδυση πρέπει να προέλθει εξολοκλήρου από τις αθλητικές αρχές. Από τη διοργανώτρια αρχή και τις αρχές σταδίων.
Πιο συγκεκριμένα, στα πρότυπα της χρηματοδότησης που έλαβε χώρα για την εγκατάσταση κλειστών συστημάτων παρακολούθησης στους αθλητικούς χώρους, θα πρέπει αφενός η επένδυση αυτή να αναγνωρισθεί θεσμικά, μαζί με άλλες ωφέλιμες επενδύσεις στον αθλητισμό (μπορούμε να το συζητήσουμε σε ξεχωριστό άρθρο) και να συμπεριληφθεί πρόνοια στο νέο αναθεωρημένο Νόμο που πλειστάκις έχω εισηγηθεί να θεσπιστεί, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα χρήματα.
Και για να μην διερωτάστε, τα χρήματα θα προέρχονται από τη χορηγία που οι ομάδες λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους στο στοίχημα από την αντίστοιχη εθνική αρχή. Υπενθυμίζω ότι το 2.5% επιστροφή στον αθλητισμό (που ισχύει σήμερα) είναι ανεπίτρεπτα χαμηλό και σκανδαλώδες ποσοστό, άρα με απλά λόγια, και λεφτά υπάρχουν και ξέρουμε από που θα έρθουν.
Χρειάζεται πλέον, μόνο η βούληση και το όραμα, ο σωστός σχεδιασμός και φυσικά η ηγετική διοικητική παρουσία στον αθλητισμό μας που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση και εφαρμογή.