«Ίσως να ήρθε η ώρα να συζητήσουμε το θεσμικό πλαίσιο του Συλλόγου. Είναι αλήθεια ότι μας απασχολεί το μοντέλο λειτουργίας. Είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης, μελέτης και ανταλλαγής απόψεων. Θέλουμε να χειριστούμε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, με προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Μόλις έχουμε κάτι πιο ουσιαστικό, θα ενημερώσουμε τον κόσμο μας».
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ, 24SPORTS.COM.CY
Αυτά είπε μεταξύ άλλων την περασμένη Πέμπτη στο «πράσινο» Gala Dinner, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Αντώνης Τζιωνής, προκαλώντας αναζωπύρωση της συζήτησης για το μοντέλο λειτουργίας που ενδεχομένως θα εφαρμοστεί στο σωματείο. Είναι η πρώτη φορά που η επίσημη Ομόνοια αναφέρει δημόσια ότι συζητά θέμα μοντέλου λειτουργίας. Εννοείται ότι, αναζητείται μοντέλο, διαφορετικό από το υπάρχον. Μέχρι τώρα το θέμα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των οπαδών της ομάδας.
Από τη στιγμή που απασχολεί αποδεδειγμένα πια και το ΔΣ, εκείνο που μπορεί κανείς να πει κανείς με σιγουριά είναι είναι ότι τα πράγματα…σοβαρεύουν.
Να ξεκαθαριστεί κάτι. Σε περίπτωση που στο μέλλον προκύψει ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας, διαφορετικό από το σημερινό, δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι εταιρεία λαϊκής βάσης. Όχι για λόγους «κολλήματος», ή γενικότερων ιδεοληψιών, αλλά ουσίας. Άλλο είναι το νομικό καθεστώς που ισχύει για μια εταιρεία και άλλο αυτό που ισχύει για ένα σωματείο. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αναφέρουμε ότι η εταιρεία υποβάλλεται σε φορολογία, ενώ το σωματείο ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, δεν υποβάλλεται σε κάτι τέτοιο.
Η ουσία ασφαλώς και δεν είναι η μορφή του φορέα που ενδεχομένως να δημιουργηθεί. Η ουσία είναι αυτός ο φορέας να δουλέψει στην πράξη. Αυτό έχει σημασία. Η πράξη. Γιατί οι θεωρίες, είναι λόγια του αέρα. Και τέτοιες έχουμε όλοι ακούσει πολλές τα τελευταία χρόνια. Με την Ομόνοια να εξακολουθεί να παραμένει αγωνιστικά, πολύ μακριά από τις προσδοκίες του κόσμου της.
Ο φορέας, αν και όταν λειτουργήσει εύρυθμα, (αυτό θα εξαρτηθεί από αυτούς που θα είναι επί κεφαλής), θα πρέπει να κάνει τα εξής: Να αποπληρώνει το χρέος και να δημιουργεί παράλληλα με τα πέντε εκατομμύρια έσοδα που έχει η Ομόνοια κάθε χρόνο, συνθήκες ρευστότητας έτσι ώστε να μην «πνίγεται» κάθε φορά που πρέπει να συμπληρώσει το φάκελο των οικονομικών κριτηρίων.
Εύκολο δεν είναι να γίνουν αυτά, αλλά αν δεν γίνουν, η Ομόνοια δεν θα έχει πιθανότητες να φθάσει στην αγωνιστική αναγέννηση.