Home TOP NEWS Συζητούνται ακόμα κάποια σημεία

Συζητούνται ακόμα κάποια σημεία

Είναι σαφές πως η λύση που προωθείται πιο έντονα για την επόμενη μέρα στα διοικητικά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, είναι η δημιουργία εταιρείας που θα διαχειρίζεται το ποδοσφαιρικό και η παραχώρηση της στον Σταύρο Παπασταύρου που έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Η πρόταση έχει ήδη κυκλοφορήσει και περιλαμβάνει τα εξής:


€1.5 εκ. τώρα σε μορφή εισφοράς από τη Νέα Εταιρεία, για κάλυψη των κριτηρίων και υποχρεώσεων μέχρι 31/5/2018.

  1. Δέσμευση από το Σωματείο να φέρει €1.5 εκ. μετοχικό κεφάλαιο στη Νέα Εταιρεία σε 18 μήνες

Οι μετοχές θα είναι ειδικής κατηγορίας με εγγυημένη απόδοση 2% πάνω στο κεφάλαιο.

Μέσα σε 5 χρόνια ο κύριος μέτοχος θα έχει δικαίωμα είτε να τις εξαγοράσει σε προκαθορισμένη τιμή (π.χ. κόστος + 3%) διαφορετικά στην λήξη των 5 χρόνων θα μετατραπούν σε κανονικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου και μερίσματος, όπως οι υπόλοιπες.  H τιμή της μετοχής κατά την ημέρα της μετατροπής θα υπολογιστεί με βάση την αξία της εταιρείας, όπως θα εκτιμηθεί από 2 από τα 4 μεγάλα ελεγκτικά γραφεία.

  1. Δέσμευση από την Νέα Εταιρεία για ολική επένδυση της τάξης των €5 εκ. τα πρώτα 3 χρόνια στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Νοείται ότι εάν χρειαστεί περεταίρω επένδυση ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα προχώρηση με νέα επιπρόσθετη επένδυση
  2. Διάρκεια συμφωνίας 10. Στη λήξη της συμφωνίας η Νέα Εταιρεία θα έχει δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα δυο πενταετίες Στη λήξη της συμφωνίας των είκοσι χρόνων  η Νέα Εταιρεία θα έχει δικαίωμα ανανέωσης με μέγιστο καταβλητέο ετήσιο ποσό προς το Σωματείο το 10% των μικτών ετήσιων εσόδων (εκτός των εσοδών από Ευρώπη).
  3. Πέραν από το αρχικό €1.5 εκ. που θα εισφέρει η Νέα Εταιρεία θα αποπληρώσει σταδιακά και όλες τις υποχρεώσεις κριτηρίων του Σωματείου που ανέρχονται σήμερα σε €9.346,381. Εάν προκύψει οποιαδήποτε εξοικονόμηση στις πιο πάνω υποχρεώσεις από βοήθεια που θα προσφέρει το Σωματείο πάντοτε σε συνεννόηση με της Εταιρεία , τότε το Σωματείο θα δικαιούται το 30% της εξοικονόμησης. Νοείται ότι σε αυτήν την εξοικονόμηση δεν θα συμπεριλαμβάνονται οφειλές προ το κράτος   Επίσης  ότι οποιαδήποτε επιπρόσθετη υποχρέωση κριτηρίων προκύψει εκ των υστέρων πέραν από το δηλωμένο ποσό των €9.346,381 θα επιβαρύνει το Σωματείο.
  4. Η Νέα Εταιρεία θα καταβάλλει στο Σωματείο για κάλυψη των εξόδων με το ποσό των € 4.864,000 σε βάθος εικοσαετίας (σ.σ. κλιμακωτά με χρονιαίες δόσεις που αρχίζουν από 180 χιλιάδες ευρώ και φτάνουν τις 310 χιλιάδες ευρώ).
  5. Το Σωματείο θα δικαιούται το 10% των μικτών εισπράξεων από Ομίλους οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μικτές εισπράξεις είναι οι εισπράξεις από εισιτήρια, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα και από δικαιώματα καταβλητέα από την UEFA. Θα δικαιούται επίσης το 10% από μεταγραφές ποδοσφαιριστών ακαδημίας και το 5% του κέρδους από μεταγραφές ποδοσφαιριστών εκτός ακαδημίας.
  6. Σε περίπτωση πρόωρης διακοπής του Συμβολαίου από τη Νέα Εταιρεία:

(i)  Η Νέα Εταιρεία θα έχει υποχρέωση κάλυψης όλων των εξόδων, μέχρι τη λήξη της περιόδου 31/5.

(ii)  Οι συμβατικές υποχρεώσεις που αφορούν ποδοσφαιριστές και προπονητές που θα αναληφθούν από το Σωματείο δεν θα υπερβαίνουν τις συνήθεις εισπράξεις της προηγούμενης χρονιάς (εξαιρουμένης της Ευρώπης) πλέον 50%

(iii) Όλες οι υπόλοιπες συμβατικές υποχρεώσεις της Νέας Εταιρείας θα αφορούν την εταιρεία.

  1. Το Σωματείο θα εκχωρήσει στη Νέα Εταιρεία τα δικαιώματα χρήσης του σήματος και σε αντάλλαγμα θα εισπράττει 5% πάνω στις πωλήσεις όλων των προϊόντων με ελάχιστο ποσό €200,000 ετησίως. Από το συνολικό ποσό που απορρέει από την εκχώρηση των δικαιωμάτων το ποσό των €100,000 το χρόνο θα επιστρέφεται στην Νέα Εταιρεία έναντι των προ εισπραγμένων ποσών.”

 

Έχουν εκφραστεί δεκάδες απόψεις για την πρόταση μέχρι στιγμής, άλλοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν γενικώς στην δημιουργία εταιρείας, άλλοι διαφωνούν με συγκεκριμένες πρόνοιες αυτής, ενώ η ΘΥΡΑ 9 δεν σχολίασε το περιεχόμενο, αλλά αρκέστηκε να πει πως “είναι λάθος η όλη διαδικασία και να αναγκάζονται τα μέλη να ψηφίσουν με το πιστόλι στον κρόταφο”.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως παρότι τα 3 μέλη που διαπραγματεύονται συμφωνούν στην πλειοψηφία των σημείων πιο πάνω, εκφράζουν ενστάσεις για 2-3 άλλα και είναι κάτι που εκφράστηκε στην ψεσινή συνάντηση. Δεν μπορούν άλλωστε να δεσμεύσουν το σωματείο, μπορούν μόνο να φέρουν την πρόταση στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο και να το αφήσουν να αποφασίσει. Τα σημεία που κατά την άποψη μας είναι καλό να συζητηθούν, αφορούν την χρονική διάρκεια της συμφωνίας, αλλά και το ποσοστό των εσόδων που δικαιούται ο επενδυτής να υπερβεί στον προϋπολογισμό σε περίπτωση που αποχωρήσει. Επιπρόσθετα θα θέλαμε να διασφαλιστεί ότι το σωματείο έχει λόγο.

Κατά τα άλλα, δεν συμφωνούμε με την προσέγγιση ότι “βάζει 24 εκατομμύρια ενώ θα έχει έσοδα 80-100 σε βάθος 20 χρόνων”. Κι αυτό γιατί πρέπει να συνυπολογίσουμε το ρίσκο που παίρνει, καθώς και ότι με εκείνα τα 80-100, πρέπει να δημιουργήσει και 20 προϋπολογισμούς ποδοσφαιρικής ομάδας που θέλει να πρωταγωνιστεί. Άλλωστε ας είμαστε ρεαλιστές, οποιοσδήποτε επενδυτής βάλει λεφτά σε εταιρεία, τα βάζει με στόχο να πετύχει και να βγάλει κέρδος. Αν υπάρχουν φίλοι που διαφωνούν ιδεολογικά είναι απόλυτα σεβαστό, αν όμως δεν είναι ιδεολογικό το θέμα, ήταν επόμενο πως ο οποιοσδήποτε επενδυτής θα πάρει ρίσκο στοχεύοντας το κέρδος.

Την ίδια στιγμή πάντως οφείλουμε να πούμε και κάτι άλλο. Η πρόταση του κ. Παπασταύρου πρέπει να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη, σε βάθος και με λεπτομέρεια, ΠΡΙΝ  τη Γενική Συνέλευση. Τα μέλη πρέπει να έχουν πλήρη άποψη πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση και όταν λέμε τα μέλη εννοούμε ΟΛΑ και όχι μόνο αυτά που καλούνται και συμμετέχουν στις συζητήσεις. Είναι πολύ σημαντική απόφαση για την ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, για να παρθεί από ημιμαθείς ή με το πιστόλι στον κρόταφο. Όπως λέμε εδώ και μέρες, ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει με διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση.