Home TOP NEWS Η άποψη του Στέλιου Μυλωνά για την επόμενη μέρα στην ΟΜΟΝΟΙΑ

Η άποψη του Στέλιου Μυλωνά για την επόμενη μέρα στην ΟΜΟΝΟΙΑ

 


Μέσω επιστολής, ο Στέλιος Μυλωνάς παραθέτει την άποψη του για την επόμενη ημέρα στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Διαβάστε αναλυτικά την γραπτή τοποθέτηση του πρώην προέδρου του σωματείου:

Αγαπητοί φίλες και φίλοι ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ,

Παραθέτω την άποψη μου ως απλός φίλαθλος και μέλος της Ομόνοιας και όχι ως πρώην Πρόεδρος.

Ξέροντας πόσο σημαντικές είναι οι εξελίξεις που τροχοδρομούνται τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα να κάνω μόνο μία παράκληση. Να ενωθεί όλος ο κόσμος της Ομόνοιας, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η αγαπημένη μας ομάδα να προχωρήσει μπροστά. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας.

Καταλαβαίνω ότι υπό τις σημερινές συνθήκες και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, το εγχείρημα αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Η επόμενη ημέρα είναι αυτή που έχει την μεγαλύτερη σημασία και όχι η προηγούμενη. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα μας χωρίζουν και να βρούμε κοινές συνισταμένες σε αυτά που μας ενώνουν, με κοινό στόχο το καλό της Ομόνοιας.

Όλοι νοιαζόμαστε και όλοι αγαπάμε την Ομόνοια. Πολλές φορές, την βάζουμε πάνω από τον εαυτό μας. Πιθανόν να έρθουν και άλλα πιο δύσκολα χρόνια (αγωνιστικά), μέχρι να αποκτήσει η ομάδα ομοιογένεια και ποιότητα. Από την άλλη, διαφαίνεται ότι θα αποκτήσει άμεσα οικονομική σταθερότητα και αξιοπιστία, γεγονός καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία της. Οι νέοι κανονισμοί της UEFA (δεν θα υπάρχει πλέον η περίοδος χάριτος), υποχρεώνουν τα σωματεία να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους που εργοδοτούν. Με απλά λόγια η ΟΜΟΝΟΙΑ θα πρέπει να πληρώνει τους ποδοσφαιριστές της, αλλά και τις υποχρεώσεις της κάθε μήνα όπως κάθε άλλος οργανισμός.

Από αυτή την διχόνοια, μόνο οι αντίπαλοι μας επωφελούνται. Ταυτόχρονα (από ότι φαίνεται) μόνο η Ομόνοια μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και να ανταγωνιστεί ισάξια για τον τίτλο, λόγω του κόσμου και της ιστορίας της.

Πιστεύω έχω αρκετή εμπειρία στο τι μπορεί να προσφέρει και να πετύχει ο κόσμος της Ομόνοιας όταν είναι ενωμένος (δες οικονομική εκστρατεία, αψίδα σωτηρίας). Αντίθετα, όταν είμαστε χωρισμένοι σε στρατόπεδα, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Για αυτό κάνω αυτή την έκκληση για ενότητα. Φυσιολογικά οι πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να προέλθουν και να συνεχιστούν επί μονίμου βάσεως, από τα νέα μέλη του ΔΣ της εταιρείας (όποια και αν είναι αυτά).

Τέλος, θα ήθελα να κάνω και κάποια σχόλια, όσον αφορά την συμφωνία παραχώρησης των δικαιωμάτων διαχείρισης του ποδοσφαιρικού τμήματος σε επενδυτές και την δημιουργία εταιρείας. Η εξέλιξη αυτή είναι καλοδεχούμενη, λόγω του δεδομένου ότι η Ομόνοια χρειάζεται φρέσκο χρήμα στα ταμεία της, άμεσα.

Θεωρώ όμως, ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε την διάρκεια της συμφωνίας με τον επενδυτή και να την ελαττώσουμε σε 7 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης από πλευράς Παπασταύρου για άλλα 3 (με την σύμφωνη γνώμη του σωματείου). Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καθοριστεί συγκεκριμένη τιμή (discount price), δικαιώματος εξαγοράς του ποδοσφαιρικού τμήματος της ομάδας από το σωματείο, σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των δύο μερών.

Συνήθως μία επένδυση διεθνώς, αποπληρώνεται σε 7 χρόνια. Από την άλλη, η επένδυση στο ποδόσφαιρο θεωρείται υψηλού κινδύνου (high risk investment), οπόταν θεωρώ λογικό να δοθεί μια παράταση 3 χρόνων στον επενδυτή, λόγω του κινδύνου που υπάρχει να μην αποπληρωθεί στα 7 χρόνια, η υπό εκκόλαψη επένδυση.

Οι υψηλού κινδύνου επενδύσεις έχουν πάντοτε μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά συνήθως έχουν και μεγαλύτερες αποδόσεις και ο επενδυτής το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

Στην ζωή, πολλά πράγματα ξεκινούν ωραία και καλά, αλλά στην πορεία το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ το αναμενόμενο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν, οι νομικοί που θα διαχειρισθούν αυτή την συμφωνία, να προσέξουν πάρα πολύ τις επιπτώσεις σε περίπτωση αποτυχίας. Θα φέρνουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στον κόσμο της Ομόνοιας, αν δεν βρουν τον κατάλληλο τρόπο εξόδου (way-out) από αυτή, διασφαλίζοντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του σωματείου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπερτονίσω το πόσο σημαντικό είναι να επιτύχει η συμφωνία με τον επενδυτή. Θεωρώ ότι κανένας αγνός Ομονοιάτης φίλαθλος, δεν θα ήθελε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, στην νέα αυτή προσπάθεια. Μακάρι η συμφωνία αυτή να αποτελέσει την αφετηρία μιας πετυχημένης πορείας, με τίτλους και διακρίσεις στα επόμενα χρόνια.

Φιλικά
Στέλιος Μυλωνάς
Μέλος ΑΣΟΛ