Home TOP NEWS Η θέση του OmonoiaNews για την Κάρτα Φιλάθλου

Η θέση του OmonoiaNews για την Κάρτα Φιλάθλου


Το θέμα των ημερών αποτελεί η κάρτα οπαδού, καθώς παίζει καθημερινά στα αθλητικά, και όχι μόνο, ρεπορτάζ. Πολλοί φίλοι μας ρωτούν ποια είναι η δική μας άποψη, γι’ αυτό πιο κάτω ακολουθεί μια επανάληψη της θέσης μας, μιας και δεν άλλαξε ούτε εκατοστό η στάση μας, από την πρώτη μέρα που τοποθετηθήκαμε για το εν λόγω ζήτημα.

Από πριν καν ψηφιστεί ο νόμος, γιατί πλέον πρόκειται για νομοθετημένο μέτρο, εκφράσαμε τη διαφωνία μας με το συγκεκριμένο ημίμετρο, όπως το χαρακτηρίζουν μερικοί. Το 2014 ψηφίστηκε από τη Βουλή, και για άλλη μια φορά παραθέσαμε με επιχειρήματα γιατί το μέτρο δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα της βίας τα γήπεδα, παρά μόνο να την περάσει έξω από αυτά.

Η βία δεν είναι κάτι που γεννιέται στα γήπεδα, γι’ αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο, αλλά ως ευρύτερο πρόβλημα της κοινωνίας. Ο ίδιος ο τόπος γεννά τέτοιες συμπεριφορές, οι αδικίες, η ατιμωρησία, η έλλειψη δικαιοσύνης, οι “δολοφονίες” του Λαού χωρίς καμιά συνέπεια και άλλα πολλά. Αυτά τα άτομα, τα οποία προκαλούν τα επεισόδια, δεν είναι παρά συνάνθρωποι μας που εκφράζονται με το λάθος τρόπο, για τον Α ή Β λόγο. Η απομάκρυνση τους από το γήπεδο, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνει, μεταφέροντας αυτές τις συμπεριφορές στους δρόμους, εκεί όπου υπάρχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα να διορθωθούν οι συμπεριφορές τους. Για αυτόν τον λόγο είναι που στο εξωτερικό είχαμε μέχρι και θανάτους από επεισόδια μεταξύ οπαδών εκτός γηπέδου.

Η πραγματική λύση βρίσκεται στην παιδεία και όχι παραγκωνίζοντας μια ομάδα του πληθυσμού από ένα αθλητικό γεγονός. Η κοινωνία δημιουργεί αυτά τα έκτροπα στο ποδόσφαιρο και όχι το αντίθετο. Για να υπάρχουν προβλήματα βίας στα γήπεδα, σημαίνει ότι σαν πολιτεία κάτι δεν κάνουμε καλά, καθώς η βία δεν έχει χρώμα ή ομάδα. Όταν καθημερινά από μια απλή είδηση μέχρι τις εκλογές και οτιδήποτε άλλο, προωθείται ο φανατισμός και ο διπολισμός, φυσικό επακόλουθο είναι αυτά να περάσουν και στο ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και δεν αποτελούν μονάχα πρόβλημα του αθλήματος, αλλά της κοινωνίας που τα “ανατρέφει”. Γι’ αυτό και αποτελεί ημίμετρο η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.

Επίσης, αν συμφωνήσουμε ότι τα επεισόδια προκαλούνται από 30-40 άτομα σε κάθε κερκίδα, από ομάδες της πρώτης εξάδας που κουβαλούν τον περισσότερο κόσμο, γιατί αναγκάζονται 100 χιλιάδες φίλαθλοι να πληρώσουν για 300 άτομα ταραξίες; Γιατί προωθήθηκε ένα σύστημα εκατομμυρίων, για να αντιμετωπίσουμε μερικές δεκάδες άτομα; Το ύψος της επένδυσης δε δικαιολογεί τον σκοπό για τον οποίο γίνεται. Οπόταν στα δικά μας τα μάτια, το μέτρο αποτελεί ευκαιρία για χορό τρελών εκατομμυρίων στους κύκλους του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Επιπρόσθετα, το πρώιμο ενδιαφέρον συγκεκριμένης εταιρείας, της οποίας μέτοχος είναι αρχηγός πολιτικού κόμματος, να εμπλακεί στην ανάπτυξη του συστήματος που απαιτείται για την κάρτα, μόνο ερωτηματικά δημιουργεί για τις προθέσεις των αρμόδιων. Τέτοια δεδομένα μόνο καχυποψία δημιουργούν, ακόμα κι αν όντως πρόκειται για πραγματική προσπάθεια εξάλειψης της βίας από τα γήπεδα.

Παρόλα αυτά, τα πιο πάνω αποτελούν δική μας άποψη και δε θα κατακρίνουμε κανέναν ο οποίος επιθυμεί να δώσει τα στοιχεία του για να βγάλει την κάρτα φιλάθλου. Ο καθένας έχει δικά του κριτήρια και κρίνει ανάλογα με τα δικά του πιστεύω. Ως σελίδα ωστόσο, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους χιλιάδες αναγνώστες μας για τη θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα. Κλείνοντας, εμείς θα συνεχίσουμε από το πόστο μας, να παρέχουμε στον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αντικειμενική ενημέρωση, αλλά και να τοποθετούμαστε, λέγοντας την άποψη μας, για τόσο σοβαρά ζητήματα.