Με τη διαφορά ότι η κούπα με τα… μεγάλα αυτά (Champions League) θα δοθεί στην κοσμοπολίτικη Μαδρίτη, ενώ η πτωχή πλην εξίσου μεγάλη κούπα του Europa League στο… εξωτικό Μπακού με την συγκεκριμένη επιλογή της UEFA να έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις (και παρατράγουδα).
Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι δύο φιναλίστ πήραν από μόλις 6.000 εισιτήρια (και μάλιστα η Άρσεναλ επέστρεψε τα μισά απ’ αυτά καθώς το κόστος του ταξιδιού στο Αζερμπαϊτζάν ήταν δυσβάσταχτο) για ένα αγώνα που θα διεξαχθεί σε γήπεδο χωρητικότητας 68.700 θέσεων, ενώ όσοι ταξίδεψαν στο Μπακού έχουν μετανιώσει πικρά καθώς υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για απαράδεκτα καταλύμματα ή αισχροκέρδεια των ταξιτζήδων…
Κι αν τα παραπάνω δεν αρκούν για να πειστούν κάποιοι να υπενθυμίσουμε ότι ο Αρμένιος μέσος της Άρσεναλ Χένρικ Μχιταριάν δεν ακολούθησε την αποστολή των «κανονιέρηδων» καθώς λόγω των κακών σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν θεώρησε ότι δεν είναι ασφαλές να βρεθεί στο Μπακού!!!
Η κούπα που σημαίνει… Champions League και ο Σωκράτης
Επιστρέφοντας στην… αγωνιστική πλευρά του τελικού, η κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού κυπέλλου από μόνη της είναι ένα μεγάλο δέλερα, ωστόσο για την Άρσεναλ υπάρχει ένα ακόμη κίνητρο (συγκριτικά με την Τσέλσι) καθώς οι «μπλε» έχου εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για το Champions League της επόμενης περιόδου (μέσω πρωταθλήματος), ενώ η Άρσεναλ θα κουνήσει σεντόνι μόνο αν σηκώσει την κούπα στο Μπακού.
Κι αν τα καταφέρει τότε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος θα γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα έχει σηκώσει ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο με τους Άκη Ζήκο (Champions League-Μονακό), Αλέξανδρο Τζιόλη (UEFA Cup-Βέρντερ Βρέμης), Κώστα Μήτρογλου (Europa League-Μαρσέιγ) να το αγγίζουν αλλά να φεύγουν χαμένοι από τους δικούς τους τελικούς.
Η αλήθεια είναι ότι ο τελικός μοιάζει ισορροπημένος, αν και τα πολλά προβλήματα τραυματισμών της Άρσεναλ (Μπεγερίν, Γουέλμπεκ, Χόλντινγκ, Σουάρεθ, Ράμσεϊ, συν τον Μχιταριάν) φέρνουν την Τσέλσι σε μια πλεονεκτική θέση.
Οι «μπλε» έχουν κατακτήσει το τρόπαιο το 2012-2013 (με γκολ του Ιβάνοβιτς στο 119′ κόντρα στην Μπενφίκα) και θέλουν να επαναλάβουν την επιτυχία τους, σ’ ένα ματς που όπως όλα δείχνουν θα είναι το κύκνειο άσμα του Εντέν Αζάρ (προβάρει τα λευκά της Ρεάλ) και του Μαουρίτσιο Σάρι (ο κόσμος δεν τον θέλει και η Γιουβέντους τον έχει προσεγγίσει).
Ο Ιταλός τεχνικός έχει τους δικούς του πονοκεφάλους (Καντέ, Ρούντιγκερ, Λόφτους-Τσικ, Χόντσον-Οντόι), αλλά συγκριτικά με τους μέχρι τώρα αγώνες της ομάδας του στη διοργάνωση, αναμένεται να παρουσιάσει μια κανονική ενδεκάδα με τον Ζιρού να το προβάδισμα έναντι του Ιγουαίν και τον Γάλλο να είναι ένα από τα πρόσωπα του αγώνα…
Για την ακρίβεια αυτός και ο Τσέχ είναι οι πιο επιφανείς «διπλοί πράκτορες» με τον τελευταίο να έχει αγωνιστεί σε όλα τα ματς του Europa League (ο Λένο έπαιζε στο πρωτάθλημα), αλλά ο Έμερι να μην είναι σίγουρο ότι θα τον ξεκινήσει κι ας ξέρει ότι αυτό είναι το τελευταίο ματς της καριέρας του.
Ο λόγος; Ο Τσεχ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πιάσει δουλειά ως τεχνικός διευθυντής της Τσέλσι (ομάδα στην οποία αγωνίστηκε για 12 χρόνια) και η ψυχολογική πίεση είναι αρκετά μεγάλη…
Όσον αφορά την προϊστορία, οι δύο τους έχουν ξαναβρεθεί αντιμέτωπες σε Ευρωπαϊκό αγώνα, αλλά στο Champions League με την Τσέλσι να αποκλείει την Άρσεναλ στους 8 επικρατώνας με 2-1 στο Χάιμπουρι, ενώ ο επαναληπτικός είχε λήξει 1-1.
Φέτος μοιράστηκαν τις νίκες με την Τσέλσι να επικρατεί εντός έδρας με 3-2 και την Άρσεναλ να απαντά με νίκη 2-0.
Η Άρσεναλ πάντως έχει το πάνω χέρι στη συνολική προϊστορία καθώς σε συνολικά 197 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις, έχει 76 νίκες, 58 ματς έχουν τελειώσει χωρίς νικητή, με την Τσέλσι να μετρά 63 νίκες.
Οι πιθανές ενδεκάδες
Τσέλσι: Κέπα, Αθπιλικουέτα, Νταβίντ Λουίς, Κρίστιανσεν, Έμερσον, Κόβατσιτς, Μπάρκλεϊ, Ζορζίνιο, Πέδρο (Ουίλιαν), Αζάρ, Ζιρού.
Άρσεναλ: Τσεχ, Παπασταθόπουλος, Κονσιελνί, Μονρεάλ (Μουστάφι), Μάιτλαντ-Νάιλς, Κολάσινατς, Τσάκα, Τόρεϊρα (Γκεντουζί), Οζίλ, Ομπαμεγιάνκ, Λακαζέτ.