Home TOP NEWS Ήρθαν κι άλλοι φάκελοι, για τους οποίους η ΚΟΠ δεν ενημέρωσε ποτέ

Ήρθαν κι άλλοι φάκελοι, για τους οποίους η ΚΟΠ δεν ενημέρωσε ποτέ


Είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξο στις μέρες μας, να συναντάς δημοσιογράφους/αθλητικογράφους οι οποίοι νοιώθουν την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια και να ενημερώσουν τον κόσμο βγάζοντας στο φως τις πληροφορίες που κατέχουν. Ένας τέτοιος είναι και ο Ανδρέας Βιολάρης. Είναι ο αθλητικογράφος ο οποίος αποκάλυψε πρόσφατα την αποστολή από την Ουέφα των εκθέσεων με τα ύποπτα παιχνίδια ανοίγοντας τα μάτια ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Κύπρου. Η ΚΟΠ, μετά το δημοσίευμα του, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά και ενημέρωσε επίσημα για τους πρόσφατους «ύποπτους» αγώνες, ένας εξ αυτών μάλιστα έγινε προ διμηνίας.

Σήμερα ανήρτησε ένα εξίσου αποκαλυπτικό κείμενο φέροντας κάποιους προ των ευθυνών τους και άλλους, σίγουρα, σε πολύ δύσκολη θέση.

 

Το ρεπορτάζ του Ανδρέα Βιολάρη:

Κρυμμένοι φάκελοι και φιλικά… εκατομμυρίων!

Πάρτι κανονικό στήνεται στα κυπριακά γήπεδα

Όσοι είναι καλά μπασμένοι το χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου και ειδικότερα στον «σκοτεινό» κόσμο των μικρών κατηγοριών, δεν έπεσαν από τα σύννεφα στο άκουσμα της είδησης ότι ένας πρόεδρος σωματείου και ένας διαιτητής συνελήφθησαν με την κατηγορία συνωμοσίας για χειραγώγηση ποδοσφαιρικού αγώνα.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά συμβαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα σε πολλά γήπεδα της Κύπρου και δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία πως είμαστε απλά αντιμέτωποι με την κορυφή του παγόβουνου. Και την ίδια ώρα ευελπιστούν ότι οι Αρχές θα επιδείξουν τον απαραίτητο ζήλο και πραγματική βούληση για να ξετυλίξουν ολόκληρο το κουβάρι της διαφθοράς.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε ακούσει επανειλημμένα άτομα του ποδοσφαίρου -και όχι μόνο- να δηλώνουν δημόσια πως δεν έχουν εμπιστοσύνη στις αρχές, τους θεσμούς και τους μηχανισμούς. Και αμφισβητούν την ικανότητα ή και τη θέληση της Πολιτείας να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να πάρει τολμηρές αποφάσεις.

Και ποιος μπορεί να τους αδικήσει; 86 ανεξιχνίαστοι φάκελοι, μηδέν ένοχοι και πολλά εκατομμύρια ευρώ κέρδη από στοιχήματα είναι στοιχεία/νούμερα που δικαιολογημένα δημιουργούν αμφισβήτησή και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Ιδού η Ρόδος…
Τα όσα θλιβερά – έως και σοκαριστικά – συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο μας τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν την ιδανική ευκαιρία… εξιλέωσης για την Πολιτεία. Το τσουνάμι φακέλων, οι δημόσιες καταγγελίες, οι επώνυμες ή ανώνυμες μαρτυρίες (σ.σ. μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είχαν καταχωρηθεί περίπου 20 καταγγελίες από ποδοσφαιριστές μέσω του Red Button) είναι μια ευκαιρία να μας αποδείξουν λάθος.

Αν δεν είναι ούτε τώρα η ώρα να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες, να παραμερίσουν τα διαχρονικά εμπόδια και βαρίδια και να μείνει ανεπηρέαστοι από παρεμβάσεις τρίτων, με σκοπό να ξετυλίξουν ολόκληρο το κουβάρι, τότε πότε;

Χαμένοι φάκελοι
Καλούμε, παρακαλούμε και προκαλούμε τις αστυνομικές αρχές αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όχι μόνο να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να εξιχνιάσουν τις πολλές ανοικτές υποθέσεις που έχουν εναντίον τους, αλλά να ψάξουν, να ρωτήσουν και να μάθουν αν στο πρόσφατο και όχι μόνο παρελθόν:

1) έχουν έρθει και άλλες εκθέσεις (φάκελοι) από την UEFA πέραν από αυτές που δημοσιοποιήθηκαν;
2) αν ναι, για ποιο λόγο έχουν μείνει ξεχασμένοι σε κάποια συρτάρια;
3) ποιοι ευθύνονται για αυτό;
4) ποιες ομάδες βρίσκονται στους εν λόγω φακέλους;

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του www.24sports.com.cy, η UEFA έχει αποστείλει περισσότερους φακέλους από αυτούς που έχει ανακοινώσει η ΚΟΠ τον προηγούμενο μήνα. Η διεθνής συνομοσπονδία έχει συμπληρώσει εκθέσεις και για παιχνίδια που διεξήχθησαν στο πρώτο μισό της τρέχουσας περιόδου, αλλά και την περσινή (2018/19), οι οποίες δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας! Πρόκειται κυρίως για αγώνες β΄ κατηγορίας, αλλά και κάποια παιχνίδια κυπέλλου.

Φιλικά με τζίρο… Γιουρόπα Λιγκ!
Πέραν από τα… επίσημα στημένα, στην τσιμπίδα της UEFA βρίσκονται και φιλικοί αγώνες που λαμβάνουν χώρα στο νησί μας, τόσο ανάμεσα σε κυπριακές ομάδες, όσο και με τη συμμετοχή ξένων.

Σαφώς και πρόκειται για παιχνίδια χωρίς βαθμολογικό ή άλλο ουσιαστικό ενδιαφέρον, για τα οποία δεν αποστέλλονται εκθέσεις, ωστόσο, η UEFA είναι αμείλικτη για οποιαδήποτε μορφή χειραγώγησης αγώνων, ακόμα και όταν πρόκειται για φιλικά.

Οι ιθύνοντες της UEFA είναι προβληματισμένοι για την αύξηση του φαινομένου των χειραγωγημένων φιλικών αγώνων σε όλη την Ευρώπη. Παρουσιάζονται όμως ιδιαίτερα και ειδικότερα ενοχλημένοι με την ανησυχητική διάσταση που παίρνει το φαινόμενο στην Κύπρο, αλλά και για το γεγονός ότι συγκεκριμένες ομάδες «πρωταγωνιστούν» επαναλαμβανόμενα σε τέτοια παιχνίδια.

Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις όπου ο τζίρος που παίχτηκε σε κάποια φιλικά έφτανε ή και ξεπερνούσε τα ποσά που ποντάρονται σε αγώνες για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως το Γιουρόπα Λιγκ!

Αναμένουμε λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανταπόκριση των Αρχών και της Πολιτείας στην… πρόκληση μας. Υποθέτω πως μετά και την πρόσφατη κάθοδο της UEFA στο νησί μας και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν με την τριμελής επιτροπή, θα έχουν ανταλλάξει τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις των εκπροσώπων της διεθνής συνομοσπονδίας αλλά και της Sportradar.

Και λογικά δεν είναι δύσκολο και καθόλου χρονοβόρο να ρωτήσουν και να μάθουν κατά πόσο στο πρόσφατο παρελθόν έχουν αποστείλει εκθέσεις για συγκεκριμένους αγώνες και ομάδες οι οποίες δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας!

Πηγή: 24sports.com.cy