Home SPORTS NEWS Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου

Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου


Το Κυπριακό Ποδόσφαιρο ταλανίζεται από σκάνδαλα, ανικανότητα και διαφθορά.

Είναι κοινή αποδοχή πλέον πως αποτελεί γεγονός. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το επιβεβαίωσε δύο φορές μέσα στον τελευταίο μήνα, ανακοινώνοντας μέτρα.

Τι έχει συμβεί όμως στο εξωτερικό και πως αντιμετωπίστηκαν τα φαινόμενα; Σε πολύ πιο προηγμένα πρωταθλήματα από το δικό μας, τα πράγματα κατά καιρούς δεν ήταν καλύτερα…

Ιστορικά το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο που συγκλόνισε το ποδόσφαιρο συνέβη πριν από έναν αιώνα! Ηταν Μεγάλη Παρασκευή του Πάσχα των καθολικών το 1915 όταν έπαιξε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ. Η Γιουνάιτεντ είχε ανάγκη τη νίκη για να μην υποβιβασθεί, οι παίκτες συνεννοήθηκαν από πριν για να το παίξουν και στο στοίχημα κι έτσι οι γηπεδούχοι επικράτησαν 2-0, με αποτέλεσμα να υποβιβασθεί η Τσέλσι. Βεβαίως, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν επέτρεψε να διεξαχθούν τα επόμενα πρωταθλήματα και η Τσέλσι συμμετείχε κανονικά όταν ξανάρχισε η Πρώτη Κατηγορία το 1919.

Παρόμοιο σκάνδαλο ξέσπασε και το 1964 στην Αγγλία και τη Σκωτία, με αποτέλεσμα τη φυλάκιση 10 ποδοσφαιριστών ομάδων όπως η Γιορκ, η Μάνσφιλντ, η Σεντ Μίρεν κ.λπ. για στήσιμο αγώνων με σκοπό το όφελος από στοιχήματα. Στη δε Γερμανία, το 1971 τιμωρήθηκαν 52 ποδοσφαιριστές, δύο προπονητές και έξι παράγοντες για στήσιμο 10 αγώνων της Μπουντεσλίγκα.

Στα 1980 η Ιταλία συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο που πήρε το όνομα «Τοτονέρο» και αφορούσε δωροδοκίες ποδοσφαιριστών για μειωμένη απόδοση σε αγώνες της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Συνέπεια του σκανδάλου ήταν ο υποβιβασμός των Μίλαν και Λάτσιο και αφαίρεση βαθμών από τις Νάπολι, Περούτζια, Μπολόνια, Αβελίνο, Ταράντο και Παλέρμο. Σημειώνεται πως μεταξύ των τιμωρημένων ήταν και ο Πάολο Ρόσι, ο ποδοσφαιριστής της Περούτζια, που τιμωρήθηκε με τριετή αποκλεισμό. Ωστόσο, ο χαρισματικός επιθετικός πέτυχε μείωση της ποινής σε δύο χρόνια, πρόλαβε να παίξει με την Ιταλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 και της χάρισε το πρώτο της μεταπολεμικό τρόπαιο, σκοράροντας έξι φορές.

Το σκάνδαλο της Μαρσέιγ και του Μπερνάρ Ταπί δοκίμασε το γαλλικό ποδόσφαιρο το 1993. Η πρωταθλήτρια Γαλλίας έπεσε από το ζενίθ της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ στο ναδίρ του υποβιβασμού στη β΄ κατηγορία λόγω δωροδοκίας παικτών της Βαλανσιέν στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο τίτλος αφαιρέθηκε από τους Φωκαείς, αλλά όχι και το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού δεν βρέθηκε κάτι επιλήψιμο στην πορεία της προς το τρόπαιο.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στημένων αγώνων καταγράφηκε το 2006 στην Ιταλία. Το λεγόμενο «Καλτσόπολι» (και όχι Καλτσόπολις, αφού αποτελεί λογοπαίγνιο με τη Μονόπολι) αφορούσε σε δίκτυο προπονητών, παραγόντων και διαιτητών, με στόχο τον έλεγχο των αποτελεσμάτων στις δύο πρώτες κατηγορίες της Ιταλίας. Συνέπειά του ήταν ο υποβιβασμός της Γιουβέντους και η αφαίρεση των πρωταθλημάτων του 2005 και του 2006, καθώς και η αφαίρεση βαθμών από Μίλαν, Λάτσιο, Φιορεντίνα και Ρετζίνα.

Στην Τουρκία το τεράστιο σκάνδαλο στημένων αγώνων με πρωταγωνίστρια της Φενέρμπαχτσε αναδείχθηκε τελικά σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και οι υπεύθυνοι δεν τιμωρήθηκαν ακόμη.

Και φτάνουμε στο τελευταίο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της FIFA, παρακλάδι του οποίου ήταν ο πολυετής αποκλεισμός σε Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί για παράνομη συναλλαγή μεταξύ τους. Υποπτοι διαφθοράς είναι ακόμη πολλοί παράγοντες, κυρίως της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Με πληροφορίες από την Kathimerini.gr