Μίλησε στην Ελληνική αθλητική ιστοσελίδα gazzetta.gr o γυμναστής της ομάδας μας Λεωνίδας Παπαδάκης και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο.
Αναλυτικά:
Στο παρελθόν έχει εργαστεί στη χώρα μας για λογαριασμό των Πλατανιά, Παναιτωλικού, ΠΑΣ Γιάννινα και Αστέρα Τρίπολης ενώ έχει δουλέψει και στην Ουκρανία για την Tαβρίγια Συμφερόπολης στην Ουκρανία.
Ο Λεωνίδας Παπαδάκης αναφέρθηκε στο πόσο έχει επηρεαστεί η ρουτίνα των ποδοσφαιριστών, εξαιτίας του Covid-19 αλλά και για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ένας προπονητής φυσικής κατάστασης σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό και τη ρουτίνα των ποδοσφαιριστών. Τι συμβουλές δίνετε εσείς στους παίκτες για την προστασία τους;
«Δυστυχώς αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση έχει επηρεάσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο και ως επακόλουθο οι ποδοσφαιριστές, είναι μέρος της κοινωνίας που βιώνει καθημερινές σκηνές βγαλμένες σαν από ταινία.
Ο βομβαρδισμός κανόνων πρόληψης από τους ειδικούς δεν μου αφήνει-και ορθά- περιθώριο συμβουλών παρά μόνο συνεχή υπενθύμιση τους».
Οι προπονήσεις έχουν σταματήσει όπως και οι αγωνιστικές δραστηριότητες. Τι πρόγραμμα έχετε δώσει στους παίκτες για να μείνουν σε φόρμα;
«Ο αντίκτυπος του εγκλεισμού στο σπίτι δεν συγκρίνεται με μια απλή περίοδο όπου οι παίκτες δεν προπονούνται ή είναι σε διακοπές ( π.χ. καλοκαιρινή μεταβατική περίοδος). Αυτό γιατί σε ανάλογες περιόδους διακοπών ο οργανισμός των παικτών βρίσκεται σε κίνηση, είτε με μια απλή βόλτα, καθημερινές μικρές υποχρεώσεις κ.τ.λ. όπου οι μηχανισμοί κίνησης (μυοτενόντιο, αρθρώσεις…) και λειτουργίας (καρδιαγγειακό, αναπνευστικό…) βρίσκονται σε μερική έστω ενεργοποίηση. Εμείς τώρα συζητάμε για μια αδρανοποίηση όλων αυτών των συστημάτων όπου καλούμαστε σε 4 τοίχους να εξισορροπήσουμε τις απώλειες.
Οι παίκτες σε υψηλό επίπεδο πρέπει να λαμβάνουν ατομικά προγράμματα που θα συνυπολογίζουν και τις απώλειες της καθημερινότητας. Τα δικά μας προγράμματα εμβαθύνουν σε μυϊκές ομάδες και λειτουργίες που τείνουν να χάνουν γρήγορα τις προσαρμογές τους όπως και τρόπους “φρεναρίσματος” της καθοδικής πορείας των παραμέτρων αντοχής».
Ως γυμναστής το έργο σας πλέον έχει γίνει δυσκολότερο μετά τον κορονοϊό;
«Το έργο των γυμναστών είναι πάντα δύσκολο μιας και καλούμαστε να δουλέψουμε πίσω από την βιτρίνα (ενώ πολλές φορές βγάζουμε αρκετά κάστανα από τη φωτιά). Απλώς αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο προσκήνιο.
Σαφώς και δυσκολεύει το έργο μας με τους υπευθύνους των κρατικών ομοσπονδιών αλλά και της UEFA να αρνούνται να καταλάβουν, αναμένοντας διεκπεραίωση των αγώνων.
Αν ισχύουν τα σενάρια που ακούμε, οι αρμόδιοι ουσιαστικά σαν να αγνοούν πόσο χρόνο χρειάζονται οι ποδοσφαιριστές για να επανέλθουν από “εγκλεισμό” και θα κληθούν άμεσα να αγωνιστούν 2 φορές την εβδομάδα για να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις.
Επίσης σκέφτηκε κανείς και την επόμενη χρονιά που έρχεται? ή κλασικά στο βωμό του σήμερα θυσιάζουμε το αύριο?
Οι παίκτες μπορεί να επηρεαστούν στο μέλλον όταν επανέλθουν σε αγωνιστικές δραστηριότητες και πνευματικά. Είναι κι αυτός ένας στόχος να τους κρατήσετε συγκεντρωμένους;
Ως προς την επήρεια της διακοπής στα φυσικά χαρακτηριστικά, αυτή είναι τρομακτική και την ανέλυσα σε πρόσφατο μου άρθρο στο s11.gr.
Τα πνευματικά/νοητικά χαρακτηριστικά είναι η άλλη όψη του νομίσματος όπου φανταστείτε πόσο ουτοπικό ακούγεται να απαιτήσουμε από τους παίκτες συγκέντρωση στους στόχους της ομάδας εν μέσω ίσως μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει βιώσει η ανθρωπότητα».
Στην Κύπρο πως είναι τα πράγματα;
«Μου έχει κάνει εντύπωση η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού και η αφοσίωση και κατανόηση των κατοίκων της χώρας. Υπάρχει ικανοποιητική πιστεύω εναρμόνιση με τους αυστηρούς κανόνες που έχει ορίσει η κυβέρνηση (με τα ανάλογα παρατράγουδα φυσικά). Η Λευκωσία έχει αισθητή μείωση κίνησης στους δρόμους με τα περισσότερα καταστήματα κλειστά».
Στην Ομόνοια έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού;
«Από την πρώτη στιγμή το προσωπικό του συλλόγου (αγωνιστικό και διοικητικό) επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης και λειτουργίας. Άμεση απολύμανση χώρων και λεπτομερής ενημέρωση από το ιατρικό μας team. Διακόψαμε τις προπονήσεις και ανέλαβα την ατομική επίβλεψη των ποδοσφαιριστών μας ώστε οι απώλειες μας σε φυσικά χαρακτηριστικά να είναι οι λιγότερες δυνατές. Πολύτιμος σύμμαχος μου οι συνεργάτες στην ομάδα (Fitness, Medical staff) και η τεχνολογία, για την παρακολούθηση και καταγραφή των ατομικών προπονήσεων».
Οι ποδοσφαιριστές πως είναι ψυχολογικά;
«Ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής έχει μάθει από τα παιδικά του χρόνια να ζει με την κίνηση. Δεν είναι εργαζόμενος σε γραφείο ή σε κλειστό χώρο. Φανταστείτε τι αντίκτυπο θα έχει στα ψυχοσωματικά του χαρακτηριστικά. Η τακτική επαφή μου μέσω videoκλήσεων και τηλεφώνου, σκοπεύουν στην ηρεμία και την καθοδήγηση τους. Οι γυμναστές (για όσους είναι στο χώρο και γνωρίζουν) πολλές φορές παίζουν το ρόλο του “ψυχολογικού στηρίγματος”. Με οδηγίες και motivation logos προσπαθώ να τους εμφυσήσω την σημασία του να δουν μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον όντας προετοιμασμένοι ταυτόχρονα να επιτύχουν τους προσωπικούς τους στόχους.
Η θέληση η πειθαρχία και η δουλειά, μας έφερε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Πιστεύω και εύχομαι αυτό να συνεχιστεί με την επανέναρξη (εάν υπάρξει)».
Τι συμβουλή θα δίνατε προς τον κόσμο που θέλει να γυμναστεί;
«Κατ’ αρχήν να δείξετε προσοχή στα βίντεο που εμπιστεύεστε στο διαδίκτυο. Δεν κάνουν όλα για όλους!
Επίσης, 10′ άσκηση είναι σχεδόν αδύνατο να ισορροπήσει το χαμένο έδαφος της καθημερινότητας σας. Ο μεταβολισμός και οι λειτουργίες σας θα υποστούν ισχυρό σοκ από τον εγκλεισμό. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσες θερμίδες καταναλώνετε περπατώντας για ψώνια ή καφέ και με ποιον τρόπο λειτουργούσε το μυοσκελετικό σας σύστημα για να ανεβείτε τα σκαλιά του σπιτιού ενός φίλου που θα πηγαίνατε επίσκεψη ή το κουβάλημα ενός φορτίου για κάποια μέτρα.
Η καθιστική ζωή θα διογκώσει προβλήματα μέσης, πλάτης, αυχένα. Ασκήσεις ενεργοποίησης λοιπόν των μυών που στηρίζουν την σπονδυλική στήλη κρίνονται ως επιτακτικές.
Επιπλέον ασκήσεις κινητικότητας για διατήρηση ευκινησίας/ευλυγισίας και για τους πιο προχωρημένους έντονα προγράμματα ασκήσεων fitness με το σωματικό βάρος, με μικρά διαλείμματα, για διατήρηση φυσικής κατάστασης.
Διαρκής κίνηση μέσα στο σπίτι, προσοχή στις διατροφικές σας συνήθειες που θα πρέπει να είναι αισθητά μειωμένες θερμιδικά (επιλέξτε επίσης τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό), άσκηση καθημερινά για 1-2 φορές την ημέρα (σωματικό βάρος, fit equipments) και νοητική/ψυχική προετοιμασία για την επομένη ημέρα όπου θα καταγραφούν πολύπλευρες (προσωπικές και κοινωνικές) απώλειες αλλά θα πρέπει να βγει η ανθρωπότητα ακόμη πιο δυνατή».