Home TOP NEWS «Αν μετά το Βέλγιο αποφασίσουν άλλες 15-20 ομοσπονδίες διακοπή, τι θα κάνει...

«Αν μετά το Βέλγιο αποφασίσουν άλλες 15-20 ομοσπονδίες διακοπή, τι θα κάνει η UEFA;»


Ο δικηγόρος Γρηγόρης Ιωαννίδης, εξειδικευμένος στο αθλητικό δίκαιο με έδρα την Αγγλία, μίλησε στο Sport24.gr για τις προτάσεις της FIFA που δεν είναι δεσμευτικές, για τιην απειλή της UEFA προς τις ομοσπονδίες και για τα συμβόλαια των παικτών που λήγουν στις 30 Ιουνίου.

Προ ημερών η FIFA πρότεινε να επεκταθούν τα συμβόλαια που λήγουν στις 30 Ιουνίου και μετά την ημερομηνία αυτή. Πόσο εύκολο ή δύσκολ είναι να εφαρμοστεί και ποιος αποφασίζει; Τι θα κάνει η UEFA αν η μία χώρα μετά την άλλη αρχίσει να διακόπτει τα πρωταθλήματά της λόγω του κορονοϊού, ενώ προ ημερών απειλούσε με αποκλεισμό;

Πόσο πιθανό είναι να βρεθεί συμφωνία στην Αγγλία ανάμεσα στη Λίγκα και τους παίκτες, στους οποίους προτάθηκε μείωση 30%; Γι’ αυτά τα ζητήματα μίλησε στο Sport24.gr ο δικηγόρος Γρηγόρης Ιωαννίδης, εξειδικευμένος στο αθλητικό δίκαιο με έδρα την Αγγλία, που παραδέχτηκε ότι κάποιες ομάδες στο Νησί εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να γλιτώσουν χρήματα, ενώ τα κέρδη τους τούς επιτρέπουν να επιβιώσουν για αρκετό χρονικό διάστημα..

– Θεωρείτε ότι θα βρεθεί λύση στην Αγγλία ανάμεσα στη Λίγκα και τους παίκτες για τη μείωση των μισθών τους;

“Είναι δύσκολο να βρεθεί συμφωνία, είναι μεγάλη η αγορά εδώ. Όλα τα συμβόλαια δεν είναι τα ίδια. Όταν ένας ποδοσφαιριστής που έχει εισόδημα 6-7 εκατ. λίρες το χρόνο συμφωνήσει σε μείωση 30%, του απομένει πάλι ένα αρκετά σεβαστό ποσό. Αν έχει 200.000 ή 300.000 λίρες και δεχτεί το 30%, δεν είναι το ίδιο. Και πάλι είναι ασφαλώς ένα σεβαστό ποσό, αλλά για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα θα θεωρηθεί χαμηλό. Είναι δύσκολη απόφαση λοιπόν, γιατί δεν είναι αναλογική, δεν είναι δίκαιη”.

– Πολλοί παίκτες θεωρούν ότι οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες των ομάδων εκμεταλλεύονται τη στιγμή του κορονοϊού για να κάνουν τις μειώσεις. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

“Στις μικρότερες κατηγορίες, ακόμα και στις ομάδες της Σκωτίας, τα οικονομικά δεδομένα είναι πιο χαμηλά. Οπότε υπάρχουν πραγματικές δυσκολίες. Αν δεν υπάρξει οικονομική βοήθεια είτε από την κυβέρνηση είτε από την UEFA, είτε από τη FIFA, τότε δύσκολα θα επιβιώσουν. Στην άλλη άκρη έχουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είναι η Γιουνάιτεντ, η Σίτι, η Λίβερπουλ και η Τσέλσι, οι οποίες έχουν μεγάλα κέρδη και το να μειώσουν μισθούς, ή και να απολύσουν εργαζομένους, είναι παράλογη πολιτική.

Υπάρχουν κέρδη που επιτρέπουν σε αυτές τις ομάδες να επιβιώσουν για αρκετό χρονικό διάστημα. Κάποιες ομάδες λοιπόν πράγματι εκμεταλλεύονται τη στιγμή. Άλλες θα κατρακυλήσουν οικονομικά. Επειδή η κυβέρνηση στη Μεγάλη Βρετανία άργησε να πάρει μέτρα κατά του ιού, θεωρώ ότι θα επεκταθεί αυτή η κατάσταση. Και όσο επεκτείνεται, τόσο μεγαλώνει το οικονομικό πρόβλημα. Αν δεν υπάρξει οικονομική ενίσχυση, τότε φαντάζομαι ότι κάποιες ομάδες θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση”.

– Λύση με τους χορηγούς θα βρεθεί; Πώς πιστεύετε ότι θα πράξουν;

“Αν τα χρήματα έχουν ήδη πληρωθεί, αν αυτοί οι χορηγοί προβάλλουν οικονομική ευαισθησία, θα μπορούσαν να τα αφήσουν αυτά τα χρήματα για να χρησιμοποιηθούν από τις ομάδες. Και όταν ξεκινήσει εκ νέου η σεζόν, θα μπορούν οι ομάδες να διαφημίσουν αυτές τις χορηγίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Νομίζω ότι θα υπάρξει σύνεση από όλες τις πλευρές. Αυτό δεν το θεωρώ εγώ το μεγαλύτερο πρόβλημα”.

– Ποια είναι η αίσθησή σας; Θα ολοκληρωθεί η σεζόν στην Αγγλία;

“Τα πράγματα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Ίσως είναι επισφαλές αυτό που λέω. Το πιο πιθανό είναι να παραταθεί η σεζόν. Όταν από τους ειδικούς θεωρηθεί ότι είναι ασφαλές να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, τότε πιστεύω ότι θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών. Οι παίκτες θα υποβληθούν σε ελέγχους. Λόγω του μεγάλου προβλήματος της μόλυνσης στη Μεγάλη Βρετανία, θα είναι επικίνδυνο να επιτραπεί η είσοδος φιλάθλων. Στη Σκωτία κατά πάσα πιθανότητα θα ακυρωθεί ό,τι έχει απομείνει. Θα δοθεί το πρωτάθλημα στη Σέλτικ και θα γίνει αναδιοργάνωση της λίγκας, ώστε να μην υπάρξει αδικία σε αυτούς που είναι να υποβιβαστούν και σε αυτούς που είναι να προβιβαστούν. Να γίνει δηλαδή πρωτάθλημα με περισσότερες ομάδες”.

– Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με την απόφαση του Βελγίου να διακόψει το πρωτάθλημα και να ανακυρήξει πρωταθλήτρια τη Μπριζ;

“Υπάρχουν δεδικασμένα. Και η νομολογία του CAS δηλώνει ξεκάθαρα ότι στα εθνικά θέματα υπεύθυνη είναι η ομοσπονδία, η λίγκα, χωρίς παρέμβαση απέξω και δη από κυβερνητικά όργανα. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Οι λίγκες και οι ομοσπονδίες δεν θέλουν παρεμβάσεις από την UEFA, διότι από τη στιγμή που ακολουθούν τους κανόνες δικαίου και της FIFA και της UEFA, και όλες τους οι αποφάσεις είναι στο πνεύμα αυτών των κανόνων, τότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την πλευρά της UEFA να στέλνει απειλές.

Από τη στιγμή που το καταστατικό μιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δηλώνει ξεκάθαρα ότι εφόσον όλα τα μέλη της αποφασίσουν να τερματιστεί το πρωτάθλημα και δεν… φωνάζει κανένας επειδή αδικείται, τότε το θέμα τελειώνει. Τι να πει η UEFA; Από τη στιγμή που υπάρχει τελική βαθμολογία, μπορούν οι ομάδες να αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου”.

-Και στην Ελλάδα είχε συζητηθεί ενδεχόμενο οριστικής διακοπής…

“Αν υπάρξει σύνεση και αποφυγή πολιτικοποιημένων αποφάσεων, και όποιες αποφάσεις παρθούν από τα αρμόδια όργανα εφαρμόζουν ισονομία, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αν συμφωνήσουν όλοι να τελειώσει το πρωτάθλημα και και να συμφωνήσουν επίσης ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα και ποιοι θα πέσουν… Από την άλλη, βέβαια, στην Ελλάδα το θεωρώ δύσκολο να συμφωνήσουν. Θα υπάρξουν κατά τη γνώμη μου νομικές διαδικασίες. Η UEFA κατανοεί τα προβλήματα, γι’ αυτό έχει συστήσει υπομονή από τις ομοσπονδίες, επειδή ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα το επόμενο διάστημα”.

– Αν μετά το Βέλγιο υπάρξουν κι άλλες ομοσπονδίες – λίγκες που προχωρήσουν σε διακοπή των πρωταθλημάτων, τι μπορεί να κάνει η UEFA; Θα τους αποκλείσει όλους;

“Αυτό ακριβώς. Αν υπάρχουν 15-20 χώρες που κάνουν το ίδιο, τι μπορεί να κάνει; Να τους αποκλείσει όλους; Δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά”.

– Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με την πρόταση της FIFA να επεκταθούν τα συμβόλαια και μετά τις 30 Ιουνίου;

“Διάβασα κάποιους τίτλους στην Ελλάδα που ήταν παραπλανητικοί. Η FIFA έκανε προτάσεις, δεν πήρε καμία απόφαση. Είναι προτάσεις που δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Υπάρχει μια σημείωση στην ανακοίνωση που λέει ότι οι προτάσεις γίνονται με σεβασμό στους κανόνες δικαίου των συμβολαίων και εργατικού δικαίου κάθε χώρας. Για κάποιους παίκτες είναι εύκολο να παίξουν και μετά τη λήξη του συμβολαίου, για άλλους όχι. Αν ένας ποδοσφαιριστής μένει ελεύθερος το καλοκαίρι και έχει συμφωνήσει να πάει σε άλλη μεγάλη ομάδα, ο μάνατζέρ του τι θα του πει;

Να συνεχίσει να παίζει υπό το φόβο να τραυματιστεί ή θα τν συμβουλέψει να… κάτσει στα αυγά του και να μείνει ελεύθερος στις 30 Ιουνίου; Είναι δική τους επιλογή. Είναι πρώτα θέμα εθνικής ομοσπονδίας και λίγκας αν ακολουθήσει τις προτάσεις. Ενημερώνει τις ομάδες και ακολούθως αυτές αποφασίζουν. Δεν μπορεί ούτε η ομοσπονδία ούτε η λίγκα να κάνει δεσμευτικές τις προτάσεις, γιατί θα παραβιάζει το νόμο Μποσμάν. Όταν λήγει κάποιου το συμβόλαιο, δεν έχει σημασία αν έχει γίνει πόλεμος ή αν έχουμε κορονοϊό. Είναι δική του επιλογή αν θέλει να το επεκτείνει ή να σηκωθεί να φύγει”.

-Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να συμπληρώσετε;

“Αν υπάρχει σύνεση και ψυχραιμία σε αυτές τις συμφωνίες, δεν νομίζω να υπάρχει και λόγος να αναμιχθούν δικηγόροι. Τα πάντα μπορούν να λυθούν σε πέντε λεπτά. Επειδή το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα έχει εμπορευματοποιηθεί πάρα πολύ, και τα οικονομικά μεγέθη είναι μεγάλα, προκαλούνται αυτά τα προβλήματα.

Εμείς αντιμετωπίζουμε στην Αγγλία και ένα ακόμη πρόβλημα. Έχει να κάνει με το Brexit, διότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 δεν θα ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα επηρεάσει τα συμβόλαια παικτών και τις όποιες συμφωνίες κάνουν. Υπάρχει ένας κανόνας στη FIFA που απαγορεύει τις μεταγραφές παικτών κάτω των 18 ετών. Υπάρχει εξαίρεση σε αυτό, αν αυτοί οι παίκτες έχουν διαβατήριο Κράτου-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μεταξύ 16-18 ετών. Εμείς επειδή φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χάνουμε και αυτή την εξαίρεση. Οι αγγλικές ομάδες δηλαδή δεν θα μπορούν να υπογράφουν παίκτες κάτω των 18 ετών”.

* Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης είχε ψηφιστεί από το έγκυρο βρετανικό περιοδικό «Sports Business International» ως ένας από τους 20 κορυφαίους δικηγόρους στον πλανήτη, με εξειδίκευση στο Αθλητικό Δίκαιο. Με διδακτορικές σπουδές πάνω στην ποινικοποίηση του ντόπινγκ και την εφαρμογή ποινών σε αδικήματα ντόπινγκ, ζει κι εργάζεται μόνιμα στη Μ. Βρετανία. Βρέθηκε στο επίκεντρο προ ετών, όταν κλήθηκε να χειριστεί την υπόθεση των Ελλήνων Ολυμπιονικών, Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιου Χάλαμ του Σέφιλντ, με εμπειρία σχεδόν 20 ετών σε υποθέσεις στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS), εκπροσωπώντας αθλητές διεθνούς βεληνεκούς.