Home TOP NEWS Άνταμ Λανγκ: «Είμαι πολύ καλά στην ΟΜΟΝΟΙΑ, θέλω να πετύχω μεγάλα πράγματα...

Άνταμ Λανγκ: «Είμαι πολύ καλά στην ΟΜΟΝΟΙΑ, θέλω να πετύχω μεγάλα πράγματα με την ομάδα»


Χθες είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για λίγο με τον Ούγγρο κεντρικό αμυντικό της ομάδας μας Άνταμ Λανγκ. Μέσα από τη συζήτηση φάνηκε ο δυναμικός χαρακτήρας του, ήταν επίσης προσγειωμένος και έδειξε να είναι άνθρωπος ο οποίος είναι απόλυτα προσηλωμένος στον στόχο που θέτει.

Μας μίλησε για τη χρονιά που έφυγε, τους συμπαίκτες του και το κλίμα που συνάντησε στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για τον προπονητή αλλά και για τους ανθρώπους που είναι κοντά και εργάζονται για την ομάδα.

Έχει όνειρα για το μέλλον τα οποία όμως δεν είναι μακροπρόθεσμα. Αφορούν 100 τοις εκατό τον Λανγκ ως μέλος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Φέτος ήταν ένας από τους κορυφαίους μέσα στη σεζόν όχι μόνο για την ομάδα μας αλλά και συνολικά στο πρωτάθλημα.

Η Συνέντευξη του Λανγκ στο OmonoiaNews

Πως περνάς τις μέρες σου στην Ουγγαρία;

«Επισκέπτομαι τους ανθρώπους της οικογένειας μου αλλά και τους φίλους μου. Είμαι με τη γυναίκα μου και τον γιο μου. Έχουμε ήδη αρχίσει κάποιες ατομικές προπονήσεις, με το πρόγραμμα που λαμβάνουμε από την ομάδα μέσω e-mail. Από την περασμένη Δευτέρα αρχίσαμε. Οπότε είναι γεμάτο το πρόγραμμα, κάθε μέρα υπάρχει κάτι να κάνουμε».

Για πότε προγραμματίζεται η επιστροφή σου στην Κύπρο;

«Δεν μας έχει πει ακόμη η ομάδα καθώς ακόμη δεν λήφθηκαν οι αποφάσεις από την ΟΥΕΦΑ για να γνωρίζουμε πότε αρχίζουν τα Ευρωπαϊκά μας παιχνίδια. Το Κυπριακό πρωτάθλημα αρχίζει στις 22 Αυγούστου. Ο προπονητής είπε ότι θέλει να κάνουμε μία προετοιμασία διάρκειας 6 εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναμαζευτούμε λίγο πριν τα μέσα Ιουλίου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ημερομηνίες για τα Ευρωπαϊκά και θα πρέπει να περιμένουμε. Θα γνωρίζουμε στις 17 του Ιούνη».

Πως πήρες την απόφαση να έρθεις στην ΟΜΟΝΟΙΑ; Είσαι ένας παίκτης σε πολύ καλή ηλικία, μέλος της Εθνικής σου ομάδας με παρουσία σε Γιούρο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα ήταν δύσκολο να πειστείς να έρθεις να αγωνιστείς σε ένα πρωτάθλημα όπως το Κυπριακό…

«Για να είμαι ειλικρινής πριν πάρω την απόφαση να έρθω στην ΟΜΟΝΟΙΑ, πέρασα από μία περίοδο η οποία δεν ήταν τόσο επιτυχημένη για μένα. Δεν έπαιζα όσο περίμενα και ήθελα στις προηγούμενες ομάδες που ήμουν. Είναι αλήθεια ότι στο Γιούρο είχα καλή απόδοση και μετά, όταν αποφάσισα να παίξω στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας είχα 6 πολύ καλούς μήνες όμως μετά κάτι συνέβη. Είχα κι εγώ τα δικά μου λάθη. Στο ποδόσφαιρο μπορούν να συμβούν πολλά και αν δεν αντιδράσεις σωστά μπορείς να κάνεις ζημιά στον εαυτό σου. Είχα μπροστά μου μία καινούργια κατάσταση η οποία δεν μου ξαναπαρουσιάστηκε, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω και γι’ αυτό είχα κάποιες δυσκολίες. Ακολούθως προσπάθησα να βρω ένα κλαμπ για να έχω ξανά την ευκαιρία να δείξω ποιος είμαι. Και αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι το Κυπριακό πρωτάθλημα δεν είναι χαμηλού επιπέδου, όπως ίσως αρκετοί να πιστεύουν. Υπάρχουν πολλοί παίκτες εδώ που μπορούν να παίξουν σε διεθνές επίπεδο αλλά και οι ομάδες απέδειξαν ότι μπορούν να παίξουν και στα Ευρωπαϊκά κύπελλα. Αποτελεί για μένα μία πολύ καλή πρόκληση».

Μπήκες λοιπόν στην ΟΜΟΝΟΙΑ και φαίνεται ότι εσύ και οι συμπαίκτες σου καταφέρατε να γίνεται ομάδα, με όλη την έννοια της λέξης. Φαίνεται ότι δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα ένα δυνατό δέσιμο μεταξύ σας…

«Είναι αλήθεια. Υπάρχει όντως ένα πολύ καλό ομαδικό πνεύμα. Όλοι συμπεριφέρονται πολύ επαγγελματικά και αυτό είναι που παίζει σημαντικό ρόλο για να ισχύει κάτι τέτοιο όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και εκτός γηπέδου διότι όλοι πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους. Για μένα, στη φετινή χρονιά, ήταν όλα τέλεια. Είχαμε έναν καλό προπονητή με πολύ καλή φιλοσοφία. Αυτό που βγάλαμε στο γήπεδο είναι τη δική του φιλοσοφία. Όλοι θέλαμε να τον ακολουθήσουμε. Στις προπονήσεις κάναμε όλοι ότι μας ζητούσε. Είναι ένα στοιχείο κλειδί. Είχαμε επίσης πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Οικονομικά ήμασταν πολύ σταθεροί, και αυτός επίσης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Αυτοί που εργάζονταν γύρω από την ομάδα έκαναν για μας τους παίκτες τις συνθήκες ευκολότερες. Είναι μία καλή βάση όλα αυτά για να πετύχουμε κάτι ιδιαίτερο στην επόμενη χρονιά, αν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο δουλειάς και σκέψης».

Ήταν στα κάτω της τα τελευταία χρόνια η ομάδα με απουσία και από την Ευρώπη. Τώρα παρουσιάζεται μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση, τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τι περιμένεις;

«Νομίζω ότι όλοι είναι διψασμένοι για την επιτυχία. Θα δώσουμε σίγουρα το 100 τοις εκατό για να φτάσουμε κάπου πολύ καλά φέτος. Αυτό είναι κάτι που μπορώ να υποσχεθώ».

Πρόσφατα έφυγε ένα μέλος της περσινής ομάδα, ο Μίκαελ Ορτέγα

«Τον θεωρώ έναν πραγματικό play-maker. Έκανε τη διαφορά. Στο επιθετικό κομμάτι μπορούσε να κάνει ιδιαίτερα πράγματα, με τη μπάλα και χωρίς την μπάλα. Είχε πολύ καλές κινήσεις, καλές τελικές μεταβιβάσεις. Είναι ένα πολύ καλό Νο. 10 πιστεύω.  Ήταν ένα πολύ καλό παιδί, καλός χαρακτήρας και πάντοτε εύθυμος». 

Εσύ θα συνεχίσεις να έχεις δίπλα σου τον Μίκαελ Λούφτνερ. Μαζί ήσασταν ένα εξαιρετικό δίδυμο κατά τη διάρκεια της χρονιάς…

«Ναι είναι αλήθεια. Είχαμε καλή συνεργασία. Καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο. Βοηθάμε πολύ ο ένας τον άλλο στο γήπεδο αλλά και εκτός γηπέδου, είμαστε συγκάτοικοι. Μιλάμε πολύ και έξω. Μπορώ να πω ότι είμαστε φίλοι ή καλύτερα αρχίζουμε να γινόμαστε».

Έχει τη σημασία του πάντως το ότι θα είστε και πάλι οι πλείστοι συμπαίκτες μαζί. Θα είναι η δεύτερη χρονιά για εσάς. Είναι κάτι το οποίο σίγουρα είναι βοηθητικό…

«Ακριβώς. Όσο περισσότερο παίζουμε μαζί τόσο περισσότερο συνδεόμαστε ως συμπαίκτες. Διότι ο χρόνος φέρνει και στο γήπεδο κινήσεις οι οποίες απλά μας βγαίνουν αυτόματα. Αν παίζεις για μεγάλο διάστημα με κάποιον, μπορείς να γνωρίζεις στο δευτερόλεπτο πως ο συμπαίκτης σου θα αντιδράσει σε μία κατάσταση στον αγώνα και μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς τις τοποθετήσεις στο γήπεδο».

Το τι είδαμε φέτος από την ΟΜΟΝΟΙΑ μας έκανε όλους χαρούμενους. Είμαστε επίσης χαρούμενοι και για την απόδοση του κάθε ενός από εσάς ξεχωριστά. Τώρα ο κόσμος πιστεύει ότι η ομάδα μας μπαίνει στο νέο πρωτάθλημα με πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων. Ίσως κάποιοι να χρήσουν την ΟΜΟΝΟΙΑ φαβορί. Εσύ συμφωνείς με αυτό;

«Νομίζω ναι συμφωνώ. Σίγουρα πάντως αυτό μπορεί να λεχθεί. Εφόσον θα διατηρηθεί η ομάδα μας για τη νέα χρονιά, σίγουρα είναι κάτι που θα μας δώσει αυτό το πλεονέκτημα. Φέτος δείξαμε όντως ένα καλό πρόσωπο και πιστεύω ότι στην επόμενη χρονιά όλοι θα θέλουν να μας κερδίσουν. Άρα πρέπει να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι και σταθεροί. Θα είναι σίγουρα συναρπαστικό».

Είπες προηγουμένως για τη δίψα σας να παίξετε. Εσύ, όπως και όλοι, ίσως πέρασες το μεγαλύτερο διάστημα της επαγγελματικής σου καριέρας χωρίς ποδόσφαιρο τους προηγούμενους μήνες. Πως ήταν; Πως ένιωθες;

«Ήταν το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής μου στο οποίο έμεινα χωρίς ποδόσφαιρο και το πεθυμούσα τόσο πολύ. Πεθύμησα την μπάλα, τις ασκήσεις, τους συμπαίκτες και την ένταση της προπόνησης, την αίσθηση του γηπέδου».

Θεωρείς ότι αν η απόφαση ήταν διαφορετική και το πρωτάθλημα επανάρχιζε, η ΟΜΟΝΟΙΑ θα απέδιδε το ίδιο καλά όπως πριν;

«Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θα το μάθουμε ποτέ όμως αίσθηση μου και άποψη μου είναι πως μπορούσαμε να συνεχίζαμε με τον ίδιο τρόπο. Είχαμε φτάσει σε ένα επίπεδο, ήμασταν στην πρώτη θέση και όλα ήταν στο χέρι μας. Ένα από τα καλύτερα πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο του μέλλοντος σου. Και αυτό ίσχυε για εμάς».

Πάντως οφείλω να σου πω ότι ήταν κάπως παράξενο να ακούμε από τη μία τη διοίκηση, ίσως και τον προπονητή, να είναι πολύ συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις τους σε ότι αφορά στους στόχους της ομάδας, και από την άλλη οι ποδοσφαιριστές, εσείς, μέσα από τις τοποθετήσεις σας δηλώνατε ξεκάθαρα ότι στόχος ήταν η πρωτιά και ο τίτλος…

«Ναι διότι εμείς ήμασταν στο γήπεδο και νιώθαμε πόσο δυνατές ήταν οι ομάδες που αντιμετωπίζαμε. Στην αρχή της περιόδου πολλοί παίκτες μπήκαν στην ομάδα και πολλοί έφυγαν. Ήμασταν μία καινούργια ομάδα άρα ήταν δύσκολο στην αρχή να προσανατολιστούμε σε ότι αφορά στους στόχους. Είχαμε μερικές εβδομάδες προετοιμασίας και ακολούθως μπαίναμε στην νέα διοργάνωση όμως όσοι καινούργιοι έρχονταν στην ομάδα είχαν αυτή τη δίψα, φαινόταν. Γι ‘αυτό πετύχαμε. Θα πως ξανά αυτό που ανέφερα και πριν, ότι στην ομάδα είχαμε τα πάντα. Καλούς παίκτες, καλούς προπονητές, ανθρώπους που εργάζονταν καθημερινά δίπλα μας,  ήταν εξαιρετικοί και έκαναν τη δουλειά μας ευκολότερη. Και οικονομικά η ομάδα έδειξε σταθερότητα, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό. Όταν συμφωνείς κάτι και το κλαμπ τηρεί τον λόγο του, αυτό βγαίνει και στο γήπεδο».

Φέτος εμφανίστηκε στην ομάδα κάτι πολύ καλό το οποίο πάνε χρόνια να δούμε. Ήταν σαν να ήταν όλοι μια αγκαλιά. Ο κόσμος, η διοίκηση, οι παίκτες, όλοι… Ήταν μία χρονιά στην οποία η σκέψη όλων και τα συναισθήματα ήταν συνέχεια θετικά.

«Είναι σπουδαίο να νιώθεις μέρος ενός μεγάλου συνόλου. Αν θέλεις να κτίσεις ένα σύνολο το οποίο να δουλεύει σαν μία οντότητα, πρέπει να υπάρχουν καλοί άνθρωποι μέσα σε αυτό. Αν αυτό ισχύσει τότε όλα γίνονται πιο εύκολα. Διότι αν νιώθεις χαρούμενος και καλά με τον εαυτό σου τότε δίνεις εύκολα ότι καλύτερο μπορείς. Αυτό πιστεύω…»

Είδαμε φέτος ξανά γεμάτα γήπεδα. Όλοι μας απολαύσαμε το ποδόσφαιρο που μας προσφέρατε. Επίσης ήταν κάτι που εμείς οι οπαδοί της ομάδας πεθυμήσαμε. Σε εσάς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι πείστηκε ξανά ο κόσμος, επέστρεψε στο γήπεδο, αγκάλιασε την ομάδα και ήταν υποστηρικτικός…

«Ήταν εις γνώσιν μου προτού έρθω στην Κύπρο ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι η ομάδα με τους περισσότερους οπαδούς. Το έλεγα από την αρχή ότι, αν παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και φέρουμε καλά αποτελέσματα ο κόσμος της ομάδας θα επιστρέψει. Είχαμε πολύ καλή επικοινωνία με τον κόσμο μας. Μας αρέσει να παίζουμε σε γεμάτα γήπεδα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ακόμα και στα παιχνίδια με μικρές ομάδες στην έδρα μας, είχαμε 8-10 χιλιάδες κόσμο δίπλα μας. Στα ντέρμπι είχαμε 15 χιλιάδες δίπλα μας. Δημιουργούσαν σε κάθε παιχνίδι υπέροχη ατμόσφαιρα και μπορούσες να νιώσεις πραγματικός ποδοσφαιριστής παίζοντας σε αυτές τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα. Ήταν κάτι που απολαμβάναμε και μας δημιουργούσε πολύ ωραία συναισθήματα. Επίσης βλέπαμε ότι όταν παίζαμε πολύ καλά τους κάναμε χαρούμενους. ‘Ετσι πάει, ο κόσμος έρχεται στα παιχνίδια μας κι εμείς έπρεπε να κάνουμε αυτό που έπρεπε στο γήπεδο».

Είδαμε και κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της ομάδας τα οποία ήταν φυσιολογικά. Σίγουρα δεν έχουμε παράπονο. Πιστεύεις ότι θα μειωθούν αυτά τα διαστήματα που η ομάδα δεν αποδίδει και τόσο καλά, στο μέλλον; Επίσης να περιμένουμε ένα ακόμα καλύτερο επίπεδο ποδοσφαίρου στη νέα χρονιά;

«Ναι, το ελπίζω. Ο δικός μου τρόπος σκέψης και η φιλοσοφία μου λέει ότι πρέπει μέρα παρά μέρα να γίνομαι καλύτερος. Επίσης ξέρω ότι όταν μπούμε στο γήπεδο και κάνουμε ένα κακό παιχνίδι πρέπει να μαθαίνουμε πολλά από αυτό και να διορθώνουμε τα λάθη μας, να συζητάμε τα όποια προβλήματα παρουσιάσαμε και στο επόμενο παιχνίδι να είμαστε καλύτεροι. Θέλω να πω πάντως ότι στα παιχνίδια πολλά μπορούν να συμβούν, οι αντιδράσεις μας πρέπει να είναι ενστικτώδεις. Πιστεύω πάντως πολύ ότι θα είμαστε ακόμη πιο βελτιωμένοι στη νέα χρονιά. Πρέπει ωστόσο πάντοτε να μιλάμε για το αμέσως επόμενο παιχνίδι και να μην προσπαθούμε να βλέπουμε πιο μακριά. Βήμα με βήμα, παιχνίδι με παιχνίδι».

Για τον προπονητή και την σχέση του με τους παίκτες. Πως είναι σαν προπονητής και σαν άτομο; Έχετε επικοινωνία και εκτός γηπέδου…

«Είναι πολύ υποστηρικτικός μαζί μας. Όποτε αντιμετωπίζουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα νιώθουμε την άνεση να του μιλήσουμε και θέλουμε να παίρνουμε τις συμβουλές του. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να συζητήσεις πολλά πράγματα. Είναι πολύ ανοικτόμυαλο άτομο. Ρωτά συχνά πως αισθανόμαστε, κάνει αστεία μαζί μας. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτή τη στενή σχέση με τον προπονητή».

Δεν δίστασε πάντως να δώσει ρόλο σε νεαρούς παίκτες. Κάτι που επίσης πάνε χρόνια να το δούμε στην ομάδα…

«Ναι είναι πολύ ωραίο να βλέπεις αυτούς τους νεαρούς να αποτελούν μέρος της ομάδας. Είναι πολύ ταλαντούχοι όλοι τους και αυτό το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια. Ήμουν κι εγώ κάποτε στην ηλικία τους και ξέρω πως δουλεύει και πως σκέφτεται ένας μικρός. Είναι κλειδί, το τι θα κάνουν αυτοί οι παίκτες, για το μέλλον της ομάδας. Διότι είναι ένα πράγμα να έχει κάποιος ταλέντο και είναι κάτι άλλο το να ξέρει, να έχει την εξυπνάδα να το χρησιμοποιήσει και να λειτουργεί σωστά τόσο στο γήπεδο όσο και εκτός γηπέδου. Οι μικροί εναι δύσκολοι αντίπαλοι στις προπονήσεις πάντως. Είναι πολύ κινητικοί και δεν κουράζονται ποτέ. Ήταν πολλές φορές δύσκολο να προπονούμαι απέναντι τους».

Οι δικοί σου στόχοι στο ποδόσφαιρο ποιοι είναι. Που ονειρεύεσαι να φτάσεις;

«Είμαι πάντοτε απόλυτα συγκεντρωμένος στην ομάδα μου. Με τον σύλλογο με τον οποίο έχω συμβόλαιο. Είμαι πάντοτε επικεντρωμένος στο παρόν και στο κοντινό μέλλον. Είμαι πολύ καλά στην ΟΜΟΝΟΙΑ και θέλω να πετύχω μεγάλα πράγματα με την ομάδα. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στο ποδόσφαιρο, όμως λέω ότι η σκέψη μου τώρα είναι μόνο σε αυτή την ομάδα. Νιώθω ότι έχουμε πιθανότητες να κάνουμε κάτι πολύ καλό. Πρέπει να έχουμε στόχους για τη νέα χρονιά και ο δικός μου προσωπικός στόχος είναι να γίνω πρωταθλητής, να κατακτήσω και το κύπελλο και θα ήθελα να παίξω και στην Ευρώπη».

Να πάρεις δηλαδή αυτά που σου στέρησε ο Κορονοϊός φέτος…

«Ακριβώς!»

Έχεις ακόμα μία μεγάλη πρόκληση μπροστά σου. Την προσπάθεια που θα κάνεις με τη χώρα σου για να μπείτε στο Γιούρο…

«Έχουμε καλές πιθανότητες. Πρώτα θα παίξουμε με την Βουλγαρία και αν τους κερδίσουμε θα παίξουμε με τον νικητή του ζευγαριού Ισλανδία-Ρουμανία. Είναι καλές ομάδες όμως είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα και θα το παλέψουμε».

Και η εμπειρία του να έχεις τον Κριστιάνο Ρονάλντο αντίπαλο πως ήταν;

«Ήταν απίστευτο. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τέτοιου επιπέδου ποδοσφαιριστές που τους βλέπεις στην τηλεόραση είναι ξεχωριστό. Σκόραρε δύο τέρματα σε εκείνο τον αγώνα. Τι μπορώ να πω; Κάναμε εξαιρετικό παιχνίδι και φέραμε ισοπαλία 3-3. Ήταν πάντως ξεχωριστός. Οι κινήσεις του, η εξυπνάδα του στο παιχνίδι… για αυτό είναι κορυφαίος».

Τι άλλο μπορούμε να πούμε πριν κλείσουμε;

«Σας ευχαριστώ. Χαίρομαι που συζητήσαμε και είπα τις απόψεις μου και κατέθεσα τα συναισθήματα μου. Αφού είσαστε κι εσείς οπαδοί θα σας υποσχεθώ ότι θα συνεχίσουμε στη νέα χρόνια το ίδιο δυνατά, με τον ίδιο τρόπο».