Home TOP NEWS Μαυρίας: «Η ΟΜΟΝΟΙΑ θα κατακτούσε και το πρωτάθλημα και το κύπελλο»

Μαυρίας: «Η ΟΜΟΝΟΙΑ θα κατακτούσε και το πρωτάθλημα και το κύπελλο»


Συνέντευξη στην εφημερίδα Χαραυγή παραχώρησε ο ποδοσφαιριστής της ομάδας μας Χάρης Μαυρίας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα και η συνέντευξη Χάρη Μαυρία:

Ο Χάρης Μαυρίας δίνει την υπόσχεση στους φίλους της Ομόνοιας ότι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας θα τα δώσουν όλα για να κατακτήσουν τον τίτλο στη νέα περίοδο και να σηκώσουν το τρόπαιο μαζί τους. Ο 26χρονος (21/2/1994) Ελλαδίτης ήταν από τους ιδιαίτερα διακριθέντες του «τριφυλλιού» κατά την προηγούμενη περίοδο, η οποία ολοκληρώθηκε άδοξα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Χ» εξέφρασε πικρία γι’ αυτή την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η Ομόνοια ήταν η καλύτερη ομάδα και είχε τις δυνατότητες να κατακτήσει τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο.

Ο Μαυρίας χαρακτήρισε ως κύριο συστατικό για την επιτυχημένη πορεία της ομάδας τον πολύ καλό χαρακτήρα όλων των ποδοσφαιριστών, που ήταν καταλυτικό στοιχείο για τη δημιουργία άριστου και οικογενειακού κλίματος στα αποδυτήρια. Πρόσθετα, εξήρε την άρτια οργάνωση και λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Κληθείς να σχολιάσει την δική του παρουσία, αγωνιζόμενος ως δεξιός οπισθοφύλακας, εστίασε στη βοήθεια του προπονητικού επιτελείου για να κατανοήσει τη θέση και τη σημασία της σωστής άμυνας.

Ο ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόκληση που δημιουργεί η συμμετοχή της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ και εξέφρασε αισιοδοξία για είσοδό της σε ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μίλησε, ακόμα, για τη συνεργασία του με τον Χένινγκ Μπεργκ, τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία για τους ποδοσφαιριστές, τον κόσμο της ομάδας και άλλα πολλά. Ας δώσουμε, καλύτερα, πάσα στον Χάρη Μαυρία.

Ποια συναισθήματα σου άφησε η περίοδος 2019-2020;

«Δεν έχει σχέση πως ολοκληρώθηκε η σεζόν. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος διότι εξαρχής είχαμε θέσει ως στόχο την έξοδο στην Ευρώπη και πιστεύω πως τον πετύχαμε και με το παραπάνω. Είμαι χαρούμενος διότι όλοι, εντός και εκτός γηπέδου, εργάστηκαν πάρα πολύ σκληρά για να είναι η Ομόνοια στην πρώτη θέση. Αυτό αρμόζει στην Ομόνοια και κατά συνέπεια είναι κάτι που με γεμίζει χαρά».

Η Ομόνοια εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς να αναδειχθεί πρωταθλήτρια. Πιστεύεις ότι η ομάδα είχε τις δυνατότητες να κατακτήσει τον τίτλο;

«Εννοείται. Σε αυτό το κομμάτι δεν μπορώ να πω ότι είμαι λυπημένος, όμως πιστεύω ότι εάν παιζόταν η σεζόν μέχρι το τέλος η Ομόνοια θα κατακτούσε και το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Δείξαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν ότι ήμασταν η πιο σταθερή ομάδα, ειδικά σε σύγκριση με εκείνες της πρώτης εξάδας, αλλά και της τετράδας, όπου είχε την καλύτερη συγκομιδή βαθμών. Θεωρώ, επίσης, ότι μέσα στη χρονιά φάνηκε ότι η Ομόνοια έπαιζε καλύτερο ποδόσφαιρο με τις πιο δυνατές ομάδες. Θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να σηκώναμε το τρόπαιο του πρωταθλήματος. Νιώθω μια πικρία γι’ αυτό, όμως η επόμενη σεζόν είναι κοντά και δίνουμε υπόσχεση στον κόσμο ότι από τη στιγμή που δεν το ζήσαμε αυτό μαζί θα κάνουμε τα πάντα για να το ζήσουμε στο επόμενο πρωτάθλημα».

Ανεξάρτητα από το άδοξο φινάλε της σεζόν η Ομόνοια επανήλθε σε πρωταγωνιστική τροχιά μετά από μακρά περίοδο. Ποια ήταν τα συστατικά που συνέβαλαν στην πορεία της ομάδας;

«Στην αρχή της σεζόν κτίστηκε μια καινούργια ομάδα. Ήρθαν πολλοί νέοι παίκτες οι οποίοι αναμφισβήτητα είχαν την απαιτούμενη ποιότητα για να δημιουργήσουμε μια δυνατή ομάδα, ικανή να πρωταγωνιστεί. Το πιο σημαντικό στοιχείο της ομάδας θεωρώ πως ήταν οι χαρακτήρες όλων των ποδοσφαιριστών, που ήταν πάρα πάρα πολύ καλοί. Είτε παίζαμε είτε όχι, είτε κάποιος έμεινε στον πάγκο ήμασταν πάντα ο ένας δίπλα στον άλλο και δίναμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Εκτός από αυτά ο προπονητής, ο βοηθός, ο γυμναστής, ο τεχνικός διευθυντής και γενικά όλοι όσοι ήταν κοντά στην ομάδα και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε το τμήμα και η οργάνωση που υπάρχει βγάζουν φιλοσοφία μεγάλης ομάδας και πιστεύω ότι είναι κάτι που φαίνεται στο γήπεδο».

Διάλειμμα και οικογενειακές στιγμές

Πως βίωσες ως ποδοσφαιριστής και ως άνθρωπος τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού;

«Σίγουρα τον πρώτο καιρό ήταν πάρα πολύ δύσκολα, επειδή μέναμε σπίτι μας, δεν μπορούσαμε να βγούμε και να κάνουμε προπόνηση. Έχουμε συνηθίσει σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, αφού κάθε μέρα είμαστε στο γήπεδο και παίζουμε μπάλα. Όταν, όμως συνειδητοποιείς πως είναι θέμα υγείας, που για ‘μένα είναι το πιο σημαντικό στη ζωή, συμβιβάζεσαι. Προσέχαμε και κάναμε υπομονή για να περάσει όλο αυτό και να είμαστε υγιείς ούτως ώστε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα. Μπορώ να πω ότι αυτό τον καιρό κάναμε πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν μπορούσαμε. Ήταν μια δύσκολη περίοδος, όμως πέρασα πάρα πολύ όμορφα με την οικογένεια μου και είχα χρόνο και στιγμές με τα παιδιά μου, τον οποίο δεν είχα. Τα Σαββατοκύριακα ήμασταν σε ξενοδοχείο, κάθε πρωί είχαμε προπόνηση και έτσι έζησα ωραίες στιγμές. Μακάρι, φυσικά, να μην επιστρέψει όλο αυτό και να έχουμε τέτοιες συνθήκες, όμως θεωρώ ότι ως πατέρας ήρθα πιο κοντά με τα παιδιά μου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για ‘μένα.

Νομίζεις ότι αυτή η μακρά αποχή θα επηρεάσει γενικά όλους τους ποδοσφαιριστές, όσον αφορά στην προσπάθεια να επανέλθετε σε σωστό επίπεδο;

«Είναι μια ερώτηση που κάνω πολλές φορές στον εαυτό μου, γιατί ποτέ δεν έμεινα τόσους μήνες χωρίς ποδόσφαιρο. Ό,τι και να λέμε είναι θεωρητικό, επειδή δεν έχουμε προηγούμενο για να κάνουμε σύγκριση. Ωστόσο, με το να βγαίνω στο δρόμο και να τρέχω, να κάνω λίγο αερόβιο ή γυμναστήριο διαφέρει από τον ποδοσφαιρικό ρυθμό. Συνεπώς, θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο. Εάν, δηλαδή, τα προηγούμενα χρόνια χρειαζόμασταν ενάμιση μήνα προετοιμασία  το καλοκαίρι για να επανέλθουμε θεωρώ πως τώρα θα θέλουμε 2-2.5 μήνες για να μπούμε στο ρυθμό μας».

Οι καλοί σε παρασύρουν…

Ήσουν από τους διακριθέντες και πιο σταθερούς παίκτες της Ομόνοιας και μάλιστα αγωνιζόμενος ως δεξιός οπισθοφύλακας, μια θέση που δεν είναι η φυσική σου. Πώς σου φάνηκε αυτή η μετατόπιση;

«Μου αρέσει πάρα πολύ η θέση του δεξιού οπισθοφύλακα και αγωνίστηκα σε αυτήν αρκετές φορές τα δύο τελευταία χρόνια. Πιστεύω πως ο προπονητής και ο βοηθός προπονητής με βοήθησαν πάρα πολύ να κατανοήσω τη θέση, προκειμένου να αρχίσω να βελτιώνομαι αμυντικά, που ήταν το μειονέκτημα μου. Ανεξάρτητα από αυτό η Ομόνοια έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο και τα μπακ πρέπει να βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Νομίζω ότι είναι το στιλ μου να παίζω ως μπακ που βοηθά επιθετικά την ομάδα. Εκείνο που κατανόησα με τη βοήθεια των προπονητών μας, είναι ότι όταν είσαι αμυντικός το πιο σημαντικό είναι η άμυνα. Πιστεύω πως με τα υπόλοιπα παιδιά δέσαμε πάρα πολύ και φάνηκε ότι η ομάδα είχε πάρα πολύ καλή αμυντική λειτουργία.

Όσο για την απόδοσή μου θεωρώ ότι σε μια ποδοσφαιρική ομάδα, που αγωνίζονται 14 παίκτες μαζί με τις αλλαγές, εάν η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών είναι καλοί, όπως συνέβαινε φέτος στην Ομόνοια, τότε όλοι παρασυρόμαστε και μπαίνουμε σε μια καλή πορεία. Αυτό έγινε και στην περίπτωσή μου. Χάρις στο σύνολο διακρίθηκα κι εγώ».

Περί πράσινου και τριφυλλιού

Στην καριέρα σου είχες πολύ καλές εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό και επανήλθες δριμύτερος με την Ομόνοια. Νομίζεις ότι την… βρίσκεις με τα πράσινα και το τριφύλλι;

«Όντως μου αρέσουν και τα πράσινα και τα τριφύλλια. Σε προσωπικό επίπεδο μπορώ να πω ότι το ψυχολογικό κομμάτι παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοσή μου. Αν κάπου νιώσω καλά και ότι με εμπιστεύονται, αν νιώσω τη στήριξη του κόσμου, θα κάνω τα πάντα και θα δώσω ό,τι έχω μέσα στο γήπεδο για να ανταποδώσω. Γενικά μου αρέσει να ανταποδίδω. Στην Ελλάδα ξεκίνησα από τον Παναθηναϊκό, είναι η ομάδα μου και εννοείται ότι άμα έμπαινα στο γήπεδο θα έδινα τον καλύτερο μου εαυτό. Είναι κάτι που το έχω μέσα μου. Από τη στιγμή που ήρθα στην Ομόνοια ένιωσα μια στήριξη και μια συμπαράσταση που με κάνει να θέλω να ανταποδίδω κάθε φορά που μπαίνω στο γήπεδο τόσο στην ομάδα όσο και στον κόσμο. Ευχαριστώ πάρα πολύ και ίσως να είναι ένας λόγος που αποδίδω με τα πράσινα και το τριφύλλι».

Είσαι από τους ποδοσφαιριστές που βρίσκεται ψηλά στην εκτίμηση των οπαδών της Ομόνοιας. Εισπράττεις αυτό το συναίσθημα; Ποια είναι η γνώμη σου για τον κόσμο της ομάδας;

«Νιώθω όντως αυτή τη στήριξη. Πιστεύω πως ο κόσμος εκτιμά όποιον δίνει πάντα τον καλύτερο του εαυτό μέσα στο γήπεδο για την ομάδα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους φιλάθλους μας για την αγάπη και τη στήριξη τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Παίζαμε εκτός έδρας και νιώθαμε ότι ήταν η έδρα μας, με αποκορύφωμα το τελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΛ στην Λεμεσό. Μπορεί να ήμουν εκτός λόγω τραυματισμού, όμως το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μπορώ να πω ότι ήταν ανατριχιαστικό. Όταν πρωτοήρθα μου έλεγαν όλοι για την ομάδα και ότι η μισή Κύπρος είναι με την Ομόνοια. Φέτος το κατάλαβα και με το παραπάνω αυτό το πάθος και τη δίψα που έχει ο κόσμος».

Στόχος η είσοδος σε ομίλους

Στα αξιοσημείωτα της καριέρας του Μαυρία καταγράφεται το γεγονός ότι είναι ο τέταρτος νεαρότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 20 Οκτωβρίου του 2010 έκανε ντεμπούτο στον Παναθηναϊκό, στον αγώνα με την Ρούμπιν Καζάν, σε ηλικία 16 χρόνων και 245 ημερών. Κληθείς να σχολιάσει την προοπτική της συμμετοχής της Ομόνοιας στη διοργάνωση δεν έκρυψε την αισιοδοξία για είσοδο της ομάδας στους ομίλους είτε του Τσάμπιονς είτε του Γιουρόπα Λιγκ. Ανάφερε συγκεκριμένα:

«Όντως έπαιξα πάρα πολύ μικρός στη διοργάνωση και ήταν η πρώτη μου συμμετοχή με τον Παναθηναϊκό. Πέρασαν ήδη δέκα χρόνια και μου φαίνεται πάρα πολύ μακρινό. Έπαιξα, επίσης, στο Γιουρόπα Λιγκ και όταν έχεις αγωνιστεί σε τέτοιες διοργανώσεις βάζεις ψηλά τον πήχη και θέλεις ως προσωπική διάκριση να είσαι σε μια ομάδα που να σου δίνει αυτή την ευκαιρία. Προσωπικά πάντα στοχεύω ψηλά και θεωρώ ότι αυτή η φιλοσοφία πρέπει να υπάρχει στους παίκτες που αγωνίζονται στην Ομόνοια, γιατί είναι μια ομάδα η οποία πρέπει να συμμετέχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ελπίζω φέτος να καταφέρουμε να μπούμε και στους ομίλους. Είναι κάτι που θέλουμε πολύ όλοι στην ομάδα και θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό».

Χαρά κάθε ποδοσφαιριστή να δουλεύει με τον Μπεργκ

Χαρούμενος που συνεργάζεται με έναν προονητή με τις γνώσεις και το επίπεδο του Χένινγκ Μπεργκ δήλωσε ο Χάρης Μαυρίας, που χαρακτήρισε τον Νορβηγό ως έναν από τους καλύτερους που είχε στην καριέρα του. Ερωτηθείς για τη γνώμη που σχημάτισε μέσα από τη συνεργασία τους, απάντησε:

«Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο ποδόσφαιρο και όταν είσαι ποδοσφαιριστής χαίρεσαι να έχεις τέτοιους προπονητές όπως ο κ. Μπεργκ. Αγωνίστηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε πολύ ψηλό επίπεδο. Ξέρουμε τις γνώσεις που έχει και το κάθε τι που λέει είναι άκρως σημαντικό, επειδή γνωρίζουμε πόσο μορφωμένος είναι ως προπονητής, όπως και τις εμπειρίες που του έδωσε η ποδοσφαιρική του καριέρα. Παράλληλα, προσπαθεί να βγάλει από τον καθένα τον καλύτερο του εαυτό σε λογικό πλαίσιο και σε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργάστηκα με πολλούς προπονητές στην καριέρα μου και θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους».

Αεί διδασκόμενος από το ποδοσφαιρικό του ταξίδι…

Αφετηρία στην καριέρα του Χάρη Μαυρία ήταν ο Ζακυνθιακός, ομάδα του νησιού που γεννήθηκε. Παρά το νεαρό της ηλικίας του είχε θητεία σε αρκετές ομάδες και χώρες. Από τη Ζάκυνθο βρέθηκε στον Παναθηναϊκό, ακολούθησε η μετακόμιση στην Αγγλία για λογαριασμό της Σάντερλαντ, συνέχισε στην Γερμανία, όπου αγωνίστηκε με την Φορτούνα Ντίσελντορφ και την Καρλσρούη, έπαιξε στην Κροατία με την Ριέκα και στην Σκοτία με την Χιμπέρνιαν και από τον Γενάρη του 2018 αγωνίζεται στην Ομόνοια. Μέσα από αυτό το ταξίδι απεκόμισε πολλές εμπειρίες και παραστάσεις που τον βοήθησαν πολύπλευρα, όπως μας ανέφερε:

«Το γεγονός ότι έπαιξα σε αρκετές ομάδες οπωσδήποτε με βοήθησε να εξελιχθώ, να αποκτήσω εμπειρίες. Όχι απαραιτήτως καλές, όμως σε αυτή την πορεία κράτησα και τα καλά και τα κακά. Τα κακά τα έχω ως παράδειγμα για να γίνομαι πιο δυνατός και τα καλά τα κρατώ και συνεχίζω με αυτά. Σε κάθε χώρα είδα κάτι διαφορετικό. Εννοείται ότι τα περισσότερα ποδοσφαιρικά πράγματα τα κρατάω από την Αγγλία. Συνάντησα απίστευτη οργάνωση. Όλοι ζούσαν για το ποδόσφαιρο, απίστευτες εγκαταστάσεις και προδιαγραφές έτσι ώστε ένας ποδοσφαιριστής να αποδίδει το 100%. Να σκέφτεται μόνο το ποδόσφαιρο και όλοι οι άλλοι να τρέχουν για οτιδήποτε χρειαστεί. Από την Γερμανία κρατάω την πειθαρχία και την σκληρή δουλειά. Αυτό είναι το γερμανικό στιλ. Ανεξάρτητα από τις δυνατότητες σου άμα δουλεύεις σκληρά θα σου δοθεί η δυνατότητα να παίξεις. Από τις άλλες χώρες κρατώ λιγότερα πράγματα και έχω πιο κακές εμπειρίες. Δεν κάνουμε πάντα σωστές επιλογές, όμως μαθαίνεις από αυτές και γίνεσαι πιο δυνατός μέσα από τα λάθη.

Έπαιξες στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Γερμανία, στην Κροατία, στην Σκοτία και στην Κύπρο. Σε ποιο επίπεδο θα τοποθετούσες το κυπριακό ποδόσφαιρο, συγκρίνοντας το με εκείνο των άλλων χωρών στις οποίες αγωνίστηκες;

«Θα το παρομοίαζα πολύ με το ελληνικό πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι το κυπριακό πρωτάθλημα είναι ανώτερο του κροατικού, όμως εκεί υπάρχουν πολύ καλές υποδομές για νέα ταλέντα. Παράγουν και προωθούν πάρα πολλά ταλέντα και αυτό φαίνεται. Είναι ένας τομέας στον οποίο υστερεί το κυπριακό ποδόσφαιρο, όμως 3-4 ομάδες μπορούν να αναδείξουν ταλέντα. Περιλαμβάνεται και η Ομόνοια μεταξύ αυτών, αφού οι δικοί μας νεαροί είναι πάρα πολύ καλοί . Τους είδαμε στο γήπεδο και έχουν λαμπρό μέλλον. Θα ήταν καλό οι περισσότερες ομάδες να δίνουν βάρος στις ακαδημίες ούτως ώστε να αναπτυχθεί το κυπριακό στοιχείο. Κατά τ’ άλλα νομίζω ότι το κυπριακό πρωτάθλημα είναι σε πολύ καλό επίπεδο και οι 4-5 πρωτοπόρες ομάδες θα μπορούσαν να σταθούν άνετα σε άλλα πιο δυνατά πρωταθλήματα.

Νιώθεις ότι θέλεις να βρεις την ποδοσφαιρική σου Ιθάκη στην Ομόνοια;

«Νιώθω καλά και αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά. Νιώθω ωραία, οικεία, όπως και η οικογένεια μου νιώθει πάρα πολύ όμορφα στην Κύπρο. Το μέλλον θα δείξει. Δεν μου αρέσει να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Κοιτάζω μέρα με τη μέρα και εκείνο που βλέπω είναι πως περνάω καλά».