Home ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Ανδρέας Μιλιώτης για τις Ακαδημίες μας: «Είμαστε σε πολύ ψηλό επίπεδο»

Ανδρέας Μιλιώτης για τις Ακαδημίες μας: «Είμαστε σε πολύ ψηλό επίπεδο»


Ο Γενικός Διευθυντής της Ακαδημίας μας, Ανδρέας Μηλιώτης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣπορΦμ 95.0». Αναφέρθηκε στο πλάνο που υπάρχει στα τμήματα υποδομής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, τους νεαρούς παίκτες που προπονούνται με την πρώτη ομάδα και εξέφρασε την αισιοδοξία το για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία.

Πώς λειτουργεί η Ακαδημία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αυτήν την περίοδο;

«Βρισκόμαστε στο πρώτο 10ήμερο των προπονήσεων τη δεδομένη στιγμή. Από τις 20 Ιουλίου έχει αρχίσει η προετοιμασία των ομάδων από τη U14 μέχρι τη U19. Τα πράγματα φέτος είναι διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά. Προσπαθούμε και εμείς να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και σε θέματα επιβαρύνσεων και εντάσεων των προπονήσεων, έτσι ώστε να μην έχουμε κάποια δυσάρεστα σε θέματα τραυματισμών. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να είμαστε έτοιμοι με την έναρξη των πρωταθλημάτων, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας την υγεία των ποδοσφαιριστών μας και την προσωπική βελτίωση τους».

Το τεχνικό τιμ φαίνεται πως είναι αρκετά δυνατό…

«Θεωρώ ότι έχουμε ένα πολύ ικανό και άρτια στελεχωμένο τιμ στην Ακαδημία. Για τα δεδομένα της Κύπρου είμαστε σε πολύ ψηλό επίπεδο. Τη φετινή σεζόν είχαμε και την ένταξη του Μάριου Νικολάου στην Κ19, ο οποίος με την εμπειρία του θα μας δώσει νέα πνοή και νέες ιδέες στο συγκεκριμένο κομμάτι. Πάνω από όλα είναι η διάθεση για εκμάθηση, για βελτίωση των μικρών και η προσαρμογή στα δεδομένα που θα σου παρουσιαστούν, τα οποία αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το τιμ της Ακαδημίας θεωρώ ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια και από την έλευση του Γέσπερ Φρέντμπεργκ άρχισε να κτίζεται κάτι πάρα πολύ καλό. Για να φτάσουμε στο σήμερα και να έχουμε μία Ακαδημια ψηλού επιπέδου, όσον αφορά τα κυπριακά δεδομένα, έχουν βάλει το λιθαράκι τους όλοι στο οικοδόμημα της Ομόνοιας και προ πάντως της Ακαδημίας, όμως θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στους Γέσπερ Φρέντμπεργκ, Βασίλη Μήττα, Νίκο Χαραλαμπίδη και Χάρη Νικολάου, με τον οποίο θα έχουμε φέτος τον ρόλο της εποπτείας και της διαχείρισης της Ακαδημίας».

Αν δεν έχει προηγηθεί μία δουλειά πολλών χρόνων δεν θα μπορέσει ο προπονητής της πρώτης ομάδας να δώσει ευκαιρίες στους μικρούς. Ποια η γνώμη σου για αυτό;

«Δεδομένα για να πάρει κάποιος μικρός την ευκαιρία του θα πρέπει να είναι και στο ανάλογο επίπεδο. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει οποισδήποτε προπονητής και να δώσει την ευκαιρία σε ένα μικρό ο οποίος ποιοτικά υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη ομάδα. Ως εκ τούτου θεωρώ για να φτάσουν σε επίπεδο που να ικανοποιούν τον κ. Μπεργκ οι ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας, έχει προηγηθεί μία προεργασία και μία αρκετή δουλειά από όλους στο προπονητικό τιμ της Ακαδημίας. Λειτουργούμε σε επαγγελματικά πρότυπα τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια και πρώτιστα στην ατομική ανάπτυξη. Έτσι ώστε όταν φτάσουν στο επαγγελματικό επίπεδο της πρώτης ομάδας να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που θα βρουν μπροστά τους».

Είναι στο πλάνο και στη φιλοσοφία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να συνεχίσει να δίνει ευκαιρίες στους νεαρούς παίκτες της Ακαδημίας;

«Δεν είναι τυχαίο που και ο κ. Αναστασίου και ο κ. Μπεργκ έδωσαν ευκαιρίες στους νέους παίκτες της Ακαδημίας. Πέραν του ότι υπάρχουν ποιοτικοί και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές που έχουν όλα τα φόντα να αξιοποιούν τις ευκαιρίες, αν δεν υπήρχαν οι συνθήκες και συγκεκριμένο πλάνο τότε θα ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή της Ακαδημίας».

Περίμενες ότι οι μικροί θα αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά;

«Κάποιοι ποδοσφαιριστές έχει χρόνια που “φωνάζουν” ότι προορίζονται για να γίνουν επαγγελματίες. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το κομμάτι της ποιότητας και της προσωπικότητας, αλλά και της ευκαιρίας. Αν δεν σου δοθεί η ευκαιρία, όσο καλός και να είσαι, σε κάποια φάση πιθανότατα θα χαθείς. Θεωρώ ότι είμαστε πολύ τυχεροί που ο κ. Μπεργκ συμμερίζεται την άποψη μας για την ποιότητα των ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Στην Κύπρο καλώς ή κακώς έχουμε μία τάση να προτρέχουμε και να βιαζόμαστε να δούμε κάποια αποτελέσματα. Η ανάπτυξη και προώθηση ποδοσφαιριστών είναι μία χρονοβόρα διαδικασία τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν σε βάθος χρόνου. Πρέπει να έχεις συγκεκριμένο στόχο, πλάνο και όραμα και να επιμένεις σε αυτά. Πρέπει να πιστέψουμε στον Κύπριο ποδοσφαιριστή γιατί είναι θέμα δουλειάς. Η ποιότητα υπάρχει, το ταλέντο υπάρχει, το θέμα είναι πως αξιοποιούμε και πως το αναπτύσσουμε το συγκεκριμένο ταλέντο. Τα τελευταία χρόνια αρκετές Ακαδημίες έχουν εκμοντερνιστεί και προσπαθούν να δουλέψουν ακολουθώντας πρότυπα του εξωτερικού. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολύ περισσότερους ποδοσφαιριστές να κτυπούν την πόρτα πρώτων ομάδων».

Είναι καλύτερο να συμμετέχει στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας ή να είναι αρχηγός της Κ19. Ή αν το συνδυάσει αυτό, πόσο ομαλά γίνεται η μετάβαση από τη μία ομάδα στην άλλη;

«Δεν ισχύουν για όλους τα ίδια δεδομένα. Οι οποιεσδήποτε εμπειρίες σε επίπεδο πρώτης ομάδας σίγουρα έχουν να προσφέρουν πολλά. Όμως, αν γίνει πιο σύντομα από το κανονικό η μετάβαση, πιθανότατα να έχουμε και αρνητικά αποτελέσματα (π.χ. τραυματισμοί). Ως εκ τούτου είναι θέμα απόφασης και τάιμινγκ. Να αξιολογήσεις τα δεδομένα που έχεις μπροστά σου και να πάρεις τη σωστή απόφαση τη σωστή χρονική στιγμή».

Είναι σωστό να υπάρχει και σωστή διαχείριση μετά που θα πάρει κάποιος μικρός την ευκαιρία του στην πρώτη ομάδα…

«Αυτό είναι δεδομένο. Στην Κύπρο έχουμε την τάση να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα εύκολα. Η διαχείριση του συγκεκριμένουν ζητήματος πιθανότατα να είναι και η πιο μεγάλη πρόκληση για τη διοίκηση και τον προπονητή της οποιαδήποτε ομάδας, όσον αφορά τους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές».

Θα δούμε και άλλους νεαρούς από την Ακαδημία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τα επόμενα χρόνια;

«Όπως είναι δομημένη η Ακαδημία μας τα επόμενα χρόνια θα έχουμε και άλλους παίκτες που θα σας εκπλήξουν. Υπάρχει το προζύμι και το ταλέντο. Πρέπει να συνεχίσουμε να τους πιστεύουμε και να τους προσφέρουμε όλα τα εφόδια για να κάνουν το επόμενο βήμα και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες του επαγγελματισμού. Είναι μία πρόκληση για εμάς να παρουσιαστούν έτοιμοι τη στιγμή που θα πάρουν την ευκαιρία για το επόμενο βήμα».