Κανονικά, όταν βλέπεις ότι ο Ολυμπιακός στο ranking της ΟΥΕΦΑ ότι ο Ολυμπιακός είναι Νο 35 κι η Ομόνοια Νο 205 (!), λες «έλα ρε αδελφέ, μην ασχολείσαι τώρα». Μόνο που τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, όπως μας έδειξαν φέτος και οι τρεις προκριματικοί γύροι του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου έγινε το εξής εκπληκτικό! Και οι οκτώ ομάδες που ήταν πιο ψηλά στο ranking, αποκλείστηκαν όλες από ομάδες που ήταν χαμηλότερα!!!
- Η Σέλτικ, Νο 46, έμεινε έξω από την Φέρεντσβαρος, Νο 135
- Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Νο 49 , έμεινε έξω κι αυτή από τη Φέρεντσβαρος, Νο 135
- Η Αστάνα, Νο 56, έμεινε έξω από την Ντινάμο Μπρεστ, Νο 272
- Η Λούντογκορετς, Νο 60, έμεινε έξω από την Μίντιλαντ, Νο 102
- Η Γιάνγκ Μπόϊς, Νο 62, έμεινε έξω κι αυτή από την Μίντιλαντ, Νο 102
- Ο Ερυθρός Αστέρας, Νο 65, έμεινε έξω από την Ομόνοια, Νο 205
- Η Γκαραμπάγκ, Νο 72, έμεινε έξω από την Μόλντε, Νο 95
- Η Λέγκια, Νο 91, έμεινε έξω κι αυτή από την Ομόνοια, Νο 205
Αν δεν είναι…καμπαναριό αυτό για τον Ολυμπιακό, να έχουν αποκλειστεί και οι οκτώ ομάδες των προκριματικών με την υψηλότερη βαθμολογία στο ranking, από ομάδες με χαμηλότερη βαθμολογία, τότε τι είναι; Βεβαίως, μέχρι τώρα τα παιχνίδια ήταν μονά, κάτι που θεωρητικά ευνοεί τα αουτσάϊντερ, ενώ τώρα στα πλέϊ οφς θα είναι διπλά. Αλλά δεν διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό την ουσία του θέματος: τα προκριματικά είναι τεράστιες παγίδες.
Και μην υποτιμάτε αυτούς τους αποκλεισμούς. Πέρσι στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν κι η Ντινάμο Ζάγκρεμπ κι ο Ερυθρός Αστέρας. Πρόπερσι ήταν πάλι ο Ερυθρός Αστέρας, αλλά κι η Γιάνγκ Μπόϊς. Μία σεζόν πριν ήταν η Σέλτικ κι η Γκαραμπάγκ. Μία ακόμη πιο πίσω η Λούντογκορετς και η Λέγκια. Όλες αυτές οι ομάδες λοιπόν έχουν παίξει, εσχάτως όχι παλιά, σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ. Και τώρα έμειναν έξω από τα προκριματικά και δη από αντιπάλους πολύ κατώτερους βάσει του ranking.
Ουσιαστικά τρεις ομάδες, η Φέρεντσβαρος, η Μίντιλαντ κι η Ομόνοια έκαναν τις μεγάλες ζημιές, πετώντας έξω από δύο ομάδες η κάθε μία! Και με μία από αυτές θα παίξει ο Ολυμπιακός την πρόκριση του στους ομίλους. Με την Ομόνοια, που αν μη τι άλλο είναι μία ομάδα εξαιρετικά δυσκολοκατάβλητη. Και κάθε ομάδα που δεν την κερδίζεις εύκολα, πρέπει να την σέβεσαι, ίσως ακόμη και να την φοβάσαι λίγο, για να μην την πατήσεις.
Εγώ της βγάζω το καπέλο μου της Ομόνοιας και μόνο γιατί τις τρεις προκρίσεις της πήρε, δύο στην παράταση (1-0 με γκολ στο 94’ την Αραράτ στην Αρμενία και 2-0 με γκολ στο 92’ και στο 105 την Λέγκια στην Πολωνία) και μία στα πέναλτι (4-2 τον Ερυθρό Αστέρα, με 1-1 το 90λεπτο και την παράταση μέσα στην Κύπρο)! Κι από το περσινό πρωτάθλημα είχε δείξει τι σόϊ ομάδα είναι η Ομόνοια, δεχόμενη μόλις 13 γκολ σε 23 αγωνιστικές. Και τέλος πάντων, όταν μπορείς και αφήνεις πίσω έξι πόντους τον ΑΠΟΕΛ, που είναι κατεστημένο στο κυπριακό ποδόσφαιρο, πρέπει να είσαι δυνατή ομάδα.
Πρέπει να σεβαστούμε τον προπονητή της, τον Μπεργκ, που έχει περάσει σαν ποδοσφαιριστής από ολόκληρη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ κι έχει εμφυσήσει μία νοοτροπία και Νορβηγού, αλλά και παλιάς Γιουνάϊτεντ, δηλαδή «πεθαίνω στο γήπεδο» και «πουλάω ακριβά το τομάρι μου σε κάθε ματς». Δεν είναι τυχαίο ότι έχει πάρει πρωτάθλημα στην Πολωνία κι είχε πέρσι την Ομόνοια πρώτη όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα στην Kύπρο λόγω της πανδημίας.
Γιατί ανησυχώ πάνω απ΄ όλα; Γιατί ο Ολυμπιακός μόλις πριν ενάμιση μήνα, τέλη Ιουλίου, είχε δώσει φιλικό στο Ρέντη με την Ομόνοια και την είχε κερδίσει 3-0. Και όταν έχεις κερδίσει μία ομάδα 3-0 με τρία γκολ μέσα σε δέκα λεπτά (42’-54’), αναπόφευκτα σου δημιουργείται μία αίσθηση ασφάλειας, ότι ρε παιδί μου «έλα μωρέ, αυτούς τους έχω». Κι εγώ είμαι σίγουρος ότι αν αυτή την ομάδα την υποτιμήσει ο Ολυμπιακός, δεν θα αποφύγει το κάζο.
Κατέγραφα και τις προάλλες, ότι η Κύπρος εδώ και χρόνια αποτελεί εφιάλτη για τον Ολυμπιακό: 0-2 από τον ΑΠΟΕΛ το 2016, 0-3 από την Ανόρθωση το 2008, 0-3 από την…ισραηλινή Μακάμπι Χάϊφα το 2002 στις τρεις τελευταίες επισκέψεις του! Μία Κύπρος, που για να μην ξεχνιόμαστε, είναι πλέον πάνω από την Ελλάδα στο ranking της ΟΥΕΦΑ σε επίπεδο χωρών….
Τέλος πάντων, το δεδομένο είναι ότι ο Ολυμπιακός, όπως και η Σάλτσμπουργκ και η Σλάβια Πράγας, μπαίνουν απευθείας (χωρίς προκριματικά) στα πλέϊ οφς κι αυτή είναι μία εξτρά παράμετρος που οφείλουμε να συνυπολογίσουμε. Γιατί οι αντίπαλοι τους θα είναι ομάδες, όπως η Ομόνοια, που θα έχουν δώσει δύο και τρεις προκριματικούς αγώνες, άρα σε κατάσταση μεγαλύτερης ετοιμότητας. Και η Ομόνοια εκτός από τα τρία ευρωπαϊκά παιχνίδια της, θα έχει δώσει και τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος, σύνολο εφτά επίσημα, έναντι μόλις δύο του Ολυμπιακού…
Στα δικά μου μάτια, θα γίνουν δύο πολύ κλειστά και δύσκολα ευρωπαϊκά ματς-και μακάρι να πέσω έξω και να κάνει ο Ολυμπιακός περίπατο. Ωστόσο, θα επιμείνω ότι ο Ολυμπιακός για να περάσει πρέπει να δώσει το 100% και στα δύο παιχνίδια και δη στο πρώτο, στο Καραϊσκάκη, να πιέσει τους Κύπριους και να τους κάνει να σκεφθούν ότι, «καλά είναι μέχρι εδώ, που θα παίξουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας σε ομίλους Ευρώπης (Γιουρόπα Λιγκ)».
Εάν ο πρωταθλητής και Κυπελλούχος Ελλάδας αφήσει την πρόκριση ανοικτή για τη ρεβάνς στη Λευκωσία, τότε θα κάνει τη ζωή του πολύ δύσκολη, παίζοντας ρουλέτα τη δόξα και τα μίνιμουμ 30 εκ. Ευρώ μίας παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ…
Άσχετο: να διορθώσω κάτι που έγραψα χθες, καθότι από πέρσι έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στη διανομή χρημάτων από την ΟΥΕΦΑ. Εάν κι ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ μπουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα μοιραστούν το μάρκετ πουλ της Ελλάδας, το οποίο όμως πλέον έχει περιοριστεί σε ένα ποσό γύρω στα 2,5 εκ. Ευρώ. Άρα, ο Ολυμπιακός θα χάσει κάτι παραπάνω από ένα εκ. Ευρώ κι όχι 5-6, που έγραφα πέρσι. Όμως, αυτό το περίπου ένα εκατομμύριο που θα χάσει, το έχει ήδη κερδίσει από τον αποκλεισμό της Μπενφίκα (από τον ΠΑΟΚ βεβαιως), γιατί έτσι ο Ολυμπιακός θα ανέβει ακόμη περισσότερο στην κατάταξη των ομάδων της φετινής διοργάνωσης, μέσα από την οποία κατάταξη δίνονται και τα περισσότερα χρήματα πλέον στις ομάδες.
Πηγή: gazzetta.gr