Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Τι σχέση έχει ο Ερυθρός Αστέρας και το Πέρα Χωριό Νήσου;

Τι σχέση έχει ο Ερυθρός Αστέρας και το Πέρα Χωριό Νήσου;


Την ώρα που η ΟΜΟΝΟΙΑ ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Ερυθρό Αστέρα ίσως στο πιο σημαντικό παιχνίδι της ιστορίας της μέχρι το επόμενο, μαθαίνουμε ότι στην Κύπρο υπάρχει μια ομάδα που αγωνίζεται στις πιο μικρές κατηγορίες που το όνομα της είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ομάδα του Βελιγραδίου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την ομάδα της ΜΕΑΠ. Μάλιστα τα αρχικά της ΜΕΑΠ παραπέμπουν στον Ερυθρό Αστέρα αφού αυτά σημαίνουν Μικτή Ερυθρού Αστέρα Προόδου Πέρα Χωρίου Νήσου, ενώ τα χρώματα της εν λόγω ομάδας είναι το κόκκινο με το άσπρο.

MEAP3.jpg

Η Δημιουργία της ΜΕΑΠ και η σύνδεση με τον Ερυθρό Αστέρα

Η κοινότητα Πέρα Χωριό-Νήσου αποτελείται από 2 γειτονικά χωριά, τη Νήσου και το Πέρα Χωριό. Το 1958 δημιουργήθηκε το πρώτο αθλητικό σωματείο στο Πέρα Χωριό με το όνομα Αθλητικός Όμιλος Νεολαίας (Α.Ο.Ν.).

Λίγους μήνες μετά την ίδρυση του σωματείου ήρθε στην Κύπρο για φιλικούς αγώνες ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου, σημαντική και πολύ γνωστή ομάδα της εποχής στην Ευρώπη.

Ο Α.Ο.Ν. φιλοξένησε τον Ερυθρό Αστέρα στο σωματείο της και για το λόγο αυτό, το 1959, αποφασίστηκε η μετονομασία του σωματείου σε Ερυθρό Αστέρα. Παράλληλα, στη Νήσου είχε δημιουργηθεί το σωματείο Πρόοδος.

Οι δύο ομάδες ήταν ενταγμένες στην ίδια ομοσπονδία αγροτικού ποδοσφαίρου, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Επαρχίας Λευκωσίας (ΠΟΕΛ), στην οποία ο Ερυθρός Αστέρας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διαγωνίζονταν στο ίδιο πρωτάθλημα. Μεταξύ των δύο ομάδων υπήρχε αντιπαλότητα.

Το 1979, αποφασίστηκε η ενοποίηση των δύο ομάδων, γεγονός που πραγματοποιήθηκε το 1980. Η νέα ομάδα ονομάστηκε Μικτή Ερυθρού Αστέρα Προόδου (ΜΕΑΠ). Από την πρώτη περίοδο, η ενοποιημένη ομάδα διεκδίκησε την ένταξη της στην Γ΄ κατηγορία, αλλά έχασε στα ημιτελικά του πρωταθλήματος ΣΤΟΚ.

Το 1956 προς τιμή για την πρώτη επίσκεψη του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου στην Κύπρο

Πηγή πληροφοριών wikipedia