Home TOP NEWS Ο Χένινγκ Μπερκ δείχνει τον δρόμο της ποδοσφαιρικής άνοιξης

Ο Χένινγκ Μπερκ δείχνει τον δρόμο της ποδοσφαιρικής άνοιξης


Ένα πολύ ωραίο άρθρο φιλοξενείται στην ιστοσελίδα goal.philenews.com του δημοσιογράφου και διπλωματούχου προπονητή Uefa, Ξενή Χ. Ξενοφώντος, με τίτλο “Ο Χένινγκ Μπερκ δείχνει τον δρόμο της ποδοσφαιρικής άνοιξης” και στο οποίο γίνεται αναφορά στον προπονητή της ομάδα μας και στην δουλειά που κάνει με το χτίσιμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και με την ανάδειξη ταλέντων.

Αυτούσιο το άρθρο:

Μέσα από την έρημο του κυπριακού ποδοσφαίρου της τελευταίας 15ετίας, αναφύεται τελευταίως μια μικρή όαση που αν τύχει της απαραίτητης προσοχής από τους ιθύνοντες, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για αναγέννηση του δημοφιλέστερου αθλήματος στον τόπο μας.

Η τολμηρή ενέργεια του προπονητικού επιτελείου της Ομόνοιας να αναδείξει τα ντόπια ταλέντα και να τα χρησιμοποιήσει ακόμη και σε Ευρωπαϊκους κρίσιμους αγώνες, αποτελεί όμορφο φόντο στη ζοφερή εικόνα του ποδοσφαίρου μας στον 21ο αιώνα. Η εικόνα αυτή γίνεται ακόμη πιο λαμπερή με την απόφαση της ΚΟΠ να ανανεώσει εκ βάθρων την Εθνική Κύπρου χτίζοντας ξανα από την αρχή πάνω σε γερά θεμέλια με έμπειρη αρχιτεκτονική του Βέλγου προπονητή Γιόχαν Βάλεμ.

Με αφορμή την σύσταση του προέδρου της Δημοκρατίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για καθαρισμό των στάβλων του αυγεία που καταδυναστεύουν το Κυπριακό ποδόσφαιρο, νοιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε γεγονότα και καταστάσεις που αμαυρώνουν τα τελευταία χρόνια το ποδοσφαιρικό μας οικοδόμημα. Παράλληλα, υποβάλλουμε εισηγήσεις και θέσεις προκειμένου το ποδόσφαιρο ως άθλημα αλλά και ως οικονομική δραστηριότητα να ωφελέσει πολλαπλώς την κοινωνία και την χώρα.

Χτίσιμο μιας ομάδας

Για να χτισθεί και να μεγαλουργήσει μια ομάδα απαιτείται επιστημονικός σχεδιασμός αγωνιστικός και οικονομικός, με ξεκάθαρους στόχους. Αυτό προϋποθέτει ύπαρξη σοβαρής και γνωστικής διοίκησης και επένδυση στο μέτρο του δυνατού στις εγκαταστάσεις και στο έμψυχο υλικό.

Λυδία λίθος για επιτυχία του σχεδιασμού μακρόχρονα, είναι οι υποδομές των ακαδημιών. Η περίπτωση των ακαδημιών ή καλύτερα της σχολής ταλέντων της «Μπάρτσα» μαρτυρεί με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι όσοι επενδύουν στα ταλέντα πάντοτε βγαίνουν κερδισμένοι, μα προπαντός πρωταγωνιστούν σε μόνιμη βάση στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

Τουναντίον, οι ομάδες που δεν διαθέτουν ισχυρές σχολές ταλέντων, αρκέσκονται σε αναλαμπές και πρόσκαιρες επιτυχίες.

Δυστυχώς στην Κύπρο, οι υποδομές ακαδημιών στα σωματεία είναι ανύπαρκτες έως υποτυπώδεις. Το αξιόλογο ταλέντο που υπάρχει σε αφθονία, χάνεται μέσα στον κυκεώνα της προχειρότητας, της αρπακτής και της διαπλοκής που κυριαρχεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ακόμη και στη σημερινή περίοδο της οικονομικής κατάρρευσης των πλείστων σωματείων, οι διοικήσεις εξακολουθούν να αγνοούν προκλητικότατα τα ντόπια ταλέντα τα οποία εξακολουθούν να περιθωροποιούνται και να σύρονται στον αργό θάνατο.

Όπως τονίσαμε πολλές φορές, αυτή η θλιβερή κατάσταση, έχει ευρύτερες κοινωνικές, οικονομικές και εθνικές διαστάσεις καθώς:

1 Οι νεαροί ποδοσφαιριστές απογοητεύονται στην κρίσιμη ηλικία εγκαταλείποντας το άθλημα.

2 Η εθνική μας ομάδα σύρεται στο ποδοσφαιρικό περιθώριο ελλείψει πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών.

3 Η οικονομία μας χάνει πολυτιμότατο συνάλλαγμα το οποίο διοχετεύεται στο εξωτερικό μέσω της ακατάσχετης χρησιμοποίησης ξένων παικτών αλλά και των ύπογειων διαδρομών του ποδοσφαιρικού χρήματος.

Η ώρα της πολιτείας
Τώρα που σήμανε η ώρα μηδέν για το κυπριακό ποδόσφαιρο το οποίο βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στον βούρκο της διαφθοράς και της ανυποληψίας, η πολιτεία με πρώτον παίκτη τον ΚΟΑ καλείται να παρέμβει καταλυτικά ενισχύοντας γεναιόδωρα τα σωματεία που αποδεδειγμένα επενδύουν στις υποδομές και αναδεικνύουν τα ντόπια ταλέντα. Αυτό θα είναι αποφασιστικό βήμα για αλλαγή του ποδοσφαιρικού χάρτη στον τόπο μας.

Η πολιτεία αντί να επιχορηγεί, εγκληματικά κατά την άποψη μας, συλλόγους επαγγελματικούς που λειτουργούν πλέον ως εταιρείες, για να αποκτήσουν πολυτελή γήπεδα, καλό θα είναι να συμβάλει ποικιλοτρόπως στην ανάδειξη των ντόπιων ταλέντων που θα στελεχώσουν μονίμως και επαξίως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αλλά και τα σωματεία Α’ Κατηγορίας, με μεγάλα οφέλη για την κοινωνία μας. Αυτό θα είναι αποφασιστικό βήμα για αλλαγή του ποδοσφαιρικού χάρτη στον τόπο μας.

Η άνοιξη

Στην Κύπρο, το τοπίο στην παρούσα φάση είναι ομιχλώδες για τα ντόπια ταλέντα καθώς οι ξένοι παίκτες πλειοψηφούν συντριπτικά στα ρόστερ των ομάδων Α’ Κατηγορίας, ξεπερνώντας το 80%.

Η οργάνωση της Εθνικής Κύπρου πάνω σε νέες βάσεις αλλά και η αυτοπεποίθηση που αποκτούν σιγά – σιγά οι Κύπριοι νεαροί ποδοσφαιριστές, με κορυφαίο παράδειγμα την περίπτωση της Ομόνοιας που μέσα σε ένα χρόνο ανέδειξε πλειάδα ταλέντων, αποτελούν αισιόδοξη νότα για το ποδοσφαιρικό αύριο της Κύπρου.

Προσδοκούμε πως οι προσεχείς εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό χώρο της Κύπρου θα είναι θετικές με ανταμοιβή ανταμείβοντας των άξιων, των δουλευταράδων, μα προπαντός για όσους επενδύουν στις υποδομές και στην επιστημονική γνώση.

Ας σταματήσουμε λοιπόν να τρώμε τα παιδιά μας που μοχθούν στα γήπεδα για να στηρίξουν την ντόπια ποδοσφαιρική βιομηχανία και να κάνουν λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία.

Πολιτεία, ΚΟΑ, ΚΟΠ και όσοι αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο αλλά και το μαρτυρικό νησί μας, έχουν ύψιστο χρέος να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ντόπιο ταλέντο που ευτυχώς αφθονεί, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πραγματική οικονομία στη δυσπραγούσα μικρή μας πατρίδα.

Πηγή: goal.philenews.com